Ravintolaruokien gluteenittomuus

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Nuutti 56 messages12/22/2009 7:39 PM

    Noniin! Nyt on tämäkin asia tullut selvitetyksi. Tässä pari syytä miksi ruoka ei olekkaan gluteenitonta ravintolassa.

    Elikkä, avomieheni aloitti tänä syksynä opiskelemaan kokiksi helsinkiläisessä koulussa. Siellä on siis tämä "peruskoulutus" ensin kaikille tulijoille, jonka jälkeen opiskelijat valitsevat varsinaisesti että opiskeleeko kokiksi vai tarjoilijaksi. Tähän perusjaksoon kuuluu kokkailun perusteita ja tarjoilun perusteita jotka kaikki käyvät läpi.

    Kokkaustunneilla painotettiin aina vahvasti erityisruokavalioiden tärkeyttä, eli jos ruoka tilataan esim. maidottomana, gluteenittomana tms. niin sinne ei missään tapauksessa saa joutua näitä ruoka-aineita. Se oli erittäin tiukkaa. Noh, sitten oli nämä tarjoilun perusteet. Siellä opittiin kattamiset eri tilaisuuksiin yms. ja miten buffettiin laitetaan ruoat esille. Kun tätä buffetin esillepanemista opeteltiin, niin kohta opettaja opetti mihin tulevat leipäkorit. Hän opetti että KAIKKI leipäkorit tulevat vierekkäin, oli kyse sitten erityisruokavaliota noudattavien leivistä, tai tavallisista. Avomieheni sitten korjasi asian opettajalle, että eihän näin missään tapauksessa voi olla, koska leipäkorit ovat niin kiinni toisissaan että sieltä lentää murusia muihin koreihin ja erityisruokavaliota noudattaville tulee oireita. Opettaja vaan kinasi vastaan ja lopuksi totesi että jos muualle ei mahdu ne leipäkorit, niin ne saa olla vierekkäin, eikä haittaa jos vähän muruja menee.

    Eli jos ravintola-alan kouluissa opetetaan näin, niin tietysti ne tekevät samalla tavalla kun pääsevät töihin! eli vika ei välttämättä ole itse ravintolassa, vaan siellä mistä ne kokit ja tarjoilijat tulevat.

    No sitten toinen esimerkki. Kun avomieheni meni työharjoitteluun erääseen vähän "hienompaan" s-ketjuun kuuluuvaan hotelliin, siellä hän työskenteli hotellin ravintolassa. Siellä oltiin keittiössä todella tarkkoja erityisruokavalioista, ja kun tilattiin jotain gluteenitonta he antoivat avomieheni tehdä ne kun oli mainostanut miten kotona kaikki on gluteenitonta hänen avovaimonsa, eli minun vuoksi.

    Mutta sitten.. Eräänä päivänä keittiöön tulee tarjoilija joka kysyy että onko durum-vehnä gluteenitonta (asiakas oli siis lähettänyt kyseiseisen tarjoilijan keittiöön kysymään asian). Kaikki kokit keittiössä (keittiöpäällikkö mukaanlukien!) vastaavat että on! Avomieheni heti sanoo että ei tietenkään ole gluteentionta, että hänellä on kyllä aika tarkat tiedot. Kokit väittävät vastaan ja sanovat että heidän maahantuojansa, joka tuo tätä durum-vehnää, on sanonut että se on gluteentionta. No, työharjoittelijaa ei tietenkään kuunnella, ja asiakas sai sitten "gluteenitonta" durum-vehnää.

    Eli näköjään maahantuojilla on väärää tietoa, tai ne vaan sanovat näin että saavat paremmin myydyksi tai jotain.

  • Jezu  Admin12/22/2009 10:36 PM

    Nuutti kirjoitti:
    No sitten toinen esimerkki. Kun avomieheni meni työharjoitteluun erääseen vähän "hienompaan" s-ketjuun kuuluuvaan hotelliin, siellä hän työskenteli hotellin ravintolassa. Siellä oltiin keittiössä todella tarkkoja erityisruokavalioista, ja kun tilattiin jotain gluteenitonta he antoivat avomieheni tehdä ne kun oli mainostanut miten kotona kaikki on gluteenitonta hänen avovaimonsa, eli minun vuoksi.

