Ninni 114 messages – 10/22/2009 1:55 PM
Help! Sain keliakia diagnoosin eilen ja se se tuli ihan täytenä yllätyksenä. Mulla ei ole mitään oireita, Hb hyvä, vitamiiniarvot kohdallaan, ei kipuja jne. Olin skopiassa muiden vaivojen takia ja ihan yllärilöydöksenä sain tietää, että on myös keliakia! Nyt sitten yritän jotenkin suhtautua asiaan ja motivoida itseäni dieetille, vaikka oireita ei olekaan. Jos olisi ollut paljon oireita, olisin varmasti helpottunut diagnoosista, mutta nyt se ottaa pattiin kamalasti!
Pelottaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ruoanlaitto on mulle suorastaan harrastus ja kauhistelen nyt sitä, miten vaikeaksi kaikki menee. Kotiin voin vielä ostaa erikoisjauhoja yms. mutta mites kyläilyt? Meillä on tapana usein ystävien ja sukulaisten kanssa järjestää päivällisiä ja en voi olettaa, että he liemikuutioista alkaen varaavat kaiken erikseen mua varten. En haluaisi vaatia keneltäkään mitään ylimääräistä mun dieetin takia, mutta jos käy niin, että kahvipöydässä on vain pullaa, niin on sekin kurjaa olla vieras, jolle ei sitten kelpaa mikään. Huoh!
Mulle tuli ihan yllätyksenä sekin, että suklaa tai lakritsi ei automaattisesti ole gluteenittomia. Ärsyttää jatkossa olla kaupassa jonkun hemmetin listan kanssa ostoksilla ja tsekata joka tuote, käykö vai ei.
Onko oikeesti oltava niin tarkka, kuin nää nettijutut antaa ymmärtää? Siis esim. paahdettava leipä jossain pussissa, jotta ei ole kosketuksissa niiden vehnäleipien murujen kanssa? Ymmärrän, että joku tekee niin, jos on tosi herkkä ja saa heti oireita, mutta jos oireita ei ole nytkään, vaikka vedän joka aamu neljän viljan puuroa ja ruisleipää ja usein pastaa jne. Voisiko ajatella, että matkoilla ei olisi niin kamalan tarkka esim. pari kertaa vuodessa, jos muuten noudattaa dieettiä? Saako vaikkapa Italiassa gluteenitonta pastaa???
Miten te ihmiset selviätte tän taudin kanssa? Miten dieetin noudattaminen sujuu? Mä oon vasta menossa ravitsemusterapeutille, joten saanen sieltä myös aika paljon vastauksia.
Ninni 114 messages – 10/22/2009 2:53 PM
Jatkan itse vielä aiheesta: Miten te perheelliset olette järjestäneet ruoka-asiat? Syökö koko perhe samaa ruokaa vai laitatteko kahta eri ruokaa? Jos laitatte vaikka pastaa, niin keitättekö kahta eri versiota vai syökö koko perhe gluteenitonta? Tietenkin lapsen on syötävä myös kotimaisia viljoja, joten ihan kokonaan gluteenittomalle dieetille ei voi koko perhettä laittaa.
higga 209 messages – 10/22/2009 3:03 PM
Ninni kirjoitti:
Jezu Admin – 10/22/2009 3:16 PM
Kyllä se Ninni alkushokin jälkeen lähtee luonnistumaanKeliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Micialicious 11 messages – 10/22/2009 3:37 PM
On kyllä kummallista ettei sulla oo mitään oireita.. :O
Alussa keliakiaan tottumisessa voi olla vaikeaa. Mulla todettiin keliakia vuosi sitten ja vieläkin tulee hetkiä kun mietin et miten voi olla olemassa tällastakin paskaa ku keliakia
Mut yllättävän hyvin sen kanssa elää.Kauppareissuja varten kirjotin alussa kännykkään muistiin kaikki ne kummalliset aineet mitä en saa syödä,koska ei niitä voi muistaa heti kaikkia.
