Willa 6 messages – 09/03/2014 2:45 PM
Moikka!
Olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksistanne erilaisista jauhoseoksista.😊 Itsellä kokemusta on vain Sunnuntai, Pirkka, Semperin FinMix ja MixWellin luontaisesti gluteenittomista jauhoista. Kaupassa on paljon tuotteita, joista minulla ei ole yhtään kokemusta (mm. tattarijauhot/-hiutaleet, Teff, Jytte, kaurajauhot), ja olisin myös innokas kuulemaan, mitkä tuotteet olette kokeneet hyviksi mm. leipää tai marjapiirakkaa tehdessä.
Mikä jauhoseos on noussut ehdottomaksi ykköseksi maun, leivottavuuden ja muiden ominaisuuksien ansiosta? Käytättekö eri jauhoja esim. leipien tekoon kuin kakku-/pullataikonoihin, ja miten mm. mantelijauhot sopivat leivontaan ( maku, koostumus)?
Kiitos!😊
sattara 9 messages – 09/06/2014 7:02 PM
Tähän mennessä parhaat marjapiirakat ovat onnistuneet Provenan Gluten free flour mix with oats -jauhoilla. Piirakkaan saa hyvin väriä ja pohja kypsyy vaikka olisi enemmänkin täytettä.
Rupert 74 messages – 09/06/2014 7:46 PM
Karkeasti noin puolet riisijauhoa, sitten loput tilanteesta riippuen muita jauhoja (maissi, tumma riisi, hirssi, tattari, mantelu, kookos, tärkkelykset, kaura) tai hiutaleita ja siemenet vielä päälle ja hyvä tulee niin leivästä, piirakasta kuin pullastakin ilman valmiita sekoituksiakin. Varsinkin piirakoihin mantelijauho tuo kivaa vaihtelua ja makua.
lopomin 6 messages – 09/07/2014 5:59 PM
Itsellänikin vielä niin vähän kokemusta että mielelläni kuulisin lisää.
Eilen tein karjalanpiirakoita tummasta Jytte-jauhosta mutta ne, ainakaan yksinään, eivät oikein toimineet. Onko joku löytänyt hyvän jauhon tai seoksen kuoriin? Täysjyväriisi? Tattari? Tarvitsisiko psylliumia lisäksi? (Jytte-jauhoissa sitä oli omasta takaa)
Mihin olette käyttäneet Teff-jauhoja?
hemu 59 messages – 09/07/2014 11:23 PM
Hei Willa ja Lopomin!
Pääsempä esittelemään reilun kolmen vuoden kokemustani gluteenittomista jauhoista!
Aikaisemmin jo hehkutin hyviä jauhoseoksia, joita mielestäni ovat Jytte-jauho, sekä vaalea että tumma, ja Virtasalmen viljatuotteen vaalea jauhoseos. Nämä ovat hyviä perusjauhoja sekä kahvileipiin että ruokaleipiin.
Lisäksi tarvitaan ehdottomasti tattarijauhoa, varsinkin ruokaleipiin, mutta myös makeiden leivonnaisten reseptejä löytyy. Esimerkiksi maustekakku, jonka resepti löytyy Keskisen myllyn tattarijauhopakkauksesta. Tattarihiutaleista voi keittää kunnon aamupuuroa, mutta paras puuro tulee mielestäni Keskisen myllyn tattarirouheesta. Siitä voi keittää myös "mannapuuroa" ja marjapuuroja.
Maissijauhot (ei siis maissitärkkelys) ovat parhaita kastikkeiden suurustamiseen. Voi käyttää täsmälleen niinkuin vehnäjauhoja. Maissijauhot käyvät myös moneen leivonnaiseen ja lettuihin. Tänään paistoin lettuja Provena kauraleipäjauhoseoksesta ja maissijauhosta. Olivat tosi hyviä.
Suosikaa aina täysjyvämaissijauhoja. Toimivat ihan yhtä hyvin,
kuin ydinjauhot.
Teff-jauhoja käytetään usein suklaakakkujen leivontaan. Ne ovatkin tosi tervellinen vaihtoehto tärkkelysmössöjauhoille. Reseptejä löytyy mm. jauhopakkauksista. Myös karjalanpiirakoihin käyttetään teff-jauhoa. Muistaakseni Oriolan sivuilta (gluteeniton maailma) löytyy resepti, jossa käytetään tummaa Jytteä ja teff-jauhoa. Kokeilin sitä kerran ja oikein hyviä tuli. En tosin ole mikään piirakkamestari, mutta ehkä vielä opin...Teff- jauholla saa myös makua, väriä ja kuitua ihan tavallisiin sämpylöihin.
