Kokemuksia Amicasta – 05/12/2010 1:48 PM
Meillä on työpaikkaruokalana Amican ravintola. Onko teillä muilla kokemuksia Amicasta? Mulla on nyt useamman kerran käynyt niin, että listalla joku ruoka on gluteeniton (on siis G merkki), mutta kun katson tarkempaa tuoteselostetta, siellä mainitaan kuitenkin vehnä! Kun kysyn asiasta, käydään aina kysymässä kokilta ja vastaus on, että kyllä se on gluteeniton. Eilenkin kysyin sitten, että onko tuoteselosteessa virhe ja taas mentiin kokin juttusille ja kuulemma tuoteselosteessa oli virhe...
Kun tämä on tapahtunut useamman kerran, niin tulee vähän epämääräinen tunne siitä, tietävätkö he todella, mitä tekevät ja onko ruoka nyt sitten gluteeniton vai ei.
Vappumunkit gluteenittomasti? – 04/28/2010 8:45 AM
Ensimmäinen vappu tulossa keliakian kanssa, joten kertokaapa parhaat ja hyväksi havaitut reseptit gluteenittomaan munkkitaikinaan.
Apetit-tuotteiden gluteenittomuus – 04/23/2010 3:31 PM
Ei voi kyllä niinkään tehdä, että ostaisi vain niitä tuotteita, joissa on G-merkki. Kyllä mäkin luotan siihen, että itse luen tuoteselosteen ja jos ei mainita mitään "kiellettyä", niin sitten se on sallittua.
Onhan paljon keliaakikolle turvallisia tuotteita, joissa ei kuitenkaan ole mitään G-merkkiä - esimerkkinä maidot, jäätelöt, juustot, monet makkarat, liha, kala, vihannekset, pakastevihannekset, rasvat, mehut, limsat, jne.
Tarviin tukea!!! – 04/23/2010 12:52 PM
Olen, Eikku, päässyt aika hyvin sinuiksi tämän asian kanssa. Loppujen lopuksi dieetillä olo ei ole niin vaikeaa kuin miltä se aluksi tuntuu. Ja yllättävän vähän tekee mieli mitään gluteenillista, luulin, että mielitekoja olisi paljon enemmän. Ja onhan osa gluteenittomista tuotteista tosi ankean makuisia, mutta löytyy hyviäkin. Ja tosiaan itse leipomalla saa aika hyviä juttuja tehtyä.
Ja sain juuri hyviä uutisia: lääkärini soitti ja kertoi, että keliakiavasta-aineet oli nyt labratuloksissa negatiiviset, eli dieetti näyttäisi toimivan! Jess!! Tarkemmin katsotaan sitten syksyllä, kun menen taas skopiaan.
Tanska & Legoland? – 04/16/2010 8:21 AM
Hei,
Pakko kommentoida tuota Tallulahin kirjoitusta siitä, että tavallinen gluteeniton ruokavalio onnistuisi missä vaan ilmoittamattakin: Ei ole onnistunut ainakaan minulla. Ei edes Suomessa. Hampurissa kysyin hotellissa vasta aamupalalla gluteenitonta leipää ja en saanut, vastaus oli, että gluteenitonta saa vain, jos ilmoittaa etukäteen. Tästä viisastuneena kyselin Joensuun Sokos hotellista etukäteen, saako aamupalalla gluteenitonta ruokaa. Vastaus oli, että jos etukäteen on asia tiedossa, he keittävät tattaripuuroa ja hankkivat gluteenitonta leipää. Siellä sainkin sitten etukäteen ilmoittamalla leipää, muffinsia ja tattaripuuroa.
Ja ihan "tavallista" gluteenitonta dieettiä noudatan, kaura, munat ja maitotuotteet käy kaikki.
Tanska & Legoland? – 04/14/2010 9:10 AM
Lyhyen keliaakikko kokemukseni perusteella sanon samaa kuin edellinen: hotelleihin kannattaa ilmoittaa etukäteen ruokavalio. Jos vasta aamupalalla alkaa pyydellä jotain gluteenitonta, niin jää yleensä ilman. Jos on ilmoittanut hyvissä ajoin vaatimuksensa, niin ainakin mä olen silloin saanut gluteenitonta ruokaa.
Vielä kerran kylässä syömisestä – 04/12/2010 12:42 PM
Hei vielä,
Meillä esim. töissä kokoustarjoilut on Amican ravintolasta, joten heihin luotan kyllä siinä, että gluteeniton on oikeasti gluteenitonta. Ja esim. gluteenittomat leivonnaiset on heillä niin pahoja, että varmasti ovat gluteenittomia
Epäilyt kohdistuu sellaisiin tuttaviin, joille minä olen ensikosketus keliakiaan ja jotka yrittävät laittaa ensimmäistä kertaa jotain gluteenitonta minua varten. Jopa anoppini, joka on "ruokaihminen" ja paljon ollut tekemisissä myös erikoisruokavalioiden kanssa, ei ollut tullut ajatelleeksi liemikuutioita. Jostain buffet tyyppisestä noutopöydästä on helppo napsia vain niitä, joista on ihan varma, mutta sitten kun joku on laittanut illallisen ja vaikka pääruoka arveluttaa, mulla ei oikein ole sydäntä sanoa, että en syö lainkaan. Erityisesti, jos toinen on yrittänyt laittaa gluteenitonta, mutta on vain epähuomiossa jättänyt jotain oleellista huomioimatta.
