Soijakastike – 08/16/2019 9:10 AM
Kävin tällä viikolla aiheesta soijakastike Keliakialiiton kanssa seuraavan sähköpostikeskustelun:
Alkuperäinen viestini liitolle:
"Ilmeisesti Keliakialiiton kanta soijakastikkeen gluteenittomuuteen on se, että kaikki soijat ovat gluteenittomia riippumatta siitä onko ne erikseen mainittu gluteenittomiksi. Kuitenkin ulkomaisilla keliaakikoilla näyttää olevan se käsitys (blogiensa mukaan) että soijakastikkeessa on gluteenia. Onko tuo gluteenittomuus vain Suomen Keliakialiiton kanta?
Myös useimmissa ravintoloissa, sekä Suomessa että ulkomailla, on merkattu soijakastiketta sisältävät ruoat gluteenia sisältäväksi. Tämä tuntuu hölmöltä, kun se kaventaa entisestään keliaakikon menua... ja tarjoilijat menevät täysin sekaisin jos alkaa selittää, että soijakastike kyllä käy vaikka siinä on vehnää, mutta muuten pitää olla todella tarkka kontaminaation suhteen.
Mietin, voisiko Keliakialiitto ilmaista jotenkin selkeämmin kantansa soijakastikkeeseen, jotta ravintoloissakin tämä tiedostettaisiin? Myös tuntuu välillä, etteivät suomalaiset keliaakikotkaan ole liiton kannasta tietoisia?"
Liiton vastaus tähän:
"Kiitos viestistä ja palautteesta. Nykytiedon mukaan keliaakikko voi käyttää vehnäpohjaisia soijakastikkeita. Soijakastikkeet valmistetaan yleensä fermentoimismenetelmällä eli käymisprosessilla, jossa vehnän gluteeni pilkkoutuu. Lopputuote sopii siten myös keliaakikolle. Joitakin soijakastikkeita valmistetaan ilman fermentoimista, mutta tällöin raaka-aineena ei tietojemme mukaan käytetä vehnää vaan ainoastaan vettä, soijapapuja ja suolaa.
Markkinoilla on myös gluteenittomaksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka valmistetaan kokonaan ilman vehnää. Vehnää sisältäviä soijakastikkeita ei saa merkitä gluteenittomiksi lainsäädännöstä johtuen.
Tämä tieto löytyy myös verkkosivuiltamme. Emme yleensä lähde rummuttamaan yksittäisten ruoka-aineiden puolesta tai vastaan, mutta jaamme tieto soijakastikkeista mm. ravintola-alan henkilöstölle järjestettävissä koulutuksissa."
Jatkoviestini liitolle:
"Ok, kiitos vastauksesta. Minullehan asia oli jo selvä, mutta useimmille taas ei... minusta tiedottamisesta kieltäytyminen on hassua, koska kyseessä on keliaakikoille iso asia, soijakastiketta kun on nykyään todella monessa ruoassa. Minun mielestäni Keliakialiiton tehtävänä olisi ilman muuta ilmaista kantansa selkeämmin, esim. Ylelle annettavassa tiedotteessa, jossa muutenkin mainittaisiin mitkä sekaannusta yleisimmin aiheuttavista raaka-aineista keliaakikoille sopivat ja mitkä eivät. Rummuttamista tuo ei missään nimessä ole, vaan keliaakikon elämän helpottamista. Tiedon pitäisi tulla auktoriteetin suunnalta, ja mikäpä siihen nyt parempi lähde olisi kuin liitto? Ihmettelen suuresti, miksi tiedottamista ei voisi parantaa, koska mainitsemanne koulutukset eivät selkeästi ole lähellekään tarpeeksi."
Ja liiton vastaus tähän:
"Emme toki kieltäydy tiedottamisesta mutta kampanja jonkin asian puolesta vaatii myös resursseja. Tällä hetkellä emme näe soijakastikeasiaa niin isoksi ongelmaksi, että lähtisimme erikseen kampanjoimaan asiasta. Kerromme kyllä asiasta verkkosivuillamme ja materiaaleissamme. Meillä on mm. lista keliaakikoille soveltuvista ja soveltumattomista raaka-aineista ja soijakastike löytyy tältä listalta. Se on kaikkien avoimesti saatavilla."
Mitä mieltä glu.fissä ollaan aiheesta? Ainakin keskustelun kommenttien perusteella soijakastikkeen gluteenittomuus on monelle täysin tuntematonta, saatikka sitten ravintoloiden perustallukoille joissa keliakia on vielä oudompi sairaus.
Itseäni ainakin harmittaa liiton välinpitämättömyys.
