Miten keliakiasi todettiin? – 12/30/2011 8:14 PM
Oireet voivat todella vaihdella ja olla yksilöllisiä. Itse opin hyvin ikävän kokemuksen kautta, että pitäisi osata hakeutua ajoissa lääkäriin eikä sisulla vain yrittää.
Minulla todettiin parikymppisenä laktoosi-intoleranssi ja samalla olisi pitänyt myös keliakian löytyä. Se löydettiin 14 vuotta myöhemmin, vasta-ainearvot olivat mm. 250 ja yli 300 eli aika hurjat ja vointi oli kurja. Oireita oli kaikki tyypillisemmät, paitsi että itse kuuluin siihen sarjaan, joka lihoin ja hemoglobiini oli loistava, 143! Olin itse epäillyt keliakiaa jo lähes pari vuotta, mutta kun kaikissa oirekuvauksissa kerrottiin vain laihtumisesta ja huonosta hemoglobiinista ja minä taas keräsin kiloja ja porskutin hyvällä hemoglobiinilla. Rankan keskenmenon jälkeen mm. ripuli-oireet ja väsymys pahenivat, joiden vuoksi hakeuduin lääkärille. Vatsavaivoihin olin jo niin tottunut, mutta se kamala väsymys, joka tuntui sairaalloiselta, pelästytti. Tk-lääkäri epäili ääneen myös stressivatsaa, mutta otatti varmuuden vuoksi keliakiakokeet. Pääsin nopeasti tähystykseen, jossa lääkäri sanoi ettei tarvitse odotella tuloksia, vaan voisin aloittaa heti gluteenittoman dieetin.
Keskenmenoa ei tietysti voida koskaan varmuudella todeta keliakian aiheuttamaksi, mutta epäilen vahvasti taudin olleen syynä. Veren rautavarastoarvot (ei selviä hemoglobiinista) ja foolihappoarvoni olivat surkeassa jamassa, jotka vaikuttivat ilmiselvästi myös raskauteen.
Lisäksi minulla oli selittämättömiä niveloireita, joiden vuoksi on otettu useamman kerran reumakokeet eli laittaisin nekin keliakian piikkiin. Ruokavalio, tarkkuus ja nipoilu saivat keliakian aisoihin melkein toiseen tähystykseen mennessä. Tosin pari kertaa gluteenia on tullut popsittua vahingossa 8 keliaakikkovuoden aikana, mutta muuten elän rikasta ja maukasta gluteenitonta elämää
Gluteenitonta Ranskassa? – 07/22/2011 3:58 PM
Jezu kirjoitti:
Gluteenitonta Ranskassa? – 07/20/2011 10:31 PM
Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta!
Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja varmasti mennään uudemmankin kerran käymään. Tuoksut, maut, viinit, maisemat, lämpö, Pastis ja avuliaat, ystävälliset ihmiset! Mahtavaa!!! Opettelin sanomaan ranskaksi keliakialiiton lapustani "Minulla on keliakia" ja sen jälkeen voin jo puhua englantia, palvelu pelasi hienosti, kun vähän yritti paikallista ja varsinkin kun kuulivat meidän olevan suomalaisia.
Sanakirja oli hyvä apu koko matkan ajan. Ruokakaupoilla sain tuoteselosteista kiinni mm. korppujauhot. Paikallisten nopea temperamentti näkyi lievänä kärsimättömyytenä odottaa hidasta pohjoismaalaista, kun hän saisi sanottua asiansa, joten välillä he vaihtoivat suosiolla englannin kieleen nopeasti Sujuvasti kuunneltiin ranskan kieltä ja joskus jotain asiasta ymmärrettiinkin. Sunnuntaisin ne harvat kaupat jotka olivat auki, siúlkivat ovensa 12.30 ja arkisin oli vaikea tottua siesta-aikaan, jolloin kaikki pienet ja osa isommistakin kaupoista piti ovensa kiinni 2-3 tuntia.
Keliaakikkona selvisin todella hyvin, vaikka etukäteen pelkäsinkin. Vain kerran syödessäni, vieläpä todella kalliissa ravintolassa, vatsa meni sekaisin. Kontaminaatio ilmeisesti...