Onhan ne kyläilyreissut joskus sellasia kiusaannuttavia,jos niin haluaa ajatella. Mä nään sen myös positiivisena asiana ettei voi tunkee suuhunsa kaikkia pullia! (vähän suurempi todennäköisyys välttyä jenkkakahvoilta.. =P)
Isäni totes kerran viisaasti; "Elämässä on niin paljon muitakin iloja ja nautintoja kuin pullat ja sämpylät" Ja siin vaihees pitää huolestua jollei oo...
tsemppiä
Mamma 117 messages – 10/22/2009 3:40 PM
Joo, kaupassa asiointiin minullakin meni ekoilla kerroilla helpostikin tunti, kun piti tosiaan lukea kaikki tuoteselosteet tarkkaan. Äkkiä nämä asiat kyllä oppii. Neuvoisin tutustumaan glu.fi sivuihin rauhassa, täällä on uskomattoman paljon hyvää tietoa. Ihan ruoanlaitosta lähtien. Olinpa tässä taannoin eräillä syntymäpäivillä jossa oli minulle tarjolla omat gluteenittomat lohi- ja kinkkuvoileivät sekä aivan oma vadelmarahkakakku tavikset saivat voileipäkakkua ja tavisten kermakakkua.
Jezu Admin – 10/22/2009 3:45 PM
Ninni kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Suviih 629 messages – 10/22/2009 4:02 PM
Tsemppiä sinulle uuden ruokavalion kanssa! Ei se ole niin kamalaa kuin miltä alkuun vaikuttaa, äkkiä tähän pääsee sisään vaikka alussa itselleni ainakin sattui unohduksia ja tajusi vasta jälkeen päin että hetkinen, enhän minä olisi saanut syödä tuota keksiä/karkkia/leivänkantaa. Kun diettiin tottuu, sen noudattaminen sujuu kuin itsestään ja kaupassa käyntikin sujuu nopsaan, tuotteet bongaa hyllyltä helposti ja tuoteselosteenkin lukaisee tarvittaessa melko nopeasti.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
aspja 22 messages – 10/22/2009 8:28 PM
Joo, suosittelen lämpimästi näiden sivujen lukemista ja tiedon etsintää. Mitä nopeammin sulattaa tiedon keliakiasta sitä helpompaa on alkaa noudattamaan ruokavaliota tarkasti. Rohkeasti vaan testaamaan eri valmistajien tuotteita ja leipomaan itse. Maku on kyllä aluksi, kuin kumia tai sahanpuruja söis, mutta maku tottuu ja löytyy todella hyviä ja suussasulavia tuotteita. Melkein kaikki perusruoathan (liha, kala, kasvikset, hedelmät jne) on gluteenittomia, joten ei tartte kaikkea muuttaa.
Olen sitä mieltä, että kannattaa heti alkaa syömään gluteenitonta ja olla tarkka syömistensä kanssa oli oireita tai ei. Loppujen lopuksi omasta terveydestähän tässä on kysymys ja loppuelämästä. Liitännäissairaudet, jotka liittyy useimmiten hoitamattomaan keliakiaa, kuten osteoporoosi ja hermostolliset vaivat, ovat jo paljon hankalampia hoitaa, kun keliakia, josta selviää vain ruokavalio vaihdoksella.
Kari 364 messages – 10/22/2009 11:15 PM
Täysin samaa mieltä aspja sun kanssa. Mua kiinnostaa kovastikin saada osteoporoosi hanskatuksi. Gluteenittomassa tarkoitus pitäytyä tiukasti. Varoitussignaaleja tosin ei ole, jos ja kun vahinkoja G-ruoassa sattuu. Yritystä silti on kovastikin
Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.
Ninni 114 messages – 10/23/2009 9:35 AM
Kiitos kaikille tsemppaamisesta! Kai tähänkin tottuu... Eilen ekaa kertaa katselin lähikaupassa gluteenittomia tuotteita ja löytyihän ihan pikku K-kaupastakin jotain. Maistelin jo eilen gluteenitonta paahtoleipää ja gluteenitonta mysliä, ei ollut kyllä mikään erityinen makunautinto kumpikaan...
Voi olla, että olet Jezu oikeassa siinä, että muutkin oireet selittyy osin keliakialla ja vasta dieetillä huomaan, että olo onkin parempi ilman gluteiinia.
