Gluteenitonta Kanarialla? – 10/18/2011 10:18 AM
Palasimme juuri perheen kanssa Teneriffalta, Playa de las Americasista. Hyvin selvisimme poikien dieetillä (vehnä, ohra, ruis ja muna poissa). Ei yhtään vahinkoa/kontaminaatiota.
Ravintoloissa, yhtä lukuunottamatta, oltiin hyvin selvillä gluteenittomuudesta ja hyvin tarkkoja myös siitä. Jos heillä oli epäselvyyttä (esim. onko Mäccärin juustossa gluteenia; no tuskinpa kysyivät ja tarjosivat jotain tilalle (tai sitten söimme esim. sen juuston riskillä).
Leipää emme saaneet kyllä yhdessäkään ravintolassa.
Erityisen kiva yllätys oli Loro parkin ravintola Casa Pepe, jossa oli lähes kaikki gluteenitonta/munatonta.
Parhaita olivat Los Cristianos:n rantakadulla ravintolat Chill Out ja Las Vistas. Sekä Americas:n Meson Castellanossa (El Camison -korttelissa). Eli nämä kaikki espanjalaista ruokaa tarjoilevia. Ruokailu onnistui myös monissa pihvipaikoissa. Muutenkin ruoka oli aika usein simppeliä; grillattua/paistettua lihaa/kalaa/äyriäisiä ja lisukkeena eri muodoissa perunaa/riisiä ja ehkä salaattia/kasviksia.
Eri juttu olisi sitten ollut lettu- ja voileipäpaikat mutta ne me kiersimme suosiolla.
Las Americasisssa on monta mäccäriä ja niiden glute-hamppari käytiin tietenkin kokeilemassa. Se sämpylä oli parempi kuin Suomessa.
Ruokailu oli jotenkin aika helppoa ravintoloissa. Varsinkin kun pojat eivät panneet pahakseen viikon pitsaton/pastatonta elämää, kun kerran sai edes hampparin
Vain isossa Mercadona-kaupassa löysimme glute leipää/leivonnaisia ja uutuutena oli pakastepitsaa (siitä oli isoja katossa roikkuvia mainoksia; meillä ei ollut huoneistossa uunia, joten se jäi kokeilematta)
Keksejä (ja leipää) meillä oli kotoa mukana, joten niitä emme etsineet emmekä vahingossakaan löytäneet.
Koneessa pojat söivät omia eväitään, koska glute-ruoassa on niin usein munakasta tms. joten siitä ei nytkään ole kokemusta.
Lääkärintodistuksella turvatarkastuksesta saa läpi lähes mitä tahansa. Esim. meillä oli kylmälaukussa puolen litran vesipullot jäisinä (kylmäkalleina siis), eikä niistäkään sanottu mitään kummassakaan päässä. Samoin 2dl:n jugurtit menevät kivutta läpi myös ilman minigrip-pussia.
Luulisin lääkärin kirjoittavan todistuksen myös keliaakikolle, kun kerran allerginenkin sellaisen saa. (siinä lukee englanniksi, että ruokavalio on rajoitettu ja pitää saada kuljettaa omat eväät ja lääkkeet mukana. Lukee siinä kyllä myös, että oireet ovat hengenvaarallisia.)
Caribian kylpylässä gluteenittomia lihapullia – 08/15/2011 3:46 PM
Finduksella on pakastelihapullat: http://www.findus.fi/tuotteet/tuote?product_id=167 (ei ole maistettu; pakkasessa odottamassa hätävarana)
ja Korpelalla on useampiakin gluteenittomia esim. pikku herkku lihapullat http://www.lihajaloste-korpela.fi/pikku-herkku-lihapullat.php (nämä ihan jees eines-pullia)
Cumuluksissa on myös aamiaisella glute-lihapullia.
Ja nuo kaikki edellä mainitut on myös kananmunattomia
(Ja Tallinkin sekä Siljan aamiais/lasten-menu -lihapullat on myös glute+munaton)
Silja Line? – 08/09/2011 8:29 PM
Juu, siljalla on tuollainen hieno "käytäntö", että matkavarauksen vastaanottanut laittaa tietoa eteenpäin. Ja vaikka ihan oikeasti niin tekisikin, se tieto katoaa ennen laivan ravintolaa/keittiötä.
Vain yhden kerran se tieto on mennyt perille ja siitä on jo useita vuosia. Sillä kertaa kaikki toimi kuin tanssi. Ja tämä ei vissiin miksikään muutu vaikka joka reissun jälkeen valitankin. Tallinkin tultua homma on vain vaikeutunut
Onneksi kuitenkin on todettava, että Siljan ravintoloissa ruoka tulee hyvin luotettavasti gluteenittomana ja suoraan listalla on vaihtoehtoja; useimmiten melkein kaikki sopii. Buffetissa emme juuri käy, aamiaisella kylläkin, ja siellä niiden gluteenittomien asettelu on ihan pielessä. Vaan onneksi on ollut onni matkassa, eikä ne leipämurut ole päätyneet lautaselle asti.
