Pandan suklaamix (uutuus)

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • seikku 36 messages12/09/2010 12:46 PM

    Olisin kysynyt tuosta tuotteesta, uskallatteko käyttää, kun tuoteselosteessa lukee ohramallasuute.
    Keliakialiiton viime vuoden joulusuklaa listassahan on monta Pandan tuotetta sallittujen listalla, joissa lukee ohramallasuute ja esim. Fazerilla on tuota ainetta sisältävät merkitty erittäin vähägluteenisiin. Nyt kuitenkin laitoin Pandalle varmuuden vuoksi kyselyn, voiko keliaakikko käyttää, kun en löytänyt tälle vuodelle uutta listaa keliakialiiton sivuilta.
    Vastasivat, että:

    "Ainoat gluteenipitoiset raaka-aineet suklaatuotannossamme ovat maissihiutaleet ja ohramallasuute, joita käytetään vain muutamissa tuotteissa. Valitettavasti Panda suklaamix 450g sisältää ohramallasuutetta."
    Ja sitten oli lista gluteenittomista suklaista, jossa EI ollut esim. Juhlapöydän konvehteja ja Enkelisuklaata, vaikka ne ovat sallittujen listalla.
    Olisiko nyt niin, että siellä ei ole asiantuntemusta tässä asiassa?
    Siis kysymys: syödäkö vai ei?

  • Ninni 114 messages12/09/2010 1:01 PM

    Minä syön mallasuutteita. Noudatan keliakialiiton sivuilta löytyvää listaa siitä, mitä voi syödä ja mitä ei. Ja juuri tuli vuosi diagnoosista ja suoli on parantunut, eli ei aiheuta ainakaan mulla mitään oireita.

    Se kyseinen lista löytyy täältä:
    http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/gluteenia_vai_ei/

    Ja juttua aiheesta on myös täällä:
    http://www.keliakialiitto.fi/liitto/nyt/uutiset/?nid=70

  • Ad

  • Suviih  629 messages12/09/2010 1:03 PM

    Itse kyllä uskaltaisin tuota syödä, sillä keliakialiitto listaa ohramallasuutteen gluteenittomaksi (kts. tämä lista: http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/gluteenia_vai_ei/). Ohramallasuutetta sisältäviä makeisia olen aina syönyt, kun mallasuutteen on sanottu keliaakikoille sopivan, eikä oireita noista makeisista ole minulle koskaan tullut.

    Tämän uuden EU-säädöksen myötä on tullut muutoksia siihen mitä saa sanoa gluteenittomaksi ja mitä ei. Liiton sivuilla ( täällä)sanotaan näin:

    "Ohramallasuutetta käytettään yleisimmin muroissa mausteena ja sitä sisältävien tuotteiden gluteenimäärä on hyvin pieni. Mallasuutetta sisältäviä tavanomaisia elintarvikkeita ei saa myöskään merkitä EU-säädöksen mukaan gluteenittomiksi tai erittäin vähägluteeniseksi, vaikka tuote alittaisi niille asetetut raja-arvot."

    Eli vaikka tuotteet olisivat käytännössä gluteenittomia, ei niitä saa gluteenittomiksi sanoa tuon EU-säädöksen vuoksi.. tuntuu kyllä hölmölle!

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • seikku 36 messages12/09/2010 1:52 PM

    Paljon kiitoksia vastauksista!
    Tuosta selvisi aika monta asiaa.
    Tämä menee nyt hieman tuon otsikon vierestä, mutta tuo vehnätärkkelys on kanssa minulle ikuinen mysteeri..
    Eli nonparellit ja muut koristelutuotteet, joissa lukee vehnätärkkelys.. Käytättekö?
    Valmistajalta(Dr. Oetker) sain taas hieman ympäripyöreän vastauksen ja listan ilman vehnätärkkelystä valmistetuista tuotteista.
    Ja Pringles sipsit, niissä taitaa olla kaikissa tuo vehnätärkkelys? Onko kukaan kysellyt sieltä?
    Noiden keliakialiiton linkkien mukaan voisi käyttää..?

  • Suviih  629 messages12/09/2010 2:15 PM

    Noissa Pringeleiseissä lukee englannin kielisessä tuoteselosteessa vehnätärkkelyksen perässä gluten free, joten olen uskaltanut niitä syödä (ainakin silloin luki kun viimeksi söin), mutta luen aina Pringlesien tuoteselosteen ja varmistan, että se gluten free -teksti on siellä edelleen (ostan näitä tosi harvoin).
    Vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita käytän hyvin vähän, lähinnä silloin tällöin ostan gluteenittomia leipiä joissa sitä on tai makeisia, joiden valmistaja takaa keliaakikoille sopivan vehnätärkkelyksestä huolimatta (esim. Fazerin Ässämix). Tällä systeemillä olen itse pärjännyt ja välttynyt oireilta.
    Nonparelleista valitsen yleensä sellaiset, missä ei ole mitään vehnään liittyvää, sillä meidän perheen toinen keliaakikko (joka usein syö leipomuksiani) ei pysty vehnätärkkelystä (gluteenitontakaan sellaista) käyttämään. Tästä vastauksesta nyt tosin ei sinulle varmastikaan ollut mitään apua

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Ninni 114 messages12/09/2010 5:28 PM

    No minä syön vehnätärkkelystäkin, koska se ei ole kiellettyjen listalla ja minulle se ei aiheuta mitään oireita. Monissa tuotteissa ei ole mitään gluteeniton -merkintää, vaikka ne gluteenittomia olisivatkin. Luen tuoteselosteen ja päättelen sen mukaan, voiko syödä vai ei. Ja päättelyni siis perustuu tuohon keliakialiiton listaan sallituista aineista. Jos tuoteselosteessa on vehnätärkkelys ja ohramallasuute eikä mitään muuta gluteeniin viittaavaa, niin syön hyvällä ruokahalulla!

    Kannattaa huomata, että vehnäproteiini on se, jota pitää välttää. Mutta sitä harvemmin on missään, vehnätärkkelys on yleisempi.

  • vuodesta2010 25 messages12/09/2010 7:07 PM

    Tärkkelys on sokeria ja vehnätärkkelyksestä on poistettu gluteeni joten sitä sisältäviä tuotteita voi syödä.

  • Ad

  • Suviih  629 messages12/09/2010 8:25 PM

    Semperin sivuilla on muuten mielenkiintoista asiaa tuosta vehnätärkkelyksestä:
    http://www.semper.fi/templates/FAQ.aspx?id=2673
    (katso kohta 3.)

    Tuon perusteella gluteenittomiin tuotteisiin käytettävän vehnätärkkelyksen valmistus on tiukasti valvottu prosessi ja lopputuote testataan, että se alittaa gluteenipitoisuusrajat. Söin itse aiemmin hyvin satunnaisesti tuotteita, joiden tuoteselosteessa oli vehnätärkkelys, mutta kukaan ei missään taannut tuotteen gluteenittomuutta (lähinnä muutamat makeislaadut), mutta sen jälkeen kun luin tuon, olen jättänyt nekin vähät makeiset syömättä. Ilmankin pärjää, joten turhan riskin jätän ottamatta.

    Täällä on muuten jo keskustelua tästä aiheesta.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • peekoo 26 messages12/13/2010 10:20 AM

    Keliakialiiton soveltuvia joulusuklaita tms. lista tälle vuodelle ei kyllä