Syöttekö te kauraa? Onko ajatus niin, että ensin yritetään syödä sekä kauraa että vähägluteenisia tuotteita ja jos se ei riitä, mennään vielä tiukempaan dieettiin? Onko lääkäri ottanut teillä kantaa näihin asioihin?
marke 71 messages – 10/23/2009 11:07 AM
Juttu menee just noin eli dieettiä tiukennetaan tarvittaessa. Minulle ei ole keliakiaa, mutta tyttärellä ollut 10 v lähtien. Koko perhe syöt samat makaroonilaatikot ja lasagnet sekä kastikkeet. Leivät sitten erikseen. Hänellä on oma paahdin ja reissuilla paahtopussi mukana. Gluteenittoman leivän ja pullan maku paranee lämmitettäessä ja monet leivät (esim Fria) ovatkin jäisiä.
Olethan laittanut jo korvaushakemuksen Kelaan? Liity jäseneksi Keliakialiittoon, lehdestä löydät kaikki viimeisimmät tiedot uusista tuotteista sekä tuotteista, jotka eivät sovi.
Hommaa kotiin perusvarasto puhdasta kauraa (Semper, Puuppola tai Provena, myös pikapuuropusseja), mysliä, muroja - mitä sitten aamupalaksi syötkin. Myös pastaa löytyy eri muodoissa, samoin nuudeleita, pata-aineksia, pussikeittoja, kunhan jaksat tihrustaa niitä sisältöjä kaupassa.
Pidä pakastimessa leipää, sämpylöitä. Liha- ja kasvisliemiksi Knorr on turvallinen.
Jauhoista Jytte on hyvä, Provenan kaurajauhosta ja perunamuusista tulee hyviä rieskoja. Oikeastaan kaikkia ohjeita voi tehdä myös gluteenittomina, kunhan vain vaihtaa jauhot. Olen tehnyt mm karjalanpiirakoita, Brita-kakkua, voileipäkakkuja - ei tuu äkkiä mieleen, mikä ei onnistu. Hapanleipääkin olen tattarista kokeillut, mutta se ei ollut menestys.
Pärjäät kyllä. Älä odota, että osaat hetkessä kaiken. Tai että muut muistaisivat kertakuulemalla, mitä heille kerrot. Opit löytämään kaupasta oikeat tuotteet, huomaat ettei ulkonasyöminen ole liian vaikeaa ja yhdessä kokkailukin onnistuu. Tottuminen vie oman aikansa.
Tallulah 476 messages – 10/23/2009 11:23 AM
Minä en osaa sanoa mitään tuosta keliakiaan sopeutumisesta kun itsellä diagnoosi ollut niin kauan.
Mutta kyllä jotkut tuntuvat olevan aivan käsittättömän hysteerisiäkin asian suhteen, vähemmälläkin hysterialla selviää varsin hyvin. Meillä ei koskaan ollut eri leivänpaahtimia tai leikkuualusia tai voirasioita, eikä silloin sellaisesta ole edes puhuttukaan, saati sitten että olisi ohjattu ravitsemusterapeutille. Ja diagnoosini tehtiin silloin kuin luontaistuotekaupasta sai yhtä gluteenitonta jauhoa, yhtä vohvelileipää, yhtä keksiä ja yhtä pastaa. Ja noista mulle löytyi aina ruokaa kotona, koulussa ja kavereiden luona. Siksi mua naurattaa välillä jotkut jutut.
Ruuat on helppo tehdä gluteenittomina, meillä on usein myös kavereiden kokoontumisia joissa syödään eikä se ole mikään ongelma. Mieti mitä kaikkea ruokaa olette tehneet, onko ne ehkä olleet jo gluteenittomia tai gluteeni helposti jätettävissä pois? Uskoisin että on. Omat leivät vien mukana yleensä mennessäni yökylään.
Matkoilla en ole niin järjettömän tarkka, mutta olen siinä onnellisessa asemassa että en saa oireita, eikä suolinukkani myöskään tuhoudu yhdestä murusta. En mitään leipää tai pastaa syö, mutta en jokaisesta kastikkeesta mene kysymään mitä se sisältää. Kaupassa oppii nopeasti asioimaan, valikoima kun nykyään on niin hyvä että mistä tahansa pikkukaupastakin löytää jo jotain, ja isot marketit on sitten jo pullollaan tuotteita. Ja Italiassa saa gluteenitonta pastaa, muistaakseni joku Suomeen tuotava pasta on siellä tehtykin!
Tottumista asia varmasti vaatii, mutta vähitelleen huomaat asian olevan oikeasti aika yksinkertaista. Kyse on pitkälti omasta asenteesta ja asennoitumisesta asiaan. Jos ajattelee että kyseessä on maailman kamalin asia, niin sitä se varmasti on.
