Keliakiatarinani- Hohto – 08/16/2012 9:30 PM
Superisti kiitoksia !
Vuohelan herkun sämpylät "raakoja" – 08/16/2012 9:30 PM
Itsekin oon syönyt Vuohelnan kauraporkkanasämpylöitä -ilman ongelmia! Ne ovat olleet just sopivan pehmeitä sisältä Hyvä että laitoit palautetta, vaikka vähän erilaista vastausta oisin oottanut...
Keliakiatarinani- Hohto – 08/06/2012 12:52 PM
Olettepas ihania kiitän!
Keliakiatarinani- Hohto – 08/02/2012 11:39 PM
ponipimu kirjoitti:
Keliakiatarinani- Hohto – 08/02/2012 10:20 PM
ei yhtään kommenttia... alkaa jo vähän kaduttaa näin keskeneräisen tarinan tänne laittaminen
Keliakiatarinani- Hohto – 08/02/2012 6:02 PM
Tein novellimuotoisen kirjoituksen keliakiastani äsken, alunperin Hehkuva-projektia varten mutta tajusin ettei tämä mitenkään käy logoa etsivään projektiin! Tässä siis oma käsitykseni gluteenittomuudesta tämän hetken mukaan. Olin yläasteella saatuani tietää keliakiasta, nyt tästä on noin kaksi vuotta. Tarina on nopeasti kirjoitettu eikä siis todellakaan muokattu valmiiksi, joten kritiikki on tervetullutta. Toivottavasti joku jaksaa lukea, ja jos luet, kommentoi ihmeessä!
HOHTO
ENNEN KELIAKIAN TOTEAMISTA
Taivas on niin kirkas kuin se vain syyspäivänä voi olla, mutta minulle se on musta. Terveydenhoitaja kääntää päätään epäuskoisesti ja pyytää uutta pistosta sormeeni. Astuessani kohta huoneesta koulukäytävälle, jossa muut oppilaat viettävät päivää entiseen malliin, mukanani on kaksi uutta asiaa. Verikoelähete ja paha anemia, joka yltää mieleen asti.
Pistoksia, lääkärinsoittoja, rautatabletteja. Päivät kuluvat. Huoli siitä, miten anemia pääsi niin pahaksi, varjostaa sen minkä talven pimeydeltä pystyy. Eräs tuttu lääkäri on napannut muuten vain verikokeesta otettavaksi keliakian vasta-ainearvot. En tiennyt siitä. En tiennyt ketään keliaakikkoa. Minulla on koko gluteenittomuudesta tasan kaksi muistoa.
”Sukulainen, joka ei voi syödä mitään.”
”Eräissä hautajaisissa on muusta ruoasta erillään muutama kuiva keksi.”
Tietenkin verikoe näyttää juuri minun kohdallani selkeitä arvoja; varmasti keliakiaa. Pysyn huoneessani enkä etenkään etsi tietoa. Kaikki tulee niin yhtäkkisen kerralla, etten pysty käsittelemään sitä mitenkään. Kaksi päivää ennen jouluaattoa on kaverini synttärit, joita olen odottanut. Kun se päivä koittaa, muut ovat ensin koulun joulujuhlassa ja sitten synttäreitä viettämässä. Minä olen ensin tokkuraisena gastroskopiassa, sitten nukun viisi tuntia putkeen.
Olen kaverini luona, kun keliakia vihdoin on diagnosoitu varmaksi ja minulle kerrotaan siitä. Täysi gluteenittomuus alkaa heti. Kotimatkalla istun hiljaa bussin penkillä, puristan viimeistä Geisha-patukkaa kädessäni ja tuijotan tiukasti ulos.
KELIAKIAN TOTEAMISEN JÄLKEEN
Ensimmäinen gluteeniton leipä on mikrosulatuksen ansiosta keskeltä jäässä ja reunoilta kuuma. Sulaessaan se muuttuu vetiseksi enkä voi kuin nauraa. Seuraava kokeilu on kaura-porkkana-sämpylä, tajuan ettei gluteeniton tarkoita automaattisesti pahaa. Kolmas leipäpussi oli vielä sitäkin parempi.
