Nuutti 56 messages – 12/22/2009 7:39 PM
Noniin! Nyt on tämäkin asia tullut selvitetyksi. Tässä pari syytä miksi ruoka ei olekkaan gluteenitonta ravintolassa.
Elikkä, avomieheni aloitti tänä syksynä opiskelemaan kokiksi helsinkiläisessä koulussa. Siellä on siis tämä "peruskoulutus" ensin kaikille tulijoille, jonka jälkeen opiskelijat valitsevat varsinaisesti että opiskeleeko kokiksi vai tarjoilijaksi. Tähän perusjaksoon kuuluu kokkailun perusteita ja tarjoilun perusteita jotka kaikki käyvät läpi.
Kokkaustunneilla painotettiin aina vahvasti erityisruokavalioiden tärkeyttä, eli jos ruoka tilataan esim. maidottomana, gluteenittomana tms. niin sinne ei missään tapauksessa saa joutua näitä ruoka-aineita. Se oli erittäin tiukkaa. Noh, sitten oli nämä tarjoilun perusteet. Siellä opittiin kattamiset eri tilaisuuksiin yms. ja miten buffettiin laitetaan ruoat esille. Kun tätä buffetin esillepanemista opeteltiin, niin kohta opettaja opetti mihin tulevat leipäkorit. Hän opetti että KAIKKI leipäkorit tulevat vierekkäin, oli kyse sitten erityisruokavaliota noudattavien leivistä, tai tavallisista. Avomieheni sitten korjasi asian opettajalle, että eihän näin missään tapauksessa voi olla, koska leipäkorit ovat niin kiinni toisissaan että sieltä lentää murusia muihin koreihin ja erityisruokavaliota noudattaville tulee oireita. Opettaja vaan kinasi vastaan ja lopuksi totesi että jos muualle ei mahdu ne leipäkorit, niin ne saa olla vierekkäin, eikä haittaa jos vähän muruja menee.
Eli jos ravintola-alan kouluissa opetetaan näin, niin tietysti ne tekevät samalla tavalla kun pääsevät töihin! eli vika ei välttämättä ole itse ravintolassa, vaan siellä mistä ne kokit ja tarjoilijat tulevat.
No sitten toinen esimerkki. Kun avomieheni meni työharjoitteluun erääseen vähän "hienompaan" s-ketjuun kuuluuvaan hotelliin, siellä hän työskenteli hotellin ravintolassa. Siellä oltiin keittiössä todella tarkkoja erityisruokavalioista, ja kun tilattiin jotain gluteenitonta he antoivat avomieheni tehdä ne kun oli mainostanut miten kotona kaikki on gluteenitonta hänen avovaimonsa, eli minun vuoksi.
Mutta sitten.. Eräänä päivänä keittiöön tulee tarjoilija joka kysyy että onko durum-vehnä gluteenitonta (asiakas oli siis lähettänyt kyseiseisen tarjoilijan keittiöön kysymään asian). Kaikki kokit keittiössä (keittiöpäällikkö mukaanlukien!) vastaavat että on! Avomieheni heti sanoo että ei tietenkään ole gluteentionta, että hänellä on kyllä aika tarkat tiedot. Kokit väittävät vastaan ja sanovat että heidän maahantuojansa, joka tuo tätä durum-vehnää, on sanonut että se on gluteentionta. No, työharjoittelijaa ei tietenkään kuunnella, ja asiakas sai sitten "gluteenitonta" durum-vehnää.
Eli näköjään maahantuojilla on väärää tietoa, tai ne vaan sanovat näin että saavat paremmin myydyksi tai jotain.
Jezu Admin – 12/22/2009 10:36 PM
Nuutti kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Kyyppari_vain 1 message – 12/27/2009 12:52 AM
Hei kaikille!
Haluaisin tiedustella mikä on ero gluteenittomalla ja luontaisesti gluteenittomalla tuotteella?
Työskentelen tarjoilijana, ja luontainen gluteenittomuus on tullut kohdallani esille vasta kuluneen vuoden aikana. Työpaikallani kukaan ei tunnu tietävän eroa. Lähinnä asia nousee esille asiakkaan pyytäessä luontaisesti gluteenitonta leipää, jolloin vastaukseksi ei yleensä riitä, että pakkauksen kyljestä löytyy merkintä gluteeniton. Varsinaisen ruokalistamme annoksista ei ainakaan minulta ole vielä tiedusteltu luontaista gluteenittomuutta, mutta toki haluaisin olla sitäkin tilannetta silmälläpitäen varustautunut.
Gluteenia käsittääkseni on ohrassa, rukiissa ja vehnässä; luontaisesti gluteenittomia viljatuotteita tietääkseni ovat riisi, hirssi, tattari ja maissi, mutta en tällä hetkellä ymmärrä, miten gluteenittomasta saadaan luontaisesti gluteeniton. Eli kärjistäen ajatuskulkuni on: miten gluteenittomasta saadaan vieläkin gluteenittomampi?
Löytyisikö vaikka vastaesimerkkejä tuotteista, jotka ovat gluteenittomia, mutta eivät luontaisesti gluteenittomia? Tai mitä ainesosia voi esiintyä gluteenittomassa, mutta ei luontaisesti gluteenittomassa tuotteessa?
Viitaten "Keliaakikko vm. -07" vastaukseen, kehoitan kaikkia ehdottomasti antamaan palautetta heti sekä paikan päällä tarjoilijalle, että myös ravintolapäällikölle esimerkiksi sähköpostin välityksellä. Anonyymit vastauksetkin toki käyvät, mutta niitä on työlästä yhdistää palvelutilanteeseen -- minkä tarkoituksena puolestaan ei ole tunnistaa itse asiakasta henkilötietoineen, vaan palauttaa tarjoilijan ja keittiön mieleen mitä asiakas tilasi ja miten palvelutapahtuma eteni. Ainakin vierailunne päivämäärä, kellonaika ja nautitut ruokalajit auttavat, jos ette halua jättää yhteystietojanne. Pyytäisin myös kärsivällisyyttä palautteen antamisessa, sillä valitettavasti tilanne ainakin omalla kohdallani on, että en tiedä kaikista allergioista ja yliherkkyyksistä, ja niiden eri asteista, jolloin asiakkaan kertoma voi olla minulle ensisijaista tietoa.
Olisin hyvin kiitollinen rautalangasta väännetyistä seikkaperäisistä vastauksista, älkää tehkö oletuksia aiemmista tiedoistani.
-Kyyppari vain
Tallulah 476 messages – 12/27/2009 12:31 PM
^Esimerkiksi vehnätärkkelys, sitä voi käyttää jos on gluteeniton ruokavalio mutta ei jos on luontaisesti gluteeniton ruokavalio. Gluteeniton voi siis sisältää vähän gluteenia ja se nimitys muuttuukin nyt erittäin vähägluteeniseksi. Gluteeniton on siis tehty gluteenittomaksi, mutta luontaisesti gluteenittomaksi ei voi tehdä millään keinoilla.
Osasinkohan selittää mitenkään järkevästi?
Suviih 629 messages – 12/27/2009 2:07 PM
Kyypparin kyselyyn vastausta:Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Jezu Admin – 12/27/2009 11:19 PM
Kyyppari_vain kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.