    Mutta sitten.. Eräänä päivänä keittiöön tulee tarjoilija joka kysyy että onko durum-vehnä gluteenitonta (asiakas oli siis lähettänyt kyseiseisen tarjoilijan keittiöön kysymään asian). Kaikki kokit keittiössä (keittiöpäällikkö mukaanlukien!) vastaavat että on! Avomieheni heti sanoo että ei tietenkään ole gluteentionta, että hänellä on kyllä aika tarkat tiedot. Kokit väittävät vastaan ja sanovat että heidän maahantuojansa, joka tuo tätä durum-vehnää, on sanonut että se on gluteentionta. No, työharjoittelijaa ei tietenkään kuunnella, ja asiakas sai sitten "gluteenitonta" durum-vehnää.

    Eli näköjään maahantuojilla on väärää tietoa, tai ne vaan sanovat näin että saavat paremmin myydyksi tai jotain.

    Kuulostaa hurjalta. Kannattanee vaikka anonyymisti avautua tuollaisesta toiminnasta kyseisen paikan johtoportaalle tai vielä ylemmälle tasolle S-ketjussa.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • Kyyppari_vain 1 message12/27/2009 12:52 AM

    Hei kaikille!

    Haluaisin tiedustella mikä on ero gluteenittomalla ja luontaisesti gluteenittomalla tuotteella?

    Työskentelen tarjoilijana, ja luontainen gluteenittomuus on tullut kohdallani esille vasta kuluneen vuoden aikana. Työpaikallani kukaan ei tunnu tietävän eroa. Lähinnä asia nousee esille asiakkaan pyytäessä luontaisesti gluteenitonta leipää, jolloin vastaukseksi ei yleensä riitä, että pakkauksen kyljestä löytyy merkintä gluteeniton. Varsinaisen ruokalistamme annoksista ei ainakaan minulta ole vielä tiedusteltu luontaista gluteenittomuutta, mutta toki haluaisin olla sitäkin tilannetta silmälläpitäen varustautunut.

    Gluteenia käsittääkseni on ohrassa, rukiissa ja vehnässä; luontaisesti gluteenittomia viljatuotteita tietääkseni ovat riisi, hirssi, tattari ja maissi, mutta en tällä hetkellä ymmärrä, miten gluteenittomasta saadaan luontaisesti gluteeniton. Eli kärjistäen ajatuskulkuni on: miten gluteenittomasta saadaan vieläkin gluteenittomampi?

    Löytyisikö vaikka vastaesimerkkejä tuotteista, jotka ovat gluteenittomia, mutta eivät luontaisesti gluteenittomia? Tai mitä ainesosia voi esiintyä gluteenittomassa, mutta ei luontaisesti gluteenittomassa tuotteessa?

    Viitaten "Keliaakikko vm. -07" vastaukseen, kehoitan kaikkia ehdottomasti antamaan palautetta heti sekä paikan päällä tarjoilijalle, että myös ravintolapäällikölle esimerkiksi sähköpostin välityksellä. Anonyymit vastauksetkin toki käyvät, mutta niitä on työlästä yhdistää palvelutilanteeseen -- minkä tarkoituksena puolestaan ei ole tunnistaa itse asiakasta henkilötietoineen, vaan palauttaa tarjoilijan ja keittiön mieleen mitä asiakas tilasi ja miten palvelutapahtuma eteni. Ainakin vierailunne päivämäärä, kellonaika ja nautitut ruokalajit auttavat, jos ette halua jättää yhteystietojanne. Pyytäisin myös kärsivällisyyttä palautteen antamisessa, sillä valitettavasti tilanne ainakin omalla kohdallani on, että en tiedä kaikista allergioista ja yliherkkyyksistä, ja niiden eri asteista, jolloin asiakkaan kertoma voi olla minulle ensisijaista tietoa.

    Olisin hyvin kiitollinen rautalangasta väännetyistä seikkaperäisistä vastauksista, älkää tehkö oletuksia aiemmista tiedoistani.

    -Kyyppari vain

  • Tallulah 476 messages12/27/2009 12:31 PM

    ^Esimerkiksi vehnätärkkelys, sitä voi käyttää jos on gluteeniton ruokavalio mutta ei jos on luontaisesti gluteeniton ruokavalio. Gluteeniton voi siis sisältää vähän gluteenia ja se nimitys muuttuukin nyt erittäin vähägluteeniseksi. Gluteeniton on siis tehty gluteenittomaksi, mutta luontaisesti gluteenittomaksi ei voi tehdä millään keinoilla.

    Osasinkohan selittää mitenkään järkevästi?

