Vatsakivuista – 02/21/2014 6:10 PM
Onkohan gluteenin aiheuttama vatsakipu pitkäaikaista? Onko jotain 'tyypillistä' vatsakipua? Minulla ei ole vielä diagnoosia, 30 vrk gluteenitonta on nyt takana, alavatsassa aina vaan samassa paikassa pieni ikävä tunne. Muuten oireet ovat tosi hyvin helpottaneet. Lääkäri laittoi 31vrk sitten kiireellisen lähetteen tähyihin, eipä ole vielä kuulunut! Piti muka kuukaudessa päästä... Alkaahan tässä jo kuvitella ties mitä kun sama kipeä paikka ollut jo joulukuun alusta, hermostuttaa. Tämä ei siis vaihtele syömisten mukaan ja olen ilmeisesti hyvin onnistunut gluteenit kokonaan välttämään kun mahan kanssa muuten on pärjännyt kiitettävästi.
Kasvissyönti ja keliakia – 02/10/2014 1:12 AM
Nostanpa tämän ketjun ja kysyn tietääkö kukaan mistä saisi gluteenittoman kasvishampurilaisen? Veikkaan että tämä on paha kysymys... toiveikkaana silti ajattelen että jossain joskus 'ulkona' vielä voisi tuollaisen herkun syödä. Noiden isompien purilaisketjujen 'g-ton' tarkoittaa näköjääm lihahampurilaista. Ja asun Oulun seutuvilla, en pääkaupunkiseudulla. Mutta reissailen pitkin Suomea kyllä lomilla joten vinkit muualtakin kelpaavat. Olisi vain aika onnellista jonkun purilaisketjun valikoimasta löytää syötävää. Olen ymmärtänyt keskusteluista ettei ranskalaisista kannata ilmeisesti haaveilla, keitetään samoissa öljyissä panerointien kanssa?
Olen mieheni kanssa ollut lakto-ovo-vege 19 vuotta. Välillä laktoa ja ovoa on mennyt hyvin vähän ja niissä pyrimme edes vähän eettisempiin valintoihin sitten. Tämä minun gluteeniton kohtaloni ei tunnu kovin katastrofilta vaikka elämää muuttaakin paljon. Kasvissyöjänä sitä on kohdannut jo monenlaista 'tilannetta', ehkä siksi tämä g-ton ei ainakaan näin alussa tunnu liian vaikealta (suorastaan 3 vkon kokemuksella). Jos kerran olemme jossain paikassa takavuosina saaneet odottaa liki tunnin kasvisvaihtoehtoa, tai toisessa paikassa toisten syödessa lohikiusausta meille on tarjottu kasviksena lohikeittoa (!), niin en taida yllättyä ongelmista gluteenin kanssa. Olen tyytyväinen ettei meillä ole työpaikkaruokailua eikä muutenkaan ole kovin tapana syödä 'ulkona', ollaan siis vain oman kokkauksen uhreja. Ulkona syöminen on ollut lähinnä pizza- ja hampurilaislinjalla, pizzoja saa ihan kiitettävästi gluteenitta mutta tuota wanhaa tuttua 'reissulla käydään hampurilaisella'-meininkiä kaipaan...
Meillä on syöty tosi paljon Hälsan's Kök'in pakastetuotteita ja myös paljon erilaisia Quorneja. Käymme nimittäin mökkireissujen ja kesäisten telttaretkien varrella Ruotsin kaupoissa Haaparannassa ja siellä on ollut jo vuosia upeat kasvispakastevalikoimat näistä sarjoista. MUTTA. Näistä karsiutuikin nyt suurin osa pois panerointien ja vehnägluteenin vuoksi. Jäjellä ovat onneksi ainakin quornfileet ja quornsuikaleet. Viimemainituissa oli ohramallassiirappia ja varovasti kokeilin, ei tullut oireita.