Tehtiin itse ruokaa pitkälti, mm. ihania kanafileitä, tosi mehukkaita paistettavia. Vasikan aivot jätimme suosiolla kaupan hyllylle. Söimme ravintoloissa todella ihania, ruokaisia ja maukkaita salaatteja sekä teimme niitä itse toreilta ostamistamme tuoreista vihanneksista. Tuntui, että vihannekset ja hedelmät maksoivat paikoin vähemmän kuin Suomessa ja maut olivat aivan loistavat. Siis suosi suomalaista, osta ulkomaista? Eräskin ravintolan omistaja kuljetti vastapoimittuja pitkulaisia isoja retiisejä ja salaattia motskarin tarakalla ja kädensijoissa. Taatusti tuoretta tavaraa saimme lautasellemme. Hän kävi selventämässä minulta vielä lautasella olevien ainesten kanssa mitä voin syödä. Ainoat joita siitä en voinut, olivat krutongit - isäntä oli tyytyväinen, oli ymmärtänyt oikein. Myös kananmuna, muistaakseni kirjoitetaan d´oeuf, tarkistettiin minulta usein voinko syödä sitä.
Tuntuivat ymmärtävän hyvin gluteenittomuuden, vaikka ei käyty missään turistirysissä syömässä. Jos ei keliakia sanonut mitään, niin gluteeni intoleranssi -sana sitäkin enemmän. Kertaakaan minulle ei yritetty tarjota leipää, vaan pikemmin käytiin varoittelemassa puolisolle tuodusta leipäkorista "it is not for you". Usein olen törmännyt kuinka ulkomailla gluteenittomaksi ymmärretään ruoka, mutta ei leipää Gluteenitonta leipää ei ollut tarjolla missään ravintolassa.
Casino-kaupoista löysin ihanaa Allergon vakuumiin pakattuja isoja leipäviipaleita bio-hyllystä. Ne maistuivat melkein yhtä hyvälle kuin suosikkini Vuohelan leivät. Kaupan bio-osasto oli puolikkaan käytävänmitan kokoinen, eikä gluteenittomia oltu merkitty mitenkään erityisesti, vaan ne sai metsästää tuote tuotteelta. Samoin sieltä löytyi Allergon Mini cakes, joissa maistui jokin hassu sivumaku. Mutta hyllyistä löytyi myös kolme Casinon erilaista gluteenitonta mikroruoka-annosta. Ihastuin juustotäytteiseen Ravioliin - nam! Mutta mitään laihduttajan ruokaa annos ei ollut, sisältäen lähes 600 kcal!
Carrefourista löytyi gluteenittomia croisantteja, jotka olivat uunin jälkeen tosi herkullisia. Ostin yhden vakuumipakatun Carrefourin leivän sieltä mukaan, kaapissa odottaa herkkuhetkiä. Leipä näytti samanlaiselta kuin eräs espanjalainen glut. leipä.
Muuten kävin parissa luontaistuotekaupassa, joissa olikin myös ranskalaisia omia merkkejä myynnissä. Valikoima ei ollut suuri kummassakaan. Eräästä löytyi todella herkullisia juustotankoja. Kaupan omistaja kertoi, että leipurin tytär oli sairastunut keliakiaan ja siksi aloittanut glut. tuotteiden valmistuksen. Leipä maistui lupauksista huolimatta aivan Schärin vakuumileivältä. Toisesta bio-kaupasta löytyi Les Recettes de Céliane -merkin leipää, joka oli ihan ok. Myös merkin Madeleinet maistuivat hyviltä.
Ulkona syöminen pizzerioiden, leipomoiden ja bruchettojen luvatussa maassa, välillä kunnon ruokaravintolan löytäminen tuotti vaikeuksia -etenkin nälkäisenä. Yritin metsästää creppejä, mutta kaikki ravintolat käyttivät niissä myös vehnäjauhoja. Kaupastakaan en löytänyt aitoja tattarista tehtyjä creppejä. Harmi!
Perunalastuista tavalliset Artesan -chipsit olivat turvallisia. Monissa oli käytetty vehnää muodossa tai toisessa tai sitten sanakirjasta ei löytynyt ko. sanaa.
Kaikki liikkuminen, kävely ja vaellus piti painon kurissa, päinvastoin jopa vähän tippui. Ensimmäisen kerran lomamatkalla käy näin. Ja herkuteltiin paljon mm. Pastiksella ja Rose-viinillä! Voin lämpimästi suositella Etelä-Ranskaa!