Vielä kerran kylässä syömisestä – 04/12/2010 11:22 AM
Noin puolen vuoden dieetin jälkeen suurin ongelmani on nyt kylässä syöminen. Miten tarkkaan te kyselette ruoan laittaneelta emännältä/isännältä siitä, mitä siihen todellisuudessa on käytetty? Vaikka kerron etukäteen keliakiastani ja siitä, mitkä viljat ovat kiellettyjä, kaikki eivät ymmärrä huomioida vaikkapa liemikuutioiden gluteenittomuutta. Viikonloppuna oltiin kylässä ja kastikkeeseen kerrottiin laitetun maizenaa vehnäjauhojen sijaan minun takiani. Sitten tarjottiin pastaa ja mulle tuli sellainen tunne, että isäntäväki ei ehkä ollut tajunnut, että normipastaa en voi syödä...
Kysyttekö yksityiskohtaisesti kaikki valmistusaineet ja varmistatteko esim. sen, että kauratuotteet ovat varmasti olleet puhtaita? Jos joku, vaikkapa liemikuutio ei ole oikea, sanotteko, että ette sitten syö mitään? Toisaalta näin pitäisi toimia sairauden takia ja toisaalta se tuntuu aika ikävältä ja tylyltä, kun joku on kuitenkin laittanut aterian ja yrittänyt toimia oikein. En haluaisi hankalan vieraan mainetta Vai luotatteko, jos emäntä sanoo kaiken olevan gluteenitonta? On kai luonnollista, että jos ei aikaisemmin ole ollut keliakian kanssa tekemisissä ja ensi kertaa tulee keliaakikko vieraaksi, jotain jää huomioimatta.
Gluteeniton suklainen kakkupohja – 02/17/2010 8:51 AM
Hei,
Mä tein joulun aikaan Sacher kakkua gluteenittomana tällä reseptillä, ja se oli ihan ok, maistui ei-keliaakikoillekin. Ja voihan tuon pohjan täyttää jollain muullakin kuin aprikoosihillolla. Eli tässä resepti:
Sacherkakku
Pohja:
200 g laktoositonta margariinia tai laktoositonta voita
170 g tumma suklaata (Brunberg = maidotonta)
4 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl luontaisesti glueenitonta jauhoseosta
(0,5 tl ksantaania)
1 rl leivinjauhetta
Täyte:
aprikoosimarmeladia
Kuorrutus:
170 g tummaa suklaata (Brunberg)
2 tl margariinia (esim. laktoositonta Keijua) tai laktoositonta voita
1 dl kuohukermaa (laktoositonta)
Sulata margariini tai voi ja anna sen jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen margariinisula, suklaa ja jauho-leivinjauhoseos. Kaada seos voideltuun ja jauhotettuun sileäpohjaiseen ja reunaiseen kakkupohjavuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Leikkaa pohja kolmeksi levyksi ja täytä välit aprikoosimarmeladilla. Sivele marmeladia myös kakun pinnalle. Sulata kuorrutusta varten suklaa vesihauteessa. Lisää margariini ja kerma ja sekoita tasaiseksi. Anna kuorrutuksen jäähtyä. Kaada kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille.
Joulusinappi- ja kahvikakkuohjeita? – 12/07/2009 7:39 PM
Hei vielä Suviih,
Maistelen tässä juuri uunituoretta kakkua, hyvää on. Kokeilin ennen keliakiaa käyttämääni Valion reseptiä niin, että vaihdoin vain vehnäjauhojen tilalle Sunnuntain gluteenitonta jauhoa. Appelsiinimarmeladin korvasin tällä kertaa aprikoosimarmeladilla. Ja voitelin vuoan vain voilla, en käyttänyt teflon vuoassa lainkaan korppujauhoja. Tämä kakku pysyi hyvin kasassa. Tässä resepti:
Appelsiinikakku
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl Valio kuohukermaa
100 g Valio voita
1 1/2 dl appelsiinimarmeladia
2 tl vanilliinisokeria
1/2 rkl kardemummaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja (--> Sunnuntai glut. jauhoja)
3 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää kerma, sulatettu voi ja appelsiinimarmeladi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja koppujauhoitettuun 1 1/2 l:n kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 50 min.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
5 tips
Forum
114 messages, 16 topics
Comments
9 comments
Registration time
10/22/2009 1:39 PM