Nyt kun on Hälsan's Kök'kin ihanat cocktailnakitkin joutunut hyvästelemään, ja kaikki valmispihvit mitä tiedän, pitää toiveikkaana kysyä onko vinkkejä mistä hankkia hyviä pihvejä? Vai heitänkö pihvillekin hyvästit? No nyt kyllä juolahti röstipihvi mieleen! Löytyisikö muuta kaupan valmista??
Kysymyksiä löytyisi kyllä runsain mitoin. Kesäisin saatamme telttailla Pohjois-Norjassa ja -Ruotsissa muutamankin viikon kerrallaan, tässä aprikoin miten iso kontillinen ruokaa pitää nyt sitten alkaa varata Suomesta mukaan, vai löytyisikö pienemmistä rannikon kylistäkin Norjassa gluteenitonta apetta. Nimimerkillä 'Riisiäkö kaksi viikkoa?'
Oireet kun on vahingossa syönyt gluteenia? – 02/10/2014 12:18 AM
Aikas hurjia oireita voi ollakin näemmä
Minulla on gluteenitonta takana vasta 3 vkoa, joten pienet on kokemukset. Yksi päivä hajamielisesti otin ja söin illalla työeväänä mansikkabanaani-Yosan. Töistä tullessa oli ihan turvonnut olo jo, seuraava päivä olikin totaalista mahantyhjennystä. Maha kun ei kestänyt mitään luontaisesti gluteenitontakaan. Oli kauheaa kävellä töihin, matkaa vain n.8-10 min, puolivälistä tuli hirveä kiire sinne tuttuun veskiin ja loppupäivä meni vessojen seiniä ihmeen tiuhaan katsellessa. Illalla rauhoittui, ja minä täystampio join tilkan limsaa ja sitten koiralenkille. Onneksi kerkisin sieltä kotiin, ennenkuin sitten todella taas harrastin vessan ihailua. Hiilihappo+sokeri oli tosi hasardi. Oli aika läkähtynyt olo nukkumaan mennessä totaalityhjennyksen jälkeen.
Olen tietysti iloinen etten toistaiseksi ole oirehtinut kovilla mahakivuilla tai oksentaen, mutta tuo käsittämättömän raju ripuli kaasulla höystettynä on sekin maailman kauheinta. Toinen seuraus näyttää olevan migreenin laukeaminen, ja pahana minulla migreeni onkin sitten tosi paha.
^ Minulla nämä oireet nyt kesti 1 vrk:n, seuraavan nimittäin autoin oloa Imodiumilla, sitten oli ohi.
Uusi rekisteröitynyt tässä kyselee... – 02/09/2014 10:21 PM
Hei Jezu!
Kirjassa ei ollut Glu'sta kummempia kommentteja. Maininta löytyy sivulta 116 amerikkalaista yhdistyksistä kertovan kappaleen lopussa, suomentajan lisäyksenä, näin... "Suomeksi tietoa keliakiasta löytyy muun muassa seuraavilta sivustoilta: www.keliakialiitto.fi ja www.glu.fi (gluteeniton nettiyhteisö)."
Kiitos tsempistä! Mahtavaa että Glu löytyi!
Mitä noihin kritiikkeihin puolueettomuudesta ym tulee, on hyvä tietää että ylläpidossa ollaan myös kriittisiä ja tarkkoja kritiikkiä kohtaan.
Voiko täällä muuten kirjoittaa yksityisviestiä jos jonkun henkkoht kokemukset innoittavat keskustelemaan ja kyselemään tarkemmin?
Täytyy sanoa että tekee mieli ryhtyä gluteenittoman ruokavalion matkasaarnaajaksi, nyt yhtäkkiä silmät ovat auenneet muun muassa (edesmenneen) äitini vatsaongelmille ja ystävieni pulmille. Ja tuntuu joka päivä tulevan lisää ymmärrystä miksi itselläkin on jotain tiettyjä - esim kilpparivajaatoiminta, kenties liittyy gluteeniin sekin, mistäpä tuon tietää. Toivottavasti voin olla kokemuksillani avuksi muillekin vielä.
