Finnairin palvelu heikkenee – 08/11/2014 6:23 AM
Lennän Finnairin Helsinki-Bangkok –reittiä n. 6 krt/v. Gluteenittoman aterian laatu laskee kuin lehmän häntä. Puolitoista vuotta sitten, kun keliakia-diagnoosin sain, matkustin bisneksessä ja ihastelin gluteenitomman aterian runsautta ja makuja.
Sittemmin bisneksen safkat ovat olleet ala-arvoisia lipun hintaan nähden. Turistissakin olen tuota väliä mennyt, ja täytyy todeta että mitään eroa ei ole bisneksen gluteenittomaan (no, sampanjaa bisneksessä lipittäessä ruualla ei kai enää niin väliä..). Kumpaakin matkustusluokkaan olen alkanut ottaa omia eväitä mukaan, ruoka on ollut suorastaan pahan makuista, erityisesti Bangkokin päästä matkustaessa : (
Oireeton keliakia - kannattaako? – 03/18/2014 1:08 PM
Omasta diagnoosistani on alle vuosi, olen 40+ -vuotias. Käytännössä koko 2000-luku on kulunut vatsan sekalaisten oireiden kanssa, tyypillisimmin ripulia, ummetusta ja närästystä. Oireisiin tuli viimeisen kahden vuoden aikana usean kerran viikossa niin voimakkaita vatsakramppeja ja pahoinvointia, että aloin pelätä pahinta. Äitini ja hänen kaksi veljeään kuolivat vatsasyöpään. Keliakiaa ei heillä tutkittu: oireiden yltyessä pahaksi, oli jo syöpä liian pitkälle levinnyt, joten miksipä olisi lisäselvityksiä tehty. Menin gastroskopiaan omalla kustannuksella, helpotus oli suuri kun syövästä ei ollut kyse. Suuri yllätys oli keliakiadiagnoosi, jonka kyytipoikana oli refluksitaudin aiheuttama ruokatorven tulehdus.
Ruokavalioni on diagnoosista lähtien ollut sataprosenttisesti gluteeniton. Keliakian vasta-arvoja ei verestä enää puolen vuoden kuluttua löytynyt, mutta oloni ei ole yhtään parempi kuin aiemmin, väittäisin että jopa huonompi. Etenkin refluksitaudin oireet tuntuvat pahentuvan, polttaa vatsaa ja selkää ja milloin mistäkin, valvon useita öitä viikossa. Pari viikkoa sitten jouduin luopumaan luomumenetelmillä yrittämistäni helpotuskeinoista ja siirtymään takaisin jo pariksi kuukaudeksi lopettamiini happosalpaajiin.
Suolisto on kaikkien näiden vuosien aikana mennyt niin sekaisin, että on kuin opettelisi uudelleen kävelemään – eli yrityksen ja erehdyksen kautta löytää ruoka- ja lisäaineita, jotka eivät ärsytä vatsaa. Vaikka en ole kuolemanvakavasti sairas, vaikuttavat nämä lähes päivittäiset/öiset vaivat kaikkeen jaksamiseeni läheisten kanssa, töissä, harrastuksissa.
Elämääni ja oireita taakse päin kelatessani muistan, että jo parikymppisenä vatsani turposi valtavasti tuon tuostakin, nuorena normaalipainoisena se oli noloa ja kamalaa – ja on edelleenkin! En osannut yhdistää sitä mihinkään erityiseen ruokaan. Mietin nyt, onko minulla ollut keliakia jo nuoresta saakka, ja miten helpompaa elämäni ehkä olisi, jos se olisi diagnosoitu aiemmin. Samaa voi speluloida äitini ja enojeni kohtaloista, oliko heillä oireeton keliakia?
Omaan kokemukseen peilaten pelkään, että sinun kohdallasi voi käydä toteen sanonta “Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”. Ymmärrän, että nuorena tällaisia ei halua miettiä, elämä on edessä ja olosi on nyt hyvä. Laita kuitenkin nämä saamasi vastaukset korvan taakse ja lueskele elämäsi varrella keliakiaan liittyviä artikkeleita ja keskustelupalstoja; ehkä jonakin päivänä olet valmiimpi suhtautumaan asiaan eri tavalla. Onnea matkaan!