Ninni 114 messages – 10/23/2009 12:00 PM
En ole vielä laittanut korvaushakemusta Kelaan, koska odottelen papereita sairaalasta. Mulla meni homma vähän väärin päin, eli olin gastroskopiassa ja siellä diagnosoitiin keliakia koepaloista. Verikoe tehtiin vasta tämän jälkeen ja sen tulosten tultua saan B-lausunnon. Laitan kyllä korvaushakemuksen vetämään heti, kun paperit saan. Ja liittoon liittyminen on varmasti hyvä idea, asia on mulla vaan niin tuore, että mitään en ole vielä ehtinyt tekemään.
Katselin tuossa yhden tutun italialaisen ravintolan listaa uusin silmin (ennen en ole paljoa kiinnittänyt huomiota, minkä kohdalla G on ja minkä kohdalla ei). Aika vähän on G merkkejä. Miksi esim. caprese eli tomaatti mozzarella salaatti ei ole gluteiiniton? Onko mozzarellajuustossa gluteiinia? Ja miksi mikään ruokaisa salaatti ei ole gluteiiniton? Onko kyse vain jostain päälle tulevista siemenistä tai kastikkeesta vai mikä muu voi olla gluteiinillista kanasalaatissa tai vuohenjuustosalaatissa? Miksi sorbetti ei ole gluteiiniton? Pastaa nyt ei tietenkään ollut yhtään annosta gluteiinittomana...
Jezu Admin – 10/23/2009 12:12 PM
Ninni kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Tallulah 476 messages – 10/23/2009 12:55 PM
^Rossoilla on kaikilla sama ruokalista, ja samat gluteenittomat saa jokaisesta Rossosta mitä tästä maasta löytyy. Eri ravintoloista saa eri tuotteita gluteenittomina, mutta monista italialaisista saa jo gluteenitonta pastaa, joistain pizzaakin. Hyväksi havaittu on muuten se että jos heillä ei ole gluteenitonta pastaa, vaihtaa sen risotoksi!
Aika monen annoksen pystyy tosiaan tekemään gluteenittomaksi hyvinkin vähällä vaivalla. Salaatti monesti on gluteeniton mutta se koko annos ei koska salaatin kanssa tulee yleensä leipä. Sama juttu keittojen kanssa, keitto itsessään voi olla gluteeniton joten jättää vain sen annokseen tulevan leivän pois. Kannattaa katsoa siis merkinnän lisäksi se lista mitä se sisältää niin tietää voiko sen saada gluteenittomana.
Jezu Admin – 10/23/2009 1:15 PM
Tallulah kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Tallulah 476 messages – 10/23/2009 5:02 PM
^En tietysti ole jokaisessa Suomen Rossossa kyllä käynyt, mutta on niitä varmaan parikymmentä tullut testattua, ja sama ollut jokaisessa. Korjatkaa jos on joku Rosso jossa näin ei ole aina ollut!
keliaiti 36 messages – 10/23/2009 10:11 PM
Kyllä se siitä alkuhässäkän jälkeen helpottaa! Meillä koko perhe syö pääosin gluteenitonta; mihin jauhoja tarvitaan? Jauhokastikkeet on sitä paitsi epäterveellisiä. Nykyisten saa guteenittomia valmiskastikkeita (2-2,5 dl purkkeja); punaviini-, pippuri-, ruske- ym kastikkeita. Lihaliemikin menee joustavasti, kun ostaa vain sitä sallittua. Infoa kavereillekin; ei luulis olevan vaikeaa ostaa Maggin tilalta Knorr -lihalientä. Meidän kaverit, tytön kaverit (tyttö on se keliaakikko) pyytävät aina leipomaan kakut ja piirakat gluteenittomina, koska ne ovat paljon parempia! Suorastaan suussa sulavia.
Makaroonit keitän erikseen; samalla kaksi kattilaa kiehuu, kuin yksikin.
Tsemppiä sinulle!