Gluteenittomuus ravintolassa – 08/17/2018 9:15 AM
Tämä on juuri sitä mihin viittasin tuossa Moilasen free from -keskustelussa. Eli nykyajan keliaakikko on pakotettu maalaisjärjen käyttöön. Toki olisi kiva jos olisi joku lakipykälä jonka mukaan taatusti gluteeniton tarttis ilmoittaa erikseen aina ja selkeästi ravintoloissa ja tuotemainonnassa, mutta veikkaan sen olevan haihattelua jopa Suomessa, saatikka ulkomailla. Ja jos tuollainen joskus toteutuisikin niin siirtymäkausi käyttöönottoon vie vuosia.
Huvilan Kahvila lopettaa toimintansa – 08/31/2015 2:32 PM
Voi ei, onpa ikävä kuulla, ihan loistava paikka tosiaan oli... Kyllä minusta konsepti sopisi muuhunkin kuin "aitoon" mummolamiljööseen, gluteenittomalle nouto-leipomo-kahvilalle olisi tarvitta pääkaupunkiseudulla kipeästi. Vinkkinä, että esimerkiksi Flamingon kauppakäytävässä olisi sopivia tiloja Vantaalla
PS. Satuin myös juuri lukemaan, että Kampissa ollut Gluton ravintola on lopettanut toimintansa. Että näin ne gluttipaikat pikku hiljaa lopettelee...
Gluteeniton olut – 06/04/2015 12:05 PM
Ei voi juoda. Laitilan gluteenittomien oluiden tuotanto/uuttoprosessi on sellainen, että gluteeni saadaan valmiista tuotteesta (lähes) poistettua. Eli pelkällä ainesosalistalla ei voi lähteä pelaamaan.
TUOTEVAROITUS! – 09/17/2014 11:35 AM
Tyypillistä Leaderiä... Eivät ikinä ilmoita virallisesti mitään, ärsyttävää. Vastikään kyselin heiltä patukoiden gluteenittomuudesta, kun välillä mainitaan vehnä ja gluteeni vain allergiavaroituksessa eikä varsinaisessa tuoteluettelossa. Heidän mukaansa on muutaman patukan (mm. tummasuklaa-manteli) tuoteselosteesta jäänyt gluteeni pois, ja korjaavat kuulemma seuraavaan kääreversioon asian. Uusista patukoista tosiaan tuon toscan ja juustopatukan makuisen pitäisi olla gluteenittomia, sanaa "gluteeniton" ei vielä kääreessä ole kun virallista paperia gluteenittomuudesta ei vielä ole. Gluteenittomia ovat varmasti ainakin jelly layer -patukat (mustaherukassa tosin lukee allergiavaroituksessa gluteeni...), tuplasuklaa ja nutmix.
Gluteeniton olut – 09/02/2014 11:41 AM
Jezu kirjoitti:
Gluteeniton olut – 09/01/2014 11:39 AM
Oletteko huomanneet, että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Perniön lihan yhteistyönä on syntynyt Laitilan kukko pils olutnakki, joka on gluteeniton:
http://pernionliha.fi/tuotteet/laitilan-kukko-pils-olutnakki-280g
Itse en ole tuotetta vielä kaupasta bongannut, oletteko te?
Eväät pitkälle matkalle? – 07/01/2014 3:32 PM
Kyllä löytyy koossa pysyviäkin gluteenittomia protskupatukoita, esim. Leaderin tuplasuklaa. Sitten tietty kaikki pähkinä-kuivahedelmäsetit on helppoja. Pilttipurkkiin sekoitettu pikapuuro on myös yksi evässuosikeistani. Riippuu tietty tarviiko olla myös kevyttä evästä, kyllähän nyt hedelmätkin on kiva eväs, ja valmiiksi kuoritut porkkanat, trippimehut, suolaisista vaikka tonnikala (myydään myös pussissa) jne.
Gluteeniton Saksa? – 03/27/2014 1:58 PM
Joo kohtuu helppo maa oli meidän mielestämme, lisäsin juuri kasan vinkkejä Berliiniin. Myös currywurstia kannattaa maistaa (ilman leipää tietenkin), esim. Fritz & Co ilmoittaa tarjoavansa gluteenitonta ja laktoositonta currywurstia ja ranuja, mutta kyllä näitä muuallakin uskallettiin syödä.
Gluteeniton soijakastike tarjouksessa – 10/07/2013 1:48 PM
Joo minäkin olen ollut siinä käsityksessä että mitä vaan soijakastiketta voi popsia surutta. Ja tästä on tosiaan varsinkin ulkomailla ollut ongelmia, kun on suurin piirtein kieltäydytty antamaan keliaakikolle ruokaa jossa soijakastike on (mukamas) ainoa gluteenin lähde.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
76 tips
Products
6 products
Images
6 images
Links
2 links
Forum
54 messages, 2 topics
Comments
78 comments
Registration time
06/23/2011 1:11 PM