Taitaa ruveta aika paljon aikaa kulumaan täällä GLu'ssa lueskellessa kaikkea; antoisaa kun löytyi paikka josta löytää paljon just sitä mitä ei tiennyt edes ettei tiennyt!
Uusi rekisteröitynyt tässä kyselee... – 02/09/2014 9:09 PM
Kiitos vastauksista!
Eikö olekin ihanaa olla _entinen_ kaasupallo!
Almatomu, tehtiinkö sinulle siis ensin diagnoosi ja sitten vaihdoit gluteenittomaan? Olisipa minulle käynyt noin päin.
Mukavaa että täällä keskustelijat tosiaan ymmärtävät nämä ongelmat. Ei tarvitse selitellä mitään.
Mutta tuo että ei saisi siirtyä gluteenittomaan enne tähystystä - ymmärrän syyn, mutta tilanne suoliston kanssa meni niin pahaksi etten enää jaksanut. En siis voi kuvitella että voisin edes jatkaa entistä syömistä...! Sekin oli jo ns 'terveellinen', turhat makeat karsittu, raffinoidut sokerit siis vähissä, paljon kasviksia ja hmhm ruisleipää ja ruispuuroa...myös Hälsans Kök'in pihvejä ym, niissäpä onkin muuten vehnägluteenia koska seitan on yksi valmistusaine. Tuntuu aivan kaoottiselta ajatella että mihin ruokavalioon loppujen lopuksi edes palaisi, nyt kun on löytänyt sen 'loppuelämänsä ensimmäisen päivän' josta ei halua entiseen palata ei sitten millään.
Töissä on tulossa on projektipäiviä ja monenlaista erikoista joita NYT ei tarvitsekaan stressata, ne kyllä kaasupallon elämässä olisivat aika painajaisia. Vaikka veitsellä uhattaisiin en enää sellaisen päivän aamuna voisi syödä ruispuuroa..
Mitä pitää tehdä? Mitä te olette tehneet vastaavassa tilanteessa? Kun tähystyksen pvm saapuu kirjeitse, pitääkö sitten rääkätä kroppaansa rukiilla ja vehnällä? Kuinka kauan rääkkiä pitäisi kestää että suolisto jälleen näyttäisi sen 'entisen' tilansa? Oikea aito diagnoosi olisi asiallista saada, mutta kyllä tämä keliaakikon/glutherkän tilanne tähystystä ennen on aika outo.
Ymmärrän tuon ettei nukka suitsait parane. Miksi 'olon paraneminen' eli se superhyvä olo tuli lähes hetkessä?
Unohdin kertoa että joulukuussa kävin antioksidanttiklikalla Jaakkolan vast.otolla. Hän jo suositteli g-tonta, kokeilemaan kuukauden ajan. Ajattelin tuolloin että ei hyvät hyssykät, tähän vatsapiinaelämään vielä jotain tarkempaa ruokavaliota ja jaksamista, vieläpä joulun alla. En ryhtynyt. Olinpa tosi 'fiksu'. Mutta olen antioksidanttiohjelman lisäravinteita nauttinut nyt kuukauden, johtuuko siitä jotenkin että voimat palasi hetkessä, virtaa on kuin pienessä planeetassa, että gluteenin poistaminen päiväjärjestyksestä toi hetkessä valon pimeään.
Muiden kokemuksia ja ajatuksia olisi hieno saada kuulla, kiitos jo etukäteen, niistä on oikeasti apua. Kolme viikkoa olen asunut netissä lukien keliakiatietoa ym, silti vastauksia puuttuu runsaasti.
Olisi kiva kuulla myös kasvis-gluteenittomista, täältä teitä löytyy varmasti paljon?