Gluteeniherkkä(kö)? – 06/22/2011 1:16 PM
Voisiko kyse olla vilja-allergiasta; kaikki allergiat eivät näy testeissä ja oireilevat silti. Vain tuollaisella välttämis-altistus -kokeella sen saa selville. Vilja-allerginen saa yleensä Kelan alinta vammaistukea 16v asti, lääkärintodistuksella (perustuu hoidon vaativuuteen normaaliin lapseen verrattuna). Kouluun varmasti tarvitaan joku todistus ruokavaliosta; siinä diagnoosin nimellä ei kuitenkaan niin ole väliä. Tärkeintä on kuitenkin lapsen/nuoren hyvä vointi.
Aamiaistarjonta Suomen hotelleissa – 05/26/2011 10:59 AM
Hotelli Tammer Tampereen keskustassa:
Gluteenittomat leivät yksittäispakattuja, tuoteseloste muovissa; taisi olla myös joku makea pulla.
Leikkeleissä yms. selkeät merkinnät gluteenittomuudesta.
En tiedä onko aina, olin ilmoittanut etukäteen hotelliin allergioista, kun lapset olivat turnausreissulla. Ja hotelli oli siksi täynnä eli aamiaisella oli vilkasta.
Illan etukäteen tilattu urheilijabuffet oli patonkia lukuunottamatta kokonaan glute. Glutepatonkia ja -leipää oli lämpimänä eri korissa. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä kokemus.
Gluteenitonta Italian Rivieralla? – 05/10/2011 8:37 AM
Italian keliakialiitolla on hienohkot ravintola- yms. ruokapaikkasivut, joista voi alueittain etsiä osoitteita ja yhteydtietoja. Sivut ovat italiaksi mutta silti melko ymmärrettävät (osaan pari sanaa italiaa, enkä selviä sillä missään)
http://www.celiachia.it/DIETA/afc/ristoranti_etc.aspx?SS=95&M=99
Sivun vasemmassa reunassa on erilaisia ruokapaikkoja ja alalaidassa pitää valita maakunta "seleziona una regione"
Pari kesää sitten löysimme pitserian ihan laittamalla navigaattoriin osoitteen Kyllä pojat olivat riemuissaan.
Gluteenittomat pääsiäismunat? – 04/16/2011 12:58 PM
Aivan samaa katselin. Lopulta löysin suklaisia "ruohomunia", joissa on vain maininta saattaa sisältää jäämiä vehnästä/gluteenista:
*Marabou Premium filled Lemon&Ginger sekä Chocolate truffle
*Jacquot Eggs assortement (K-supermarketista)
*Lidl:n Favorina Almond Nougat Praline ja Hazelnut Nougat Praline
Hedelmärakeita en löytänyt ollenkaan mutta irtokarkkilaatikoita en tutkinut (siellä on joskus ollut mutten tykkää ostaa niistä...)
Matkalla Saksassa – 04/14/2011 9:49 AM
Syyslomalla emme löytäneet Berliinistä yhtään wursti-kauppiasta(torilta/ravintolasta), joka olisi uskaltanut sanoa makkaroiden olevan gluteja. Emme ottaneet riskiä. Kaupoissa sitä vastoin oli paljon vaihtoehtoja, joten niitä toimme kotiin.
Maredo-ravintolat (http://www.maredo.de/ ; sivut saksaksi) testattiin toimiviksi. Niillä on erillinen "allergialuettelo" ruoista. Hard Rock Cafe:ssakin söimme (pihvi-rankalaiset-linjalla tosin muistaakseni).
Kouluruokailusta – 09/23/2010 8:39 AM
Meidänkin lapset valittavat erikoisruokiensa olevan pahoja/erilaisia/tms. Joskus myös opettajat ovat kiinnittäneet asiaan huomiota (esim. pippuria silmin nähden liikaa tms.). Olen kuitenkin jättänyt valittamatta, jos ruoka on ollut kuitenkin dieetin mukaista = oireita ei ole tullut. Pahimmillaan niitä tuli useampi kuukaudessa. Silloin apu saatiin, kun koulun terkkari otti asiaan tiukasti kantaa ja veimme oireilevan lapsen keittiöön näytille. Meillä kyseessä allergia ja oireet hyvin pienestä vehnämäärästä takuulla ovat nähtävissä. Lääkärin kirjoittamat viestit eivät olleet riittävän vaikuttavia. Eli kokeile ottaa avuksesi terkkari ja ehkä myös lasta hoitava lääkäri/sairaanhoitaja.
