Joulusinappi- ja kahvikakkuohjeita? – 12/07/2009 12:36 PM
Tiikerikakkua ja suklaakuivakakkua kahvikakkua gluteenittomana löytyy täältä: http://www.iosonocirneco.com/erja/gluteeniton.htm
(Rullaa siua reilusti alaspäin)
Siellä oli myös gluteeniton Sacherkakku. Luulen, että sitä tulee joulun aikaan kokeiltua!
Joulusinappi- ja kahvikakkuohjeita? – 12/07/2009 12:22 PM
Mä olen tehnyt aikaisempina jouluina konjakkisinappia alla olevalla ohjeella. Keliakialiiton sivujen mukaan sinappijauhe on gluteeniton. Vastaavia ohjeita löytyy netistä helposti.
Konjakkisinappi
1 tlk Colman's sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 dl kermaa
3 rkl ruokaöljyä
3 tl vaaleaa viinietikkaa
ripaus suolaa
(valkosipulijauhetta)
(valkopippuria)
1-2 rkl konjakkia
Mittaa ainekset kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti, varo polttamasta pohjaan. Laita valmis sinappi kuumennettuun lasipurkkiin ja nosta kylmään.
Jouluateria – 12/07/2009 12:18 PM
Mulla tulossa ensimmäinen joulu keliakian kanssa, joten aiempaa kokemusta ei ole. Ajattelin tehdä pääsääntöisesti kaikki niin, että kaikki voivat niitä syödä.
Kalat, mädit, rosollit ja sienisalaatti nyt on gluteenittomia joka tapauksessa. Kinkusta ei vielä tietoa, millainen tulee tänä vuonna, jos itse paistan ja kuorrutan, käytän gluteenittomia korppujauhoja. Perunalaatikkoa aion kokeilla gluteenittomista jauhoista ja muihin laatikoihin päälle gluteenitonta korppujauhoa. Kastikkeet olen aina ennenkin suurustanut maissilla.
Perinteinen aaton jälkkäri on meillä jouluhalko, se onnistuu varmasti hyvin perunajauhoista/gluteenittomista jauhoista.
Tapanani on ollut leipoa jouluksi mallaslimppua ja tehdä kotikaljaa, ne taitaa nyt sitten jäädä mun osalta nauttimatta
Pipareita ja torttuja en myöskään taida saada itse syödä, mutta joulupullaa aion yrittää leipoa gluteenittomana. Täytynee korvata paitsioon jääneet herkut suklaalla!
Eli perinteinen suomalainen jouluateria ei ole musta kovin vaikea toteuttaa gluteenittomana.
Oletteko ajanmyötä tottuneet gluteenittoman makuun – 12/02/2009 8:07 AM
Olen tehnyt vispipuuroa ihan tavallisista riisijauhoista, tuollaisia täysjyväjauhoja en ole vielä huomannutkaan, täytyy kokeilla vielä nekin. Kyllähän niitä puuroja koko perhe söi, joten ei ne kai ihan hirveän pahoja olleet, mutta eivät kuitenkaan "oikean" veroisia. Ehkä hommaa vielä hankaloittaa juuri tämä, ettei edes tunne kunnolla kaikkia tuotteita. Ennen keliakiaa en ole koskaan ostanut esim. riisijauhoja...
Sunnuntain sämpylöitäkin olen jo maistanut, en ehkä kaikkia, mutta joitain. Moilasen riisipiirakat oli ihan kamalia, niitä ei tarvitse ostaa toista kertaa. Ylipäänsä leipiin pätee se, että ne pitää lämmittää ja laittaa päälle jotain tosi hyvää juustoa/leikkelettä, jotta leipä ei liikaa maistu. Pelkän voin kanssa ei gluteenittomat valmisleivät oikein vielä maistu.
Eilen kokeilin Provenan sivuilta löytyvällä reseptillä leipää, ja siitä tuli hyvää! Lisäksi ohje on tosi helppo ja nopea. Ehkä se onkin kaikille tuttu, mutta kopioin sen silti tähän. Suosittelen kokeilemaan, oli ihanaa syödä pitkästä aikaa hyvää tuoretta leipää! Ja maistui tuoreena tosi hyvin myös ei-keliaakikoille.
Kaurainen ciabatta
5 dl vettä
3 dl Provena Kaurahiutaletta
1 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1 ps Sunnuntai-kuivahiivaa
5 dl Sunnuntai Gluteeniton -jauhoseosta
1 dl Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
Pinnalle:
1 1/2 dl murennettua sinihomejuustoa tai
juustoraastetta
2 tl oreganoa
1.Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen veteen kaurahiutaleet, siirappi ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja Sunnuntai Juokseva. Sekoita tasaiseksi.
2. Kaada puolet taikinasta uunipellille leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin käsin taikinasta 15 x 30 cm:n kokoinen noin 1 cm paksuinen levy. Tee lopulle taikinalle samoin.
3. Anna leipien kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
4. Ripottele leipien pinnalle juustoraastetta ja oreganoa. Jätä reunoista 2 cm ilman täytettä.
5. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Leipä on parasta heti tuoreena. Pakasta kerta-annoksiksi heti jäähtymisen jälkeen, niin nautit aina tuoreen mausta.
Oletteko ajanmyötä tottuneet gluteenittoman makuun – 12/01/2009 9:03 AM
Olen nyt noin kuukauden verran ollut gluteenittomalla dieetillä ja täytyy sanoa, että ei nuo gluteenittomat tuotteet ole kovin kummoisia maultaan! Tuntuuko muista samalta?
