Sipsit ! ? – 03/21/2009 9:41 PM
Mystinen juttu tuo pringles. Eipä niissä pikalukuna näytä muuta olevan kuin vehnätärkkelystä, joka siis on sallittu...
Vitamiinilisät – 03/17/2009 9:01 PM
Heh. Itse asiassa suomalaisilla naisilla on tilastojen mukaan euroopan paras kuidunsaanti. Juuri ruisleivän ansiosta. Ravintokuidun saanti on Euroopassa yleisesti suosituksia vähäisempää.
Kun suositus on 3g/MJ niin Ranskassa on naisilla kuidun saanti noin 2,4 ja miehillä 2,1. (Suomessa miehillä 2,4 ja naisilla 2,8)
Eli tiivistetysti. Huonostihan ne ihmiset muualla maailmassa pärjäävät kuidun saannin suhteen... Kuten me keliaakikot suomessa
Itse syön multivitaa talviaikaan ilman a-vitamiinilisää, kun olen hedelmällisessä iässä oleva nainen. Siitä saan sitä kullanarvoista D-vitamiinia. Ja B-vitamiinin puutetta huomaan myös tulevan (halkeilevat suupielet) jos en multivitaa ota. Kesällä otan pelkkää b-vitamiinia kun auringosta saa d-vitamiinia.
Vehnämaltodekstriini – 03/16/2009 8:09 PM
Itse olen Mikaelan kanssa hieman eri linjoilla. Ymmärrän kuitenkin täysin allergisen/keliaakikon turhautumisen pakkausmerkintöihin ja epäpuhtaisiin tuotteisiin ja kontaminaatioihin.
--"Lääketiede jo tietää, että ruoka-allergioilla ja keliakialla on suora yhteys mm. diabetekseen, astmaan, ja useisiin syöpätauteihin".---
Itse asiassa tässä Mikaela veti hieman mutkat suoriksi. Tyypin 1 diabeetikolla on kohonnut riski sairastua keliakiaan, mutta tutkimusten mukaan keliaakikolla ei ole kohonnut riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Tutkimukset eivät myöskään tällä hetkellä pysty osoittamaan, mikä aiheuttaa tyypin 1 diabeteksen. Ylihygieeninen ympäristö on eräs mielenkiinnon kohde. Tyypin 2 diabeteksen aiheuttaa suurelta osin ylipaino.
Itse ajattelen niin, että jos tuotteet ovat käytännössä gluteenittomia (kuten tärkkelyssiirapit) niin ne myös ovat. Ja uskon keliakialiiton kannanottoja näissä asioissa.
MUTTA. Jokainen keliaakikko itse määrittelee sen, mitä suustaan alas laittaa. Jos kokee tärkkelyssiirapit yms. tuotteet, huonoiksi vaihtoehdoiksi, niin jokainen saa tehdä omat valintansa. Omaa ruokavaliotani en halua lähteä rajoittamaan enempää kuin perus-keliakiaruokavalio siltä edellyttää. Minulle tärkeintä ruokavaliossani ovat kasvisten runsas käyttö ja pehmeät rasvat sekä kuidun saanti. Sekä tietysti se, että ruokani myös maistuu hyvältä.
Ja tietysti sekin on hyvä pointti, että ne tuotteet, jotka sisältävät esim. tärkkelyssiirappia kuuluvat lähtökohtaisesti vähemmän terveellisten tuotteiden joukkoon kuten keksit ja karkit...
KattiMatikka
tutkija yms.jne.
Kauran määrässä rajoja? – 03/16/2009 8:05 PM
Tässä keskustelussa on hyvä muistaa yksi ihan perusasia eli PUHDAS kaura ja sitten tavallinen kaura. Puhdas kaura-tuotteet on valmistettu siten, että kauran valmistusprosessin aikana (pellolta pöytään) ei mukaan ole voinut joutua muita viljoja.
Ilmeisesti tässä keskustelussa on viitattu käypä hoitosuosituksessa mainittuihin tutkimuksiin, jossa tutkittiin kauran sopivuutta keliaakikolle. Näissä tutkimuksissa ei puhuta puhtaasta kaurasta, joten on vaikea sanoa onko niissä tutkimuksissa käytetty kaura ollut puhdasta kauraa vai ei.
Kuitenkin aivan ravitsemustieteellinen tosiasia on, että:
Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolivaurion, jossa suolinukka häviää kokonaan tai osittain. Vahingollista gluteenia sisältäviä viljoja ovat vehnä, ruis ja ohra. Vaurion aiheuttaa gluteenin prolamiiniosa, joka vaihtelee eri viljoissa. Kauran sisältämä prolamiini (aveniini) ei ole tutkimusten
mukaan vahingollista keliaakikoille.
Kauran määrässä rajoja? – 03/15/2009 7:15 PM
Kauran määrässä ei ole rajoja, koska kaura ei tuhoa keliaakikon suolinukkaa
Siis jos näin ihan ravitsemustieteellisesti asiaa vedetään ja vähän mutkat suoriksi, niin kaura kuuluu eri kasvi ala-lahkoon kuin ohra, ruis ja vehnä ja kauran proteiinirakenne on erilainen kuin noilla muilla eli ei siis vaurioita suolinukkaa vaikka on keliakia.
Wien – 03/13/2009 9:57 AM
Wien oli munkin mielestä melko haasteellinen paikka, mutta kyllä se hieno kaupunki on! Tunnelma oli ainakin joulunaikaan aika ainutlaatuinen mutta siinä mielessä vaikea kaupunki, että ei ihan kaikkein helpoimmin lähestyttävät ihmiset. Ehkä vähän tylyä se meininki välillä
Välillä myös suomalaisia luullaan unkarilaisiksi ja wieniläiset ei tykkää unkarilaisista, joten...
Bryssel? Kokemuksia? – 03/10/2009 11:54 AM
Kun vielä saisi selville oman hotellin osoitteen, niin sitten voisi itsekin orientoitua
Monta keliaakikkoa tunnet? – 03/09/2009 8:49 PM
Yhden tiedän työpaikalta ja sitten keliakiakuvioista yhden kanssa ollaan nettitilausta tehty Saksaan yhdessä.
Gluteenittomuus ravintoloissa – 03/09/2009 8:46 PM
Turhauttaa kyllä kun esim. ABC ketjussa, jota käytän automatkoilla on melko kirjava suhtautuminen niihin listaruokien gluteenittomuuteen. Tilaan aina samalla tavalla eli esim. "kevyt kana gluteenittomasti valmistettuna". Osassa paikkoja näen selvästi kassan ruudulta (siitä hinta ruudulta), että lukee "kana glut. Osassa paikkoja todetaan, että se on gluteeniton kun siinä on G merkintä. Välillä olen sitten juossut keittiössä asti varmistamassa tilaustani. Ärsyttää... Samalla tuo leipä on aina sellainen mysteeri. Melkein lennän selälleni kun joissain paikoissa tulee se puhdas voi samalla kun tuovat leivän
Mainokset peittää – 03/09/2009 8:41 PM
Mahtaakohan johtua selaimesta. Mulla tulikettu pelittää hyvin eikä peitä.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
23 tips
Products
28 products
Images
15 images
Links
12 links
Forum
271 messages, 26 topics
Comments
60 comments
Registration time
10/12/2008 6:55 PM