Virhediagnoosit

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Suviih  629 messages03/01/2009 12:08 PM

    Onko kukaan törmännyt keliakian suhteen virhediagnoosiin?
    Omaa diagnoosiani en epäile, mutta erään tuttavani kohdalla tehtiin virheellinen diagnoosi. Hän noudatti diettiä useita vuosia, mutta eräs uusi lääkäri, jonka vastaanotolla hän kävi, oli sitä mieltä, ettei hän olisi niiden aikoinaan saatujen koetulosten perusteella aloituttanut diettiä. Tuttavani kokeili tavallista ruokavaliota, eikä ongelmia tullut, vaan päinvastoin, painokin lähti nousuun eli ruoka-aineet toisinsanoen imeytyivät aivan normaalisti. Nykyään syö aivan normaalisti ja voi hyvin.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Mikaela 11 messages03/12/2009 10:09 AM

    "Virhediagnoosi" voi aiheutua esim. seuraavasti:
    Mikrobiperäinen vatsainfluenssa, oksennustauti, infektioripuli, ruokamyrkytys, antibioottikuuri, muu lääkitys tms. aiheuttaa sekundäärisen suolinukkavaurion, josta seuraa "gluteenivamma". Tällöin saadaan aikaan samanlaiset oireet ja vaivat, kuin "oikeassa" keliakiassa, mutta ilman immuunijärjestelmän vasta-ainereaktiota. Käytännössä tällöin keliakiaverikokeet jäävät negatiivisiksi, vaikka gastroskopiassa nähtäisiinkin suolinukkavaurio. Eikä aina edes nähdä...

    Silti hoitona on ehdottoman gluteeniton ruokavalio kuukausien (e. 12 kk) ajan, jolloin suolinukkavaurio ehtii kunnolla korjaantua ja suoliston tulehdustila rauhoittua. Sitten voi vähitellen kokeilevasti, kehon reaktioita kuunnellen palata gluteenipitoiseen ruokavalioon. Mikäli oireet palaavat, on syytä siirtyä takaisin gluteenittomaan.

    Ammatissani olen ollut useiden lääkäreiden kanssa tekemisissä, ja ainoastaan yhden olen vuosia sitten havainnut tiedostavan tämän mahdollisuuden "epämääräisten" oireiden taustalla. Tokikaan kokemukseni ei ole lähellekään kattava...

    Tämän keskustelun / aiheen aloittajan tuttavalla voi olla tästä ongelmaketjusta kyse ja siten gluteenittomaan dieettiin siirtyminen on ollut viisas ratkaisu ja käytännössä osoitettu hänen kohdallaan tehokkaaksi ja toimivaksi hoidoksi! Hyvä niin

  • Ad

  • Pulla 267 messages03/12/2009 7:09 PM

    Mistä sen tietää, että kyseessä olisi noista syistä johtuva "virhediagnoosi"? Eihän tuollaista gluteenilliseen ruokaan palaamista koskaan kokeilla, jos suolinukkavaurio on löytynyt. Epäilen.

  • Mikaela 11 messages03/12/2009 10:12 PM

    Nimenomaan harvoin normaalidieettiin tietääkseni palataan. Lähinnä tämä kertomani voi keskustelun aloituksessa esitetyn ihmettelyn aiheen selittää... Joskus keliakiaoireiden syynä voi olla em. syyt, vaikka esim. verikokeissa saataisiin negatiivinen tulos. Eikä verikokeidenkaan tulos ole täysin luotettava negatiivisissa tapauksissa. Eli siis selittämättömien vatsaoireiden taustalla voi olla infektioperäinen nukkavaurio, eikä tosiasiallinen keliakia.

  • Pulla 267 messages03/12/2009 10:36 PM

    Juu, ihan sen takia haluan selvennystä, ettei synny se käsitys, että jos on nukkavaurio, mutta verikokeiden tulos on negatiivinen, syy ei ole keliakia. Itse kun kuulun keliakia-tapauksiin, joissa verikoe on aina ollut negatiivinen ja gastroskopiakin melkein puhdas. (Iho ei.)

    Kiinnostaisi tietää, onko jotain tieteellistä lähdettä, jossa selvitetään, mistä suolinukkatuho voi johtua (muusta kuin keliakiasta).

    Toinen, mitä olen miettinyt, on se, mistä voisi johtua positiivinen vasta-aine veressä, mutta ilman keliakiaa. Keliakiahan varmennetaan koepaloista.