Tanska & Legoland? – 06/16/2010 8:13 PM
Selvisimme ilman yhtään vahinkoaltistusta Ruotsi-Tanska turneelta
Siljan palvelu on huonontunut merkittävästi vuosien saatossa. Nyt esim. varauksen yhteydessä jättämäni allergiatiedot eivät välittyneet laivalle. Ruokailu ElCapitan-ravintolassa sujui kivasti. Esim. kaikki kastikkeet tehdään Maizenalla. Jotain listalta ei saanut gluteenittomana mutta se vaihdettiin johonkin muuhun (lohkoperunat ranskiksiksi tms.) Maxill-aamiaisella oli mennessä sattumalta luontaisesti gluteenitonta leipää, takaisin tullessa ei. Leikkeleet, juustot ja kalat sekä pekonit ja nakit olivat lähes kaikki gluteja, vehnätärkkelysleipää ja pullaa/muffinssia oli eri lajeja. Lähinnä murojen asettelu oli ”vaarallinen”, kun vehnämyslit oli ylimmäisenä sellaisessa pyörivässä kerroshärvelissä ja kuivatut hedelmät yms. niiden alapuolella. Maxill-aamiainen on kalliimpi mutta rauhallisempi kuin tavallinen buffet-aamiainen (siis sekoittumisvaara on pienempi)
Ruotsissa Mäccärissä sai totuttuun tapaan hampparit ja Lundin Scandic teki baarilistan ulkopuolelta pihvi-ranskis annokset pojille. Aamiaisella(Scandic Lund ja Jönköping) ei taaskaan ollut luont.glute-leipää vaikka laitoin suoraan hotelleihin sähköpostia. Ei ne ”tavalliset ihmiset” vaan tajua gluten ja ihan kokonaan vehnättömän eroa. Lundissa olisi ehkä ollut Vespa-niminen pastaravintola, josta sai muna-glutepastaa.
Tanskassa useissa(ellei kaikissa) isommissa ruokakaupoissa oli aika kattava Schärin valikoima. Esim. Köpiksen Illumissa, Vejlen Kviklyssa ja parissa Super Brugsenissa Jyllannissa. Makkaroita syötiin riskillä; tuoteselosteessa ei ollut suoraan vehnää merkitty mutta runsaasti epäilyttäviä mausteseoksia ja tärkkelyksiä kylläkin.
Kööpenhaminassa söimme ravintolassa (ihan tivolin portin vieressa oleva panimoravintola, jonka olut oli taivaallista; gluteenittomuudesta en tiedä, kun meillä ei lapset sitä juo; koko perheelle suoraan listalta sopivan liha-uuniperuna-annoksen. Lisukesalaatissa oli krutongit päällä. Hetken mietin, miten mahtaa muu annoksen viljattomuus olla… Kunnes tarjoilija ehtikin jo sanomaan, että lapsille tehdään keittiössä oma salaatti. Mäccärin ranskiksia pojat söivät välipaloina, vaikka ehkä eivät ihan puhtaita olleet, tuurilla mentiin ja hyvin kävi! Muuten Tanska kyllä on lounasaikaan voileipineen hiukan haasteellinen ja leivonnaisia en edes kysellyt, kun munattomia ei juuri Suomessakaan saa. Kookospallo-tyyppisiä oli toki tarjolla. Kaakao sen sijaan maistui kermavaahtohuipulla. Meillä oli mukana käännös tanskaksi allergioista, jonka annoimme aina ekaksi tarjoilijalle/hoville keittiöön vietäväksi.
Legolandissa Family Buffetissa oli tarjolla Moilasen Tropicana-pitsaa (sitä sai joistain muistakin ravintoloista). Se paistettiin tavis-uunissa mutta sattui näköjään olemaan puhdas uuni, kun oireita ei tullut (1gramma vehnää vie herkimmän pojan lääkärin hoitoon). Samoin 8mm-ranskikset ovat vehnättömiä ja luultavasti nekin keitettiin paneroitujen kalapuikkojen kanssa. Legopalikan mallisissa ranskiksissa oli jauhoja ja munaa. Lihaakin olisi ollut tarjolla ja tietenkin tyypilliset salaatit, jotka eivät juuri meidän poikia kiinnosta;-O
Majoituimme mökissä (Sol og Strand; helposti netistä valittavissa ja varattavissa), joten suurin osa ruokailuista hoitui ”kotona” ja tietty retkeillessä syötiin eväitä. Se olikin selvästi maan tapa; monissa paikoissa oli paljon kivoja eväspöytiä. Nälkään ei kuole, jos suostuu syömään ranskiksia tai riisiä ja lihaa. Ja onneksi ranskikset ovat lasten lemppareita. Ja meillähän myös munattomuus rajoittaa ruokailua lisää. Mukaan siis kuitenkin kannattaa ottaa ainakin aluksi sopivaa glute-evästä, leipää, keksiä yms..
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
9 tips
Forum
26 messages, 1 topic
Comments
3 comments
Registration time
09/14/2009 12:29 PM