Nyt, muutaman keliakiavuoden jälkeen, tajuan ettei mikään keliakiaan liittyvä luuloni pitänyt paikkaansa. Ajattelin, ettei gluteenittomana voi syödä mitään –kyllä voi! Kaikkea, jos ne vain on tehty gluteenittomiksi. Useimmat leivät ovat pehmeitä ja kakkupohjat kuohkeita. Koulussa muiden syödessä ohrapuuroa gluteenittomille on riisipuuroa. Sain tädiltäni leivänpaahtimen, joka ei ole koskaan muiden käytöstä varattuna, ja keliakialiittoon liityttyäni olen löytänyt kaiken tarvitsemani tiedon ja uskomattomat määrät hyväntahtoista vertaistukea. Keliakia liittyy ruokavaliooni, arkipäiväänkin, enkä enää huomaa sitä.
”Nyt on uudet hautajaiset edessä. Odotan taas näkeväni muutaman kuivan keksin –tällä kertaa ne olisivat minulle. Luuloni kumoutuvat täysin. Minua varten on leivottu kokonainen pieni kakku! Kyynelten seasta hymyilen.”
Mitä tehdä glut. valmistaikinasta? – 07/30/2012 1:42 PM
Joulun ajalta on jäänyt pasteija&joulutorttutaikinapohjaksi sopivaa taikinaa. Nyt se pitäisi käyttää, mutta miten? Joulutorttuja ei tähän aikaan vuodesta viitsi tehdä ja pasteijoista ei ole kokemusta. Voisiko joku siis antaa vinkkiä/reseptejä mitä muuta taikinasta voisi tehdä tai miten pasteijat valmistetaan?
Silja Line? – 10/23/2011 9:50 AM
Kävin vähän aikaa sitten Silja Serenadella, ja aamiaisbuffetilla oli hyvät ruoat gluteenittomillekin!
Leipiä oli sämpylää, riisikakkua, näkkäriä ja vielä jotain mitä sai itse viipaloida. Voinapit olivat leipien vieressä, ettei samoista purkeista muiden kanssa tarvitse ottaa, ja lisäksi gluteenittomille oli varattu pullia, kanelipullia, kahdenlaisia muffinsseja ja suklaakeksejä.
Muuten syöminen onnistui hyvin, sillä kanasalaatti oli gluteeniton ja broilerruoka myös. Tax Free -tuotteisiinkin oli hytin esitelehdessä merkattu mitä tuotteita löytyy gluteenittomana!
Fazerin ja Maraboun suklaat – 10/23/2011 9:44 AM
Tuosta Fazerin 200 gramman levyistä on ollut niin paljon puhetta ja epäselvyyttä, että lähetin heille palautetta jossa kysyin, onko levyt gluteenittomia vai ei.
Fazerilta vastattiin, että levyt ovat erittäin vähägluteenisia, ja varsinaista gluteenittomuutta ei voida luvata sillä keksisuklaat tehdään samalla linjalla, vaikka linjat puhdistetaankin aina huolellisesti.
Tämän jälkeen olen uskaltautunut levyjä syömään, kyllä erittäin vähägluteeninen riittää jos ei tietenkään päivittäin syö! Todella pieni riski että sinne yksi muru olisi jäänyt, ja muruja tulee ruokaan joskus muualtakin.
Tietysti jos oireita on saanut levyistä, on ihan ymmärretäävää että niitä haluaa välttää.
Marabouta en ole syönyt, paitsi laivalla kun oli paksumpia marabou-levyjä. siellä sanottiin, että minttukrokantti, pähkinä ja tumma marabou ovat gluteenittomia! niitä sitten ostin pari levyä.
Siitä Fazerista vielä, jos joku haluaa, voin sen vastausviestin tänne kopioida mutta en tiedä onko siitä hyötyä!
Leivän paahtosuoja? – 07/23/2011 1:08 PM
MariJo kirjoitti:
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
1 a tip
Forum
34 messages, 5 topics
Registration time
12/16/2010 8:51 PM