Vehnämaltodekstriini – 03/09/2009 9:14 PM
maltodekstriini
glukoosisiirappi
glukoosi-fruktoosi-siirappi
hydrolysoitu tärkkelys
muunnettu tärkkelys
Nämä kaikki ja varmasti moni muukin vastaava termi tarkoittaa suomeksi sitä, että ne on valmistettu jostain (usein kotimaisesta) viljasta, joissain tapauksissa myös soijasta. Meillä perheessä on kaikilla useita ruoka-allergioita ja taistelu sopivien ruoka-aineiden löytämisestä on jatkuvaa. Kovin monta kertaa on oireiltu vakavastikin ja kiidetty sairaalaan hoitoa saamaan. Moninaiset ruoka-allergiat vaikeuttavat arkielämää valtavasti.
Ruokakaupassa käynti käy vähitellen mahdottomaksi. Tuoteselosteita saa lukea kerta toisensa perään, eikä niihin voi edes luottaa. Eräässä yhteydessä söimme tietämättämme soijaa sisältävää kinkkuleikkelettä, joka aiemmin oli selvitetty turvalliseksi. Koostumusta oli muutettu eikä säästösyistä vaivauduttu päivittämään etikettejä ennen vanhan erän loppumista. Siinä sitten ihmeteltiin, mistä oireiden ryöpsähdys johtui. Tämän seurauksena sitten itse allergisoiduin lisää, ja kauraa lukuunottamatta kaikki viljaperäinen aiheuttaa nykyään ihan mahdottomat oireet, eikä allergialääkkeet auta yhtään.
Eräs riisikakku ilmoittaa ainesosikseen täysjyväriisin ja merisuolan. Ja pakkauksen ylälaidassa, huonosti erottuvana printtinä sanotaan: contains glutein. Mistä voi riisikakkuun tulla gluteenia, jos muita ainesosia ei ole käytetty?
Esimerkkejä voisi luetella pilvin pimein. Kuinka moni soija-allerginen esim. tietää, että monet purukumit sisältävät soijaa? Henkilökohtaisen uurastukseni seurauksena eräs purkkavalmistaja vaihtoi soijalesitiinin rapsilesitiiniksi, ja nyttemmin on joitain muita alkanut vaihtaa myös soijan purukumista pois.
Monet mehut ja karkit sisältävät soijan ja maidon ohella tekstin alussa mainittuja ainesosia, eikä kuluttaja tiedä niiden tulevan useimmiten vehnästä tai ohrasta. Ja irtokarkkien kyseessä ollessa ainekset sekoittuvat laarista toiseen, kun samoja kauhoja käytetään eri karkkilaatujen pussittamiseen.
Vaaranpaikkoja siis riittää, oireista saa kärsiä, tai pitää opetella tulemaan toimeen pelkällä pyhällä hengellä! Panoksena on useiden ihmisten henki ja terveys, jatkuva altistuminen kun myös lisää monien vakavien sairauksien riskiä monikymmenkertaiseksi.
Lääketiede jo tietää, että ruoka-allergioilla ja keliakialla on suora yhteys mm. diabetekseen, astmaan, ja useisiin syöpätauteihin.
Kuluttajien tulisi ryhtyä ponnekkaasti vaatimaan turvallisten elintarvikkeiden saatavuutta ja ainesosaluetteloiden ehdotonta paikkansapitävyyttä!
Glukoosisiirapit ja muut viljaperäiset sörsselit pitäisi jättää vilja-allergisen ja keliaakikon ruokavaliosta täysin pois ja pitäytyä vain luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa.
Terveyttä kaikille lukijoille!
terveisin,
Mikaela
erikoissairaanhoitaja ym.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
1 a tip
Forum
11 messages
Registration time
03/09/2009 12:30 PM