Vilja-allergiat

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • janey 1 message10/22/2012 4:37 PM

    Heippa,

    minulla todettiin hetken aikaa sitten kaikki mahdolliset ja mahdottomat vilja- ja ruoka-aineallergiat, en siis ole keliaakikko. En oikein tiedä mistä pitäisi etsiä ohjeita ruoanlaittoon, ravitsemusterapeutillekin sain ajan vasta ensi vuoden puolelle, joten siitä ei hirveästi apua vielä hetkeen ole. Päätin siis tulla tänne katsomaan, jos joku osaisi kertoa esim jotain reseptejä, leivät esimerkiksi todella hankalia.

    Minulla on ollut pitkän aikaa (usemman vuoden ajan) päivittäistä todella pahaa närästystä, vatsakipua silloin tällöin, sekä pahimpana vaivana hengitystieoireita viimeisen puolentoista vuoden ajan (n.1 krt. kuukaudessa lääkäri antanut antibioottikuurin poskiontelontulehdukseen). Kesällä päätin että nyt olen kärsinyt ihan tarpeeksi näistä vaivoista, eivätkä ne kaikki millään voi johtua muista allergioistani (siitepölyt yms.), ja menin lääkäriin ja sieltä verikokeisiin.

    Tulokset tuli, ja minulla todettiin nämä allergiat: vehnä, maissi, kaura, tattari ja seesam.
    Viimeisistä kokeista sain vielä lisää allergioita: peruna, riisi, soija, pähkinät, ohra, ruis, tomaatti, paprika.

    Näistä allergioista pahimmat ja pakolliset vältettävät ovat nuo vehnä, maissi, kaura, tattari, seesam ja erilaiset pähkinät. Muita edellämainittuja pystyn syömään ilman että nuo pahat oireet palaavat.

    Jos siis jollain on hyviä reseptejä minkä vaan ruoan tekoon, tai jotain tuotteita suositeltavana, niin kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!

  • Jezu  Admin10/22/2012 9:51 PM

    Ehkäpä Glu.fi:n reseptiarkistosta löytyy jotain sopivaa:

    Gluteenittomat reseptit

    Tämä toimii myös ilman jauhoja:

    Gluteeniton karppi-pizza

    Täytteitä sit vaan sen mukaan mikä sopii.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • Suviih  629 messages10/23/2012 3:03 PM

    Viljatuotteiden osalta vetää aika hankalaksi, kun kaikki nuo yleisimmät gluteenittomissa jauhotuotteissa käytetyt on kielletty. Mutta jotakin sentään tuli mieleen

    Oletko kokeillut Teffiä? http://www.gluteenitonmaailma.fi/tuotteet/Teff-jauho/ Kananmuna ja maito ilmeisesti käyvät? Jos näin on, niin lettuja pitäisi ainakin onnistua tekemään tuosta teffistä. Myös hirssiä kannattaa kokeilla.

    Lihapullat muuten onnistuvat mainiosti ilman korppujauhoja tai sen korvikkeitakaan, kananmunaa, sipulia ja mausteita vaan sekaisin. Tai sitten voi käyttää vaikkapa sokerijuurikaskuitua korppujauhon korvikkeena: https://www.hyvinvoinnin.fi/reformi-fibrex-sokerijuurikashiutaleet Noita muuten saa ihan tavallisistakin marketeista, ei tarvitse välttämättä tilata netistä. Lihoihin voi itse tehdä marinadin helposti öljystä ja niistä mausteista jotka itselle soveltuvat. Kaupan marinadeissa kun taitaa aika usein olla tuota paprikaa joukossa.

    Myös sellaista on olemassa kuin kikhernejauhot. Luontaistuotekaupoissa olen näitä nähnyt, mutta en ole kokeillut, koska löytämissäni jauhoissa oli varoitus, että saattaa sisältää jäämiä gluteenista. Joissakin amerikkalaisissa ohjeissa gluteenittomiin leipiin olen nähnyt käytettävän kikhernejauhoja.

    Psylliumia ja ksantaania kannattaa käyttää apuaineena leipää tehdessä. Psyllium on jauhettua ratamon siemenkuorta ja ksantaani valmistetaan sokerista bakteerikäymisen avulla. Tuovat leipiin sitkoa. Näitä saa isoista marketeista, ovat usein siellä leivontatarvikehyllyllä.

    Jospa tästä jotakin apua olisi

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Suviih  629 messages10/26/2012 4:38 PM

    Nyt tuli vielä mieleen sellaiset kuin Tapioca-tärkkelys (suurustukseen ja leivontaan) ja Quinoa. Tapioca-tärkkelystä myydään ainakin isoissa marketeissa semmoisessa vihreässä paketissa ja löytyy ihan jauhohyllystä. Quinoaa (tai kvinoa suomalaisittain) voi keittää ruoan lisäkkeeksi riisin tapaan ja myös jauhona sitä löytyy (voi käyttää leipiin). Myös quinoaa saa isoista marketeista ja jos ei sieltä löydy, niin luontaistuotekaupoista.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Kari 364 messages10/26/2012 5:19 PM

    Jos se on verikokeista todennettu, taitaa onna asiassa paljon perää. Ootkos tuumannut sitä "väistämis-menetelmää", jota minä harrastan, eli nautin niitä ruokia, jotka "sopivat" mun masiinalle. Hedelmiä ja kahvia aamiaisella, tai hedelmämehua. Lihaa passaa syödä ja kalaa. Viljatuotteista silleen pidättäydyn suosiolla. Ei niitä pakko ole syödä. Ja vaihtelevaa herkuttelua. Näillä minä menen, ja voin aika hyvin.

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • lorangil 82 messages10/26/2012 8:55 PM

    Löytyisikö täältä sinulle sopivia reseptejä? https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3656/Zeilstra_Diana_liitteet.pdf?sequence=3

    Ohjeet on kehitelty Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistykselle: https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3656/Zeilstra_Diana.pdf?sequence=1

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,019s