Gluteenitonta Ranskassa? – 06/13/2011 9:07 PM
Hei vaan,
Kyllähän sitä ruokaa varmasti saa syödäkseen, mutta jostain syystä kiva etsiä jotain tietoa etukäteen. Sen verran viime kesän autoreissusta tuli opittua kun Mariborissa useammassa ravintolassa kieltäydyttiin tekemästä gluteenitonta, sekoittivat sen kai vehnäallergiaan? Vasta n. neljännessä saatiin annokset - oli aika kurja kokemus herättää tuollaista pelkoa, eräs nuori tarjoilijapoikakin huusi minulle ettei halua ottaa vastuuta kuolemastani, huh... Ja kamala nälkä... Ja minulla oli keliakialiiton kielikäännös mukana. Ehkä Ranskassa on vähän parempaa tietämystä siihen nähden.
Kiitos Jezulle linkkivinkistä. Täytyy harjoitella asiaa Harmi, kun ravintolalistassa ei ollut etelä-ranskan ravintoloita kuin yksi Marseillessa.
Voih LG1982, ehdin jo herkutella mielessäni niillä croissanteilla Ja vielä suklaacroiskuilla! Kyllä ne Carrefourin paketit videokuvissa näytti ihan selkeiltä ja niissä luki selvästi "sans gluten".
Viime kesänä löysin Spar-merkin gluteenittomia tuotteita ympäri Eurooppaa, ne olivat tosi hyviä ja vaihtelua näihin tavanomaisiin merkkeihin. Niillä oli sellaisia käteviä ohuita yksittäispakattuja taittoleipiä, hyvin mahtui pieneen käsilaukkuun mukaan otettavaksi kaupungille ja olivat maukkaita, vähän sellainen ruisleipätyyppinen leipä.
Gluteenitonta Ranskassa? – 06/11/2011 2:42 PM
Kiitos Jezulle vinkistä olla tiukkana, normaalisti ulkomailla kun yrittää olla erityisen kohtelias, mutta sepä ei ilmeisesti Ranskassa tepsi
Löysin surffailessani vähäsen jotain lisävalaistusta ja helpotusta tietämättömyyteni tuskaan. Englannin kielisiltä sivuilta pääsin AFDIAGIN sivuille joista löytyi mm. seuraavaa:
Ranskassa käytetään kahta eri nimitystä gluteenittomuudesta:
1. Intolérance au gluten
2. La maladie cœliaque
Jos joku tietää mikä ero näillä on, niin olisi mukava kuulla: ollakko gluteeni intolerantikko vaiko keliaakikko?
http://www.afdiag.fr/index.php
löytyi paljon hyvää tietoa, etenkin jos osaa ranskan kieltä, mutta vaikkei osaisi niin seuraavat tuotemerkkinimet videoesittelyin (tietääpä ainakin miltä tuotteiden merkit näyttävät kaupassa):
1. Lactalis - Valpiform' - Allergo - leivonnaisia ja leipää
2. Gerblé - leivonnaista ja leipää
3. Carrefour sans gluten – Carrefour ketjun oma tuotemerkki (ilmeisesti uusi juttu) - mm. croisantteja odotellessa
4. Casino - näillä oli jopa mikropastavalmisruoka-annoksia !
5. Schär (kaikille meille tuttu valikoima)
6. Ma vie sans gluten - lähinnä leipiä ja makaroneja
Lisäksi AFDIAGIN sivuilla oli englanninkielinen loma-opas 2010. Mukana oli myös ranskan kielellä keliakiasta, jota voi näyttää paikallisille, kun he eivät muuten välttämättä ymmärrä asiaa:
http://www.afdiag.fr/images/stories/holidayguide2010.pdf
Biscuiterie de Provencella oli useita ihanan näköisiä mantelikakkuja ja keksejä.
Johtopäätös lukemistani kokemuksista on se, että tarkkana kuin porkkana pätee Ranskassa. Mutta mikä tärkeintä, että siellä pitäisi pärjätä, eikä tarvitse raahata Suomesta saakka kaikkea mukana Katsotaan mitä käytäntö tuo mukanaan. Tulen kertomaan tänne kokemuksistani kyllä
Gluteenitonta Ranskassa? – 05/10/2011 8:47 PM
Hei,
Miten olette pärjänneet Etelä-Ranskassa keliaakikkoina? Pitääkö palvelua osata vaatimalla vaatia?
Olisi hienoa kuulla kokemuksianne!
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.
Private message
Send private message
Tips
2 tips
Forum
6 messages, 1 topic
Comments
2 comments
Registration time
03/12/2011 6:07 PM