  • Suviih  629 messages12/27/2009 2:07 PM

    Kyypparin kyselyyn vastausta:

    Vehnätärkkelys on vehnää, josta on teollisesti poistettu gluteenia sisältävät osat ja jäljelle on jäänyt gluteeniton tärkkelysosa. Prosessilla ei kuitenkaan onnistuta valmistamaan täydellisen puhdasta vehnätärkkelystä, vaan vehnätärkkelykset sisältävät aina hyvin pienen määrän gluteenia, mutta valtaosa keliaakikoista voi kuitenkin vehnätärkkelystä käyttää. Tuolla luontaisesti gluteenittomalla nimityksellä (joka tosin nyt on jäämässä pois käytöstä) tarkoitetaan, että tuotteissa ei ole käytetty mitään sellaisia ainesosia, joista on teollisesti poistettu gluteeni (esim. tuo vehnätärkkelys). Luontaisesti gluteenittomat tuotteet valmistetaan ainesosista, jotka luonnostaan eivät koskaan sisällä gluteenia (eli esimerkiksi peruna, maissi, tattari, riisi, hirssi) ja olennaista on että nämä aineosat eivät ole myöskään kontaminoituneet gluteenia sisältävien tuotteiden kanssa (esimerkiksi jos samassa myllyssä jauhetaan vehnää ja tattaria, ei tuo tattari ole keliaakikon ruokavalioon soveltuvaa, koska joukossa on hyvin suurella todennäköisyydellä vehnää). Luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevat herkät keliaakikot (esimerkiksi monet ihokeliaakikot) ja luontaisesti gluteenittomat tuotteet soveltuvat myös vehnäallergisille ihmisille (eri asia kuin keliakia, vehnäallergikko ei koskaan voi käyttää edes vehnätärkkelystä, koska hän ei ole allerginen viljan gluteeniosalle vaan aivan muille osille)

    Uudet nimitykset näille gluteenittomille tuotteille ovat Gluteeniton (saa sisältää gluteenia max 20 milligrammaa/kilo) ja Erittäin vähägluteiininen (saa sisältää gluteenia max 100 milligrammaa/kilo). Termi "Gluteeniton" vastaa käytännössä jatkossa vanhaa termiä luontaisesti gluteeniton ja ne tuotteet joista aiemmin käytettiin pelkkää gluteeniton nimitystä (eli nämä vehnätärkkelystä sisältävät) ovat jatkossa "Erittäin vähägluteenisia".
    Sekä gluteenittomissa että erittäin vähägluteenisissa tuotteissa saa jatkossa käyttää vehnätärkkelystä ja puhdasta kauraa (eli kauraa joka kasvatetaan ja käsitellään niin ettei sen joukkoon voi joutua vehnää, ohraa tai ruista),kunhan nuo gluteenipitoisuudelle määrätyt rajat eivät ylity (tämä tosin saattaa aiheuttaa ongelmia niille keliaakikoille, jotka eivät kestä tuota vähääkään, joka tuon uuden gluteenittoman raja-arvo on, ja samoin vehnäallergisille jotka eivät voi enää luottaa että ko merkinnällä varustettu tuote ei sisältäisi yhtään vehnää).

    Jos joskus et tiedä, mitä asiakas tarkoitta, kysy häneltä ja tuo vaikka pakkaukset pöytään tutkittavaksi, sillä vääränlainen ruoka voi aiheuttaa keliaakikoille ja allergisille todella hankalia oireita.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Jezu  Admin12/27/2009 11:19 PM

    Kyyppari_vain kirjoitti:
    Hei kaikille!

    Haluaisin tiedustella mikä on ero gluteenittomalla ja luontaisesti gluteenittomalla tuotteella?

    -Kyyppari vain

    Upeaa, että Glu.fi:hin saadaan mukaan myös ravintolapuolen väkeä

    Luontaisesti gluteenittoman Suviih selitti jo varsin mallikkaasti, mutta itse esitän sellaisen toiveen ravintolan henkilökunnalle, kun asiakas pyytää gluteenitonta, kertokaa hänelle, että välitätte tiedon gluteenittomuudesta keittiöön. Tänään sai taas eräässä Tamperelaisessa S-ketjuravintolassa kuulla kommentin "on se gluteenitonta kun siellä listassa niin lukee." Mielestäni tieto pitää välittää kokille, jotta osaavat olla tarkempia kuin normiannosta tehdessä. Tai ainakin asiakkaalle jää kuva, että asian suhteen ollaan hereillä.

    Ja kun homma toimii, itse ainakin muistan tarjoilijaa kohtuullisella tipillä. Josta tulikin mieleen, että minkä kokoinen on asiallinen tippi - siis niin, ettei sitä pidetä piruiluna?

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,017s