  • Mikaela 11 messages03/13/2009 9:44 AM

    PubMed -tietokanta (www.pubmed.gov) on hyvä tietolähde. Tosin siellä usein on saatavilla vain tutkimuksen tiivistelmä. Mutta siinähän se on se ydintieto... Artikkelit ovat englanninkielisiä. Hakua voi tehdä esim. termillä "coeliac disease".

    Eräs tuore artikkeli koskee ohimolohkoepilepsian ja hippokampuksen skleroosin yhteyttä keliakiaan. Tutkimus on suomalaisten tutkijoiden toteuttama (Tampere). Uskoisin, että johonkin heistä yhteyttä ottamalla, suomenkielinen artikkeli voisi aiheesta olla jollain tapaa saatavilla:

    Hippocampal sclerosis in refractory temporal lobe epilepsy is associated with gluten sensitivity.

    Peltola M, Kaukinen K, Dastidar P, Haimila K, Partanen J, Haapala AM, Mäki M, Keränen T, Peltola J.

    J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2009 Feb 24. [Epub ahead of print]PMID: 19244266 [PubMed - as supplied by publisher]

    Ja toki tuolta tietokannasta löytyy pilvin pimein tuoreita tutkimusartikkeleita / -tiivistelmiä luettavaksi ja opiskeltavaksi.

    Tuohon kysymykseen, miksi vasta-aine olisi positiivinen ja koepala negatiivinen, en osaa suoralta kädeltä vastata muuta, kuin että nähdäkseni vasta-aine osoittaa heikentyneen / olemattoman gluteeninsietokyvyn. Autoimmuunijärjestelmä säätelee monia kehon toimintoja ja tämän puolustustoiminnan häiriö johtaa vasta-aineiden muodostumiseen -> allergia, intoleranssi, heikentynyt sietokyky... ja tilan edetessä kehittyy kroonisia tulehdustiloja elimistöön, taudin kohteesta riippuen (nivelet, haima, suolisto jne.)

    Keliakia, kuten monet muutkin autoimmuunisairaudet vaikuttavat olevan jossain määrin yhteydessä perinnölliseen alttiuteen, ja häiriö on ilmeisen selvästi perintötekijätasolla, geeneissä. Mikä sitten laukaisee virhegeenin aktivoitumaan ja käynnistämään vasta-ainetuotannon -> sairauden syntymisen, liittyy varmasti lukemattomiin eri tekijöihin: ympäristö, saasteet, lisäainekuormitus, raskasmetallit, ihmislajin evoluutioon / muuntautumiskykyyn verraten liian äkilliset elin- ja ruokailutottumusten muutokset jne.

    Kokonaisvaltaisen terveydentilan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi kannustan pohtimaan käytettävien ruoka-aineiden määrällistä rajaamista ja mahdollisimman puhtaiden ja lisäaineettomien elintarvikkeiden käyttöä. Teolliset elintarvikkeet sisältävät valtavat määrät myös "salaisia" ainesosia, joita entisaikoina ei ole ruokiin laitettu. Emme nykyisin voi mitenkään tietää, mitä suuhumme todellisuudessa laitamme.

    On jotensakin kornia, että esim. ruoka-allergioiden ja -intoleranssien esiintyvyyttä selvittävissä tutkimuksissa tuloksena esitetään, että maalaisympäristössä ihmiset altistuvat p****lle ja siedättyvät, eivätkä siksi sairastu em. vaivoihin kaupunkilaistovereiden tapaan niin herkästi / usein. Ja tietoisesti jätetään julkituomatta fakta, että maalla ruoka tuotetaan suurimmaksi osaksi itse, tai välittömässä lähiympäristössä, eikä elintarvikkeita altisteta teolliselle prosessoinnille ja "E-vitaminoinnille" (lue E-koodeille) ennen ruokalautaselle päätymistä. Kaupunkiympäristössä ruokavalio yhä useammin koostuu valmisruoista ja puolivalmisteista, joiden kokonaissisältöä emme voi mitenkään tietää.

    Monet elintarvikevalmistajat tuntuvat ajattelevan, että intoleranssien ja allergioiden räjähdysmäinen kasvu ei edellytä heiltä toimenpiteitä, eivät voi mitenkään ottaa huomioon ihmisten erilaisia allergioita ja niiden tuomia tarpeita! Tämä on faktaa, käsiini juuri saatettua kirjallista kannanottoa... ;(

    Nähdäkseni juuri elintarviketeollisuuden tulisi olla se sopeutuva osapuoli ja siirtyä tarjoamaan tuotteita, joita entisestään herkistyvät ja vaivoja potevat kuluttajat voisivat turvallisin mielin käyttää. EU-direktiivimuutos ei mielestäni ohjaa teollista tuotantoa tähän, vaan vapauttaa heidät vastuusta...

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,017s