Ehti tulla Liannan vastaus samalla kun kirjoitin äskeistä Hyvä tietää noita yksityiskohtia. No olen kyllä pettynyt jos Keliakialiitto ei ole riippumaton ulkopuolisista vaikuttajatahoista?! Olen aiemminkin esim harrastuksissani tehnyt totaalisia valintoja, heti täysillä mitä teenkin, tällä kertaa siitä oli siis terveydellistä välitöntä hyötyä ja miehestäni on tarkkuudessa ollut valtava tuki. Hän ei ole suostunut gluteenileipää ostamaan itselleenkään nyt ettei tulisi muruja keittiöön! Meillä siis hävisi gluteeni varsin hyvin ruuasta ja keittiöstä, en alkuun edes ottanut mitään missä luki 'ohramallassiirappi' tms, aivan kaikki epäilyttävä sai jäädä. En ymmärrä miksi voi suositella 'vähägluteenista' tai vastaavaa. Järkeenkäypää olisi kai lähteä ehdottomasta, ja sitten lähteä lisäämään, niinhän allergioissa kokeillaan? Löytää ne rajat. Minä löysin 'gluteenittoman totuuden' jättämällä sen niin kokonaan kuin osasin.
Ihanaa että netistä löytyy tietoa. Olisi vaan itsellä se hyvä sihti että löytää vielä sen oikean tiedon!
Suosittelen kaikille sitä uutta kirjaa 'Eroon vehnästä' vaikka kovin amerikkalainen onkin. Sen luettuaan ei ole paluuta entiseen, näin koen itse. Olisinpa saanut tuollaisen käsiini aiemmin niin olisi vatsakärsimyksetkin vähentyneet. Ja vielä yksi asia, miksi ei kukaan migreeniäni tutkineista keksinyt edes ajatella gluteenia??
Mukavia tilanteita – 02/09/2014 7:54 PM
Tässäpä olikin piristävä aiheketju!
Meillä kasvissyöjäpariskunnalla on jo totuttu 'kasvisongelmiin', esim mieheni eräässä kokouksessa haukkasi pasteijaa joka hänelle tarjottiin kasviksena, siellä olikin lohta. Oli kuulemma tiukka paikka niellä alas. 20v kasvissyöjänä sisältää joitain yllätyksiä, nyt ihan tuoreena gluteenittomana odotan lievällä kauhulla mitä kaikkea saan nyt sitten kokea - g-ton kasvissyöjä!
Mutta tänään oli ihana ilta, ystävä ehdotti että voisi tulla meille kokeilemaan tattarimokkapalojen leipomista, hänen idea siis vaikka heillä kaikki ovat tavisruokavaliolla. Odotin että mokkapalat olisivat vahvanmakuisia, maku oli toki tattarinen mutta silti mieto ja hieno. Leipomus oli siis erittäin onnistunut, tuntuu hyvältä ettei ole vain kauppojen tarjonnan varassa, ja itseasiassa se 'normaalius' että voi gluteenitonta mokkapalaakin tehdä, tuntuu sekin tosi hyvältä! <3 (takana vasta 19 vrk g-tonta, enkä enää palaa gluteenin pariin!)
Uusi rekisteröitynyt tässä kyselee... – 02/09/2014 7:40 PM
Hei kaikki gluteenittomat! Löysin tänne yhteisöön 'Vehnästä eroon'-kirjan maininnan ansiosta. Toivottavasti tämä on oikea paikka kysyä neuvoja...
Minun tarinani lyhyesti on tällainen. Olen 47-vee naisihminen jolla on oikeastaan aina ollut vatsaongelmia, tyypillisesti vatsa ripulilla ja kaasupallona. Kipuja ei ole ollut paitsi viime kuukausina tuli sekin. Migreeni on ollut oikeastaan ns kroonista viimeiset 6-7 v. Tuo vatsaongelma on rajoittanut todella paljon menemisiä, en todellakaan ole rohjennut mennä konserttiin tai leffaan tai mihinkään sosiaaliseen tilanteeseen mistä ei pikapikaa pääsisi vessaan. Asiasta onnistui kehittymään oikeastaan paniikkihäiriökin.
