MinniH 1 message – 12/15/2010 3:29 PM
Hei,
lueskelin brittien matkakertomuksia Thaimaasta ja siellä varoiteltiin kovasti soijakastikkeista. Osaatteko sanoa onko IHAN OIKEASTI thaimaalaisissa soijakastikkeissa vehnää niin, että se olisi soimatonta gluteenittomaan ruokavalioon?
KattiMatikka 271 messages – 12/16/2010 5:02 PM
Ikävä kyllä en IHAN OIKEASTI osaa sanoa Sen tiedän, että briteissä ja Irlannissa keliaakikoille ohjeistetaan, että "älkää syökö soijakastiketta". Suomessa taas saa syödä soijakastiketta, koska asia on tutkittu ja soijakastikkeen vehnäproteiini eli gluteeni hajoaa soijanvalmistusprosessissa.
carietta 72 messages – 12/16/2010 5:15 PM
Olen nähnyt aasialaisessa ruokakaupassa ainakin soijakastikkeita, joissa lukee tuoteselosteessa "wheat flour" eli en ainakaan itse menisi ottamaan riskiä.
Tallulah 476 messages – 12/16/2010 5:57 PM
Tämä ei ole faktaa vaan mun maalaisjärkeäni: soijakastike on aasialainen tuote, mm. Kikkoman on muistaakseni japanilainen. Aasiassa, kuten Thaimaassa, vehnä ei ole mitenkään yleisesti käytössä. Jotenkin tuntuisi vaikealta ajatukselta että yhtäkkiä Thaimaassa olevat soijakastikkeet eivät olisi gluteenittomia kun Suomessa myytävät ovat, täällä kun sitä vehnää tungetaan ihan joka paikkaan.
Eri maiden keliakialiitoilla on erilaisia kannanottoja samoihin tuotteisiin. Tästä esimerkkinä olut, joka useimmissa maissa on ihan sallittu keliaakikoille. Olikohan peräti niin että Suomi on ainoa maa jossa se on kiellettyjen listalla?
Itse söisin Thaimaassa ruokaa jossa on soijakastiketta, kaikkialla maailmassa olen syönyt hyvällä ruokahalulla aasialaisissa ravintoloissa (useimmiten syön juuri aasialaisissa ravintoloissa).
Jezu Admin – 12/16/2010 6:42 PM
Ainakin jenkkilässä soijakastike oli kiellettyjen listalla ja esimerkiksi P.F. Changilla eli kiinalaisessa sain erikseen gluteenittoman soijakastikkeen. Muualla vain kiellettiin käyttämästä tavallista soijakastiketta.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
motusalem 85 messages – 12/20/2010 7:45 PM
Söin taas 6 viikkoa Vietnamissa, Indonesiassa ja Thaikuissa kaikkea mikä oli tapettu ennen syömistä ja sitä ei oltu friteerattu (friteerauskin tehdään usein kookos-, riisi- tai maissijauhoilla) - ja vatsa voi mainiosti. Aasia on keliaatikon paratiisi. Voit syödä viidakossa luku- ja kirjoitustaidottoman kokin tuotoksia, koska hän ei ole vehnää nähnytkään! Soijakastiketta join yleensä suoraan pullosta Live fast die young!!
Maailmanlaajuista tietoa kansainvälisistä olutmerkeistä kaipailisin kovasti keskusteluun - takaan että siellä löytyy useita raja-arvoja alittavia tuotteita.
Angelika 1 message – 12/22/2010 5:35 PM
Osaakos kukaan sanoa tuosta osterikastikkeesta?
Useat niistä näyttävät sisältävän myös vehnää, mutta onkohan sama homma kun tuossa soijakastikkeessa että voi silti käyttää? Thaimaassahan tunkevat myös tuota lähes joka ruokaan...
Ilmeisesti ainakaan "motusalemille" ei aiheuttanut ongelmia
Kyseleepi Thaikuissa aiemminkin matkaillut, mutta keliakia-asioissa noviisi
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.