Vuohelan tattarilimppu oli ainoa kohtuullinen leipä, jota olen maistanut. Kyllä nuo kaikki pakastealtaiden sämpylät on mauttomia tai sitkeitä. Itse en ole vielä ehtinyt sämpylöitä leipomaan, mutta sitäkin täytyy testata heti, kun muilta kiireiltä ehdin. Keliapuodista ostin gluteenitonta pullaa ja kyllähän sitä söi, mutta kyllä maku oli kaukana tuoreesta vehnäpullasta! Hyvää saaristolaislimppua ei korvaa mikään gluteeniton leipä. Ylipäänsä nuo gluteenittomat leivät ovat kuin jotain pula ajan korviketta.
Pastat ovat kutakuinkin ok gluteenittomana, mutta esim. piparit ja tortillat aika pahoja.
Vispipuuroa olen keittänyt sekä riisijauhoista että maissisuurimoista ja onhan ne ihan syötäviä, mutta eivät kyllä mannasuurimoista keitettyjen puurojen veroisia.
Olen aina pitänyt kovasti ruoasta ja ruoanlaitosta ja syömisestä ja nyt on kyllä se fiilis, että maku on mennyt! Jos diettiä haluaa noudattaa, niin moni herkku jää syömättä. Vaikka lähes kaikkea on mahdollista tehdä gluteenittomana, ei maku kyllä ole lainkaan sama. Onneksi on vielä juustot ja viinit sallittuja!
Hotelliaamiainen Saksassa – 12/01/2009 8:46 AM
Kokemattomana keliaakikkona olen lähdössä Hampuriin. Saako yleisesti hotelli aamiaisella gluteenitonta leipää vai onko tällaiset toivomukset syytä ilmoittaa jo etukäteen?
Valmista piparkakkutaikinaa? – 12/01/2009 8:43 AM
Tarkistin vielä eilen valmistajan, ja tosiaan sitä Moilasen valmista piparkakkutaikinaa löytyy pienen K-kaupan pakastealtaasta. Täytynee testata!
Valmista piparkakkutaikinaa? – 11/30/2009 9:01 AM
Kyllä löytyy! Meidän pienessä lähi-K-kaupassa on pakastealtaassa gluteenitonta piparkakkutaikinaa. Harmi kyllä en muista valmistajaa varmuudella, mutta varmasti löytyy siis muistakin K-kaupoista, valikoimat on niissä yleensä vakiot.
En ole kyllä kokeillut, millaisia pipareita tuosta taikinasta tulee. Semperin valmiita pipareita testasin ja olivat kyllä niin pahoja, että mieluummin olen syömättä kuin syön niitä.
Pyttipannua – 11/12/2009 12:31 PM
Miksi pyttipnnu ei olisi gluteeniton? Ainoa mikä tulee mieleen on lihapullat, jos niitä on laitettu, saattavat sisältää korppujauhoja tms. Mutta kokoliha, makkara, peruna, kananmuna, sipuli... nehän on kaikki ok. Oon vielä aika tuore näissä asioissa, mutta makkaratkin tuntuu olevan lähes poikkeuksetta gluteenittomia.
Tarviin tukea!!! – 11/08/2009 9:11 PM
Kiitos kaikille kannustavista vastauksista! Munkin diagnoosi on varmistunut, vasta-aineita löytyi. En nyt sitä epäillytkään, että skopia valehtelisi, mutta nyt on B-lausunto tulossa, joten keliakia mikä keliakia! Ensi järkytyksestä toivuttuani alan jo näkemään valoa tunnelin päässä. Gluteenittomia tuotteita näyttää olevan hyvin saatavilla ja olen jo todennut, että kotona kokkailuun tämä ei kauheasti vaikuta, kun vaihdan tietyt tutut tuotteet uusiin. Se harmittaa edelleen, että kyläillessä täytyy olla hankala vieras ja jos joku vaikka töissä tarjoaa pullaa, niin mä olen sitten se inhottava tyyppi, jolle ei muiden leipomukset kelpaa.
Gluteenittomia leipomuksia olen ehtinyt kokeilla jonkun verran: vispipuuro riisijauhoista kaipaa vielä optimointia. Ihan syötävää siitä tuli, mutta koostumus ei ihan vastannut mannasuurimoista tehtyä puuroa. Lohipiirakka onnistui gluteenittomana hyvin. Jauhelihapihvejä tein ensin kokonaan ilman korppujauhoja, ja niistä tuli vähän kovia ja sitkeitä. Mikä ilo olikaan, kun löysin citymarketista gluteenittomia korppujauhoja! Isänpäivän kunniaksi tein tänään gluteenittomista savoiardi kekseistä tiramisun. Maku oli koko perheestä hyvä, mutta keksit eivät kostuneet ihan niin hyvin kuin tavalliset, seuraavalla kerralla pitänee liottaa niitä kahvissa kauemmin.
Viikko sitten ajelin vitostiellä ja poikkesin Heinolan Heilaan, joka muuten on aivan mahtava ruokakauppa ihan kelle vaan. Sieltä löytyi myös jotain gluteenitonta, mukaan tarttui Viljatuotteen mustikka mysli (sisältää kauraa ja luontaisesti gluteenittomia ainesosia). Huomaattavasti parempaa kuin muut tähän asti maistamani gluteenittomat myslit!
Tässä vielä linkit, jos tuote ei ole tuttu entuudesta:
http://www.virtasalmenviljatuote.fi
http://www.heilan.fi
Vuohelan herkkupuodin gluteenittomia tuotteita, kakkuja, karjalanpiirakoita ym. oli kohtuullinen valikoima myynnissä Kuortin ABC:llä, joten jatkossa on hyvä syy pysähtyä sielläkin.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
5 tips
Forum
114 messages, 16 topics
Comments
9 comments
Registration time
10/22/2009 1:39 PM