KattiMatikka 271 messages – 10/24/2009 10:43 PM
Muistan hyvin tuon tunteen... Tsemppiä sinne! Yllättävissä paikoissa on vehnää ja yllättävät asiat ovat gluteenittomia. Tuoteselosteiden lukemisen tärkeyttä en voi kylliksi korostaa!!! Ja oma leivänpaahdin ja oma margariinirasia kannattaa hankkia.Anni 35 messages – 10/26/2009 2:36 PM
Meidän perheessä on yksi keliaakikko, 4 "normaalia" (jos meistä nyt kukaan on normaali), kaikki muu ruoka on yhteistä paitsi pasta- ja makaroniruoat. Leivät, keksit ja pullat on myös omat.
Mutta täytekakut, hyytelökakut ja suolaisen piirakan teen nykyään vallan gluteenittomina, tulee ainakin yhtä hyviä jos ei parempia kuin ns. tavallisista.
Myös me harrastamme ruoanlaittoa ystävien kanssa perheineen, eikä vielä ole tullut mitään ongelmaa eteen näiden muutaman vuoden aikana. Ohjeita sovelletaan ja muutellaan tarvittaessa siten että sama ruoka käy kaikille. Pasta on ainoa poikkeus.
Tarkkana joutuu olemaan alussa, ja ystäviä kannattaa infota heti kunnolla. Meillä ei ole siinäkään tullut missään muualla ongelmia kuin toisessa mummulassa.
Olemme myös käyneet pari kertaa ulkomailla, toisen kerran kielikäännöksen kanssa ja toisen kerran ilman. Normaalia maalaisjärkeä käyttäen pärjää jo aika pitkälle.
ponipimu 239 messages – 10/27/2009 12:04 AM
ajattele positiivisesti! tartu itseäsi niskasta ja aloita ruokaremontti myös perheellesi, ajattele kuinka terveellisesti tästä lähtien syötte! pois jää kaikki vehnämössö, sehän se lihottaa eikä sisällä mitää ravinteikasta, ihan turhaa koko mokoma vehnä. ohra ja ruis lähtee siinä sitte samalla, ruishan on kyllä terveellistä, mutta gluteenittomista viljoista löytyy korvaavia, kuten hirssi, tattari jne.
kauraa saat syödä, puhdasta tietenkin, kaura on hyvää terveydelle, alentaa kolesterolia ja on hyvä kuitulähde.
ruuanlaitosta ja kaupassa käynnistä ei kannata ottaa ressiä, gluteenittomia ruokia löytyy pilvinpimein, ja ihan perusruoka on tosi helppo valmistaa gluteenittomana. kaupassa kaikki tuotteet ei ole merkattu gluteenittomiksi, kuten kärjistettynä maito, perunat, jauheliha jne. mutta kaikki einesruuat kannattaa lukea tarkkaan läpi, äkkiä kyllä oppii mitä niistäkin voi syödä.
ja tänne kannattaa aina palata kyselemään ja lukemaan, täältä minäkin ole hyviä vinkkejä saanut!
tsemppiä ja asennetta! joku viisas joskus sanonut että geeliä tukkaan ja vastatuuleen.
marke 71 messages – 10/27/2009 3:13 PM
Kemin Coronassa olevasta Rossosta ei ainakaan aiemmin ole saanut gluteenitonta pizzaa.
Zlatan 44 messages – 10/27/2009 4:21 PM
Kyllä Rossoissa on vähän eroja.
Viikonloppuna kävin moikkaamaassa tuttuja Porvoossa ja käytiin perheen kanssa Porvoon Rossossa ja siellä tuotiin automaattisesti glut. leipä pöytään. Normaalisti olen syönyt Turun alueen Rossoissa enkä kertaakaan ole saanut leipää ruoan kanssa, tosin en ole ajatellut kysyäkään.
Onko kellään tietoa minkälaista leipää ne tarjoili minulle koska tämä leipä oli hyvä ja uusi minulle. Normaalistihan leivän tuntee jos se on Frian, Moilasen jne mutta tämä jäi mysteeriksi.
Jossu 22 messages – 10/28/2009 12:35 PM
Mä olen niin hengessä mukana. Huomenna olis koepala eli gastro edessä, mutta vasta-aineet oli positiiviset, joten suuria toiveita siitä en uskalla elättää etteikö keliakiaa tuolta löytyisi
Joten uutta elämää tässä kait saa alkaa miettimään. Mutta toisin kuin tuossa threadin aloittajalla niin oireet toivottavasti poistuu ja ilmapallo mun masusta lähtee jonnekkin muualle
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.