Tiede-lehti 7/2009

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Suviih  629 messages07/12/2009 5:59 PM

    Sattuiko kukaan muu lukemaan Tiede-lehdessä ollutta juttua ihmisen bakteereista? Siinä oli sivussa pikkujuttu keliakiasta:

    Lisää bakteereita leipään?

    Puuttuuko keliakiapotilaiden suolistosta jokin bakteeri? Vai voisiko kyseessä olla bakteeripuutos leipien tuotannossa?
    Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä gluteeni tulehduttaa ohutsuolen ja surkastuttaa siitä ravinnon imeytymisessä tarvittavia värekarvoja. Jos ruoka pidetään gluteenittomana, suolen vaurio voi korjautua.

    Gluteeni hajoaa hyvin huonosti; tiettävästi ainoita entsyymejä, jotka pystyvät sitä pilkkomaan, ovat bakteerien tuottamat prolylendopeptidaasit.

    Esimerkiksi useat maitohappobakteerit pilkkovat viljojen gluteenia ja voisivat tehdä niin leivässäkin jos olisivat läsnä. Nykyään leipää kuitenkin valmistetaan hiivalla ja taikinaan vieläpä lisätään gluteenia, koska se antaa rakennetta ryhdistävää sitkoa. Italialaiset tutkijat ovat osoittaneet, että jos vehnäleipä hapatetaan maitohappobakteereilla, gluteeni pilkkoutuu kokonaan ja leivästä tulee keliakiapotilaille sopivaa.

    Olisiko aika palata leivänteossa maitohappobakteereita sisältävän juuren käyttöön hiivan sijasta? Leipomoteollisuudelle tarjoutuu tässä oiva mahdollisuus terveysvaikutteisten haitek-leipien kehittämiseen.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • KattiMatikka 271 messages07/12/2009 6:57 PM

    Mielenkiintoista!

  • Ad

  • Jezu  Admin07/12/2009 9:06 PM

    Kunpa tulisi sellainen tabu kuin laktoosi-intoleranteilla, jonka voi ottaa ennen sopimattoman ruoan syöntiä. Helpottaisi elämää varsinkin matkaillessa kummasti.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Siukku13 60 messages07/12/2009 10:19 PM

    Itsekin tätä lueskelin lehdestä. Oli kyllä koko artikkeli mielenkiintoinen. En sitten tiedä, miltä maistuisi maitohappobakteereilla leivottu leipä. En sitä leipää niin ehkä kaipaa, koska on sitä nyt jo jotenkin noihin leipiin tottunut, mutta tuo tabu olis eri kätevä. Jäämme haaveilemaan....

  • Tepa 20 messages07/13/2009 5:07 AM

    Hm... Mielenkiintoista... Jos vaan ruisleipäkin saataisiin edelleen maistumaan ruisleivältä mutta ilman gluteenia!
    Aika huippujuttu...

  • Kalmia 48 messages07/13/2009 4:28 PM

    Täytyypä alkaa tutkimaan asiaa, kuulostaa mielenkiintoiselle!
    Ainakin tuo artikkeli täytyy saada käsiin:>

  • KattiMatikka 271 messages07/20/2009 3:34 PM

    Törmäsinpä tässä netissä tutkielmaan (pro gradu) nimeltä
    "Vehnän gliadiinin haittavaikutusten estäminen elävien probioottibakteerien avulla suolen soluviljelmässä"

    http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu00674.pdf

    Tiivistelmää vaan äkkiä selasin ja siinä tutkielman kirjoittaja totesi, että koeputkiolosuhteissa bifidobacterium lactis olisi suojannut keliaakikon suolta vehnän gliadiinilta. Bifidobacterium lactista on
    ,AB piimässä, A jogurtissa ja a+D jogurtissa.

    Ei muutakuin syömään näitä tuotteita Very Happy

    Ihan vakavissaan voisi ajatella, että ainakin ulkomailla voisi jogurtin (jossa olisi tätä maitohappobakteeria) syöminen voisi jopa olla hyödyksi. Kun ei aina siitä kontaminaatiosta voi olla varma

  • Ad

  • Reetta  719 messages08/17/2009 6:40 PM

    Suomi24 palstalla näytti olevan "ilmoitus", jossa hakevat (Finnmedi) Pirkanmaalta keliaakikoita entsyymitutkimukseen, jossa ilmeisesti tarkoitus tutkia, voiko jollain entsyymillä auttaa keliaakikoita. Vuoden tiukka gluteeniton ruokavalio edellytyksenä. Ilmeisesti saman tyyppistä asiaa kuin tässä ketjussa on kertoiltu. Tuo ilmoitus oli "Vatsaosastossa" ei Keliakiakeskustelun alla.

    Jos Pirkanmaalaisia kiinnostaa, ilmoittautukaa. Saapi päälli päätteeksi maksuttoman gastroskopiankin... Kun on ensin syönyt jotain entsyymiä ja keksiä 14 viikkoa.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,025s