Millä ruualla parannetaan gluteenista kipeä vatsa – 03/02/2014 9:48 AM
Tinda kirjoitti:
Millä ruualla parannetaan gluteenista kipeä vatsa – 03/02/2014 9:37 AM
luteetonta kirjoitti:
Millä ruualla parannetaan gluteenista kipeä vatsa – 02/25/2014 8:07 AM
Voisiko kohdallasi olla kyse olla muusta kuin gluteenin saannista? Omasta keliakiadiagnoosistani on nyt 9 kuukautta. Gluteenittomaan ruokavalioon siirryttyä olo koheni parissa kuukaudessa merkittävästi (kivut lakkasivat, ripulin ja ummetuksen vuorottelusta paluu lähes normaaliin “asiointiin”). Gluteeniton ruokavalio on ollut 100-prosenttinen: käytännössä kaikki ruoka mikä alas menee on itsevalmistettua ja valvottua, tammikuussa verikokeessa ei näkynyt enää mitään keliakian vasta-aineita.
Kuitenkin nelisen kuukautta sitten oloni heikkeni merkittävästi: useita kertoja viikossa öisin valvottavia vatsakipuja, vatsa jatkuvasti turvonnut kuin 8:lla kuukaudella raskaana muutoin suht normaalipainoisessa kropassa, närästystä. Jaksaminen on ollut todella koetuksella.
Tältä ja ulkomaisilta nettipalstoilta lukemalla aloin vihdoin epäillä ruokiin lisättäviä lisäaineita, erityisesti inuliinia, jota käytetään mm. kuidun lähteenä ja tuomaan ruokiin kuohkeutta, kermamaisuutta tai rapeutta. Olin käyttänyt erityisesti tuorejuustoja sekä gluteenitonta puurosekoitusta, joista sitten kummankin tuoteselosteesta inuliinia bongasin. Lopetin näiden käytön ja parin nyt viikon kuluttua olo on kuin taikaiskusta parantunut merkittävästi! Ei enää öisiä kipuja ja näen jälleen varpaani : ) Närästyksen tunnetta on vielä silloin tällöin iltaisin, sen olen kuitenkin saanut kuriin luomumenetelmällä, pari ruokalusikallista sitruuna-oliiviöljysekoitusta illalla tyhjään vatsaan (2 h ruokailun jälkeen). Epäilen nimittäin, että minulla on kuukausien happosalpaaja-pillereiden käytön jälkeen liian vähän happoja/ruuansulatusentsyymejä vatsassa.
Epäilen edelleen muutamaa muutakin lisäainetta, kuten ksantaani(kumi)(E415), karrageeni (E407) ja guarkumi (E412), mutta näitä sisältäviä tuotteita en vielä aio ottaa takaisin ruokavalioon. Pidän ruokapäiväkirjaa ja koetan näitä edellä mainittuja yksitellen testata hiljakseen, jotta selviää aiheuttavatko vaivoja.
Gluteenitonta Thaimaassa? – 01/31/2014 3:26 PM
Asun nyt kolmatta vuotta Thaimaassa, Pattayalla. Keliakia-diagnoosista on reilu puoli vuotta ja täytyy todeta, että ravintolassa syominen tuntuu ainakin näin alkuvaiheessa melko työläältä operaatiolta. Tarjoilijoilta tai kokilta vehnien jne. perään kysely tai keliakia-käännöksen esittely aikaansaa vain yleistä hämmenystä: kielimuuri ja thaimaalaisten vaikeus sanoa "ei".
Yes Yes everything is OK -väittämiin ei siten missään nimessä kannata luottaa, vaan on ruuan saavuttua silmämääräisesti koetettava syynäta lautasen sisältö että syödäkö vai ei. Hyvä "plan B" on kuitenkin, että täällä kaikissa ravintoloissa tai katukeittiöissä saa riisiannoksen kanalla/lihalla tms. ilman epäilyttäviä sooseja ja sitten on tietenkin tarjolla iso repertuaaari tulisempia thai-ruokia.
Kv. pikaruokaketjut, kuten KFC, McDonalds ja Burger King ainakin Pattayalla kokemukseni mukaan näyttävät valmistavan ranskalaiset perunat erillisessä rasvakeittimessä. Ainuttakaan leipomoa en ole onnistunut löytämään, joka gluteenitonta valmistaisi. Parissa ruokakaupassa myydään australialaisia gluteenittomia, kuten puuroa, pitsaseos-jauhoja, salaatinkastikkeita, riisikakkuja ja sen sellaisia.
Phuketiin matkaajille vinkiksi, että siellä on ruotsalaisvetoinen ravintolaketju nimeltä Two Chefs, useita ravintoloita pitkin Phuketia. Valmistavat gluteenitonta leipää, tilattava päivää ennen noutoa.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.