Riisijauhot ovat myös tarpellisia, mutta suosikaa aina täysjyväriisiä. Tähän asti täysjyvä on toiminut aina, vaikka reseptissä olisi suositeltu vaaleaa riisijauhoa.
Mantelijauho on ihan kiinnostava juttu. Karppaajien sivuilta löytyy runsaasti reseptejä. Tähän asti kokeiluni ovat ollet oikein maukkaita, joskin hiukan erikoisia. Paras kokeilemani suolaisen piirakan pohja tehdään manteli- ja tattarijauhosta.
Löytyy Ruoka-aikamatka - blogista nimellä savukalapiirakka.
Kokeilkaa ihmeessä!
Olen tosiaan ihan hurahtanut leipomiseen ja se on suurinpiirtein lempipuuhaani! Näkisittepä jauhohaappini, se suorastaan pursuilee hyviä gluteenittomia jauhoja. Paljon enemmän jauhoja nyt, kuin silloin ennen diagnoosia!
Hyviä leipomisia kaikille!
Willa 6 messages – 09/07/2014 11:50 PM
Kiitos sattara, Rupert ja hemu vastauksista - ihanaa kun autoitte minua perehdytyksessä näihin gluteenittomien jauhojen saloihin - tästä on hyvä jatkaa! Olen todella kiitollinen näistä vinkeistä ja ohjesuosituksista! Suolaisen piirakan ohje menee varmasti pian käyttöön, ja tuota tattaria täytyy käydä ostamassa myös omaan jauhovarastoon..
Soffiine 44 messages – 09/09/2014 1:53 PM
Mainita täytyy vielä erikseen, että koko ajan tulee uusia jauhoseoksia ja taitavat kokea muutoksiakin matkan varrella, eli ei voi välttämättä luottaa siihen että joku tietty seosmerkki on se paras jauho muffiinseihin, pullaan tai johonkin erityiseen leipään vielä seuraavana vuonna.
Jotkut Jytte-ja Teff-jauhot tuntuvat kyllä olleen suosittuja niin kauan kuin jaksaa muistaa.
Omasta mielestä riiisi- ja maissijauhot ja peruna vaikka mummon muusijauheena ovat se kolmikko, joka takaa aina hyvän maun.
Vaalea ohut riisijauho on maanmainio yleisperusjauho, ja sen ympärille sitten kannattaa kokeilla erilaisia valmiita ja itsekehiteltyjä jauhoseoksia.
Karkeaa riisijauhoakin käytän jossain, mutta varsinkin mannapuuroon se sopii täydellisesti.
Täysjyväriisijauhoja kannattaa käyttää jos ei yksistään niin ainakin vaaleiden riisijauhojen kanssa. Taito kehittyy vain tekemällä ja löytyy ne omat suunmukaiset jauhoseokset ja sopivat sekoitussuhteet. Itsellänikin matka jatkuu ja maku muuttuu.
Tattariin voi varovaisesti totutella jos maku tuntuu liian vahvalta. Siitä saa hyvän "tumman" säväyksen vaikka leipiin.
Semperin Lantbrödsmix on seos jota käytän osana vähän siellä ja täällä, sitä hujahtaa niin leipä-kuin pizzataikinaan. Kaurajauhot istuvat hyvin pikkuleipiin, kekseihin.
Maissijauhoja käytän lisäksi ruoanlaittoon patoja suurustamaan tai vaikka kanakastikkeeseen.
Manteli-ja kookosjauhot vähän kummastuttavat minua, mahtavatko olla kaikkien ruoka-aineallergisten mieleen. Monelle rakkaat sokerijuurikaskuidut ja pellava jäävät minulta kaupan hyllylle. Ensinmainittu ärsyttää väkevyydellään ja jälkimmäinen tekee vatsan arvaamattomaksi. Kyläillessä jos joku on käyttänyt noita vaikka piirakan pohjaan, enpä jätä syömättä -annos menee. Kaupasta en ostaisi. Tämä kaupallisille tahoille viestiksi, ettei pellava joka ainoassa tuotteessa ole ihan kaikille mieleen. Gluteenittomien tuotteiden määrää kannattaa kasvattaa, että saadaan vaihtelua ja lisää valinnanmahdollisuuksia. Muuten sitä tulee sinnikkäästi kaikki leivottua itse.
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.