Homma senkun paheni vaan,sisukkaana ihmisenä olen esim työni hoitanut mielestäni hyvin ihan sinnillä, mutta loppuvuodesta 2013 alkoi jaksaminen loppua. Ei kai ihminen jaksa ikuista ruuanjälkeistä ripulia? Lääkäriä en tällä ole viitsinyt vaivata ennenkuin 21.1. jolloin hermot meni. Lääkäri suositteli g-tonta ruokaa ja laittoi lähetteen paksunsuolen tähystykseen jonne en ole vielä päässyt.
No niin. 'Uuden ruokavalion' myötä ilmat vatsassa ja ripuli hävisivät noin 12-24 tunnissa. Tätä sanon kyllä suureksi IHMEEKSI sillä vatsani ei ole koskaan ennen ollut noin rauhassa (paitsi paastolla). Olin todella vaikuttunut. Oli ja on päivänselvää että gluteeni aiheutti kaikki nuo vuodet voimakkaita ongelmia. Olo tuntui tyhmältä etten ole tajunnut kokeilla gluteenitonta...
Nyt 3 vkoa g-tonta takana, migreeneitä vain 1krt/vko aiempien jopa 10vrk:n putkien sijaan, jipii! Vessaan on asiaa kenties kerran päivässä! Kummallista! Energiaa on tuhlattavaksi asti. Kasvojen iho on parempi niin että työkaveritkin jo ihmettelevät. Turhien syömisten mieliteko on vähentynyt: 'yksi karkki riittää'. Olen noudattanut täysin gluteenitonta, kauraan en ole koskenut paitsi Yosan söin ja seuraava päivä olikin tuttua katastrofia sitten.
Ja tässä niitä kysymyksiä...!
- miksi/miten tuo ihmeparaneminen oli noin pikainen?? Aina lukee kaikkialla että kestää 2-3 kk parantua. Minulla kesti vain vajaan 1vrk:n ja maailmani oli jo ihan eri!?
- nyt on lähete myös ohutsuolitähyyn. Mitä ihmettä teen? En VOI palata gluteeniin. Ja mitä olen nyt tietoa haalinut, mahdollinen nukkavaurio on ehtinyt jo korjaantua. Mitä te muut olette tehneet? Syöneet g-tonta ja menneet saamaan tuloksen 'nukassa ei mitään vikaa, ei keliakiaa'??
- verikokeessa kävin, ei keliakiavasta-aineita, joku arvo oli 'alle 7'
- voiko tuosta totaalisesta terveyden paranemisesta päätellä että minulla olisi nimenomaan juuri keliakia, tai päinvastoin että nimenomaan vain gluteeniyliherkkyys?
Anteeksi jos kerroin/kyselin jo liian pitkälti, mutta ymmärrätte varmasti kuinka ymmällä voi olla suuren elämänmuutoksen edessä.
Mutta niinkuin 'Eroon vehnästä'-kirjassa fiksusti sanottiin, diagnoosi on oikeastaan vapauttava. Kun ei 'voi' valita enää niin vapaasti, ja on pakko huolehtia kunnon ruuan saannista, se muuttaa syömistä. Nyt tuntuu niin mukavalta kun voi näin selvästi vaikuttaa oloonsa. Minua ei siis haittaa (paitsi taloudellisesti) että kohtaloni on gluteeniton. Näin onnellinen en nimittäin ole ollut aikoihin!
Olen muuten lakto-ovo-kasvissyöjä, ja tästä varmaan loppuun asti lisäksi gluteeniton.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Forum
17 messages, 1 topic
Registration time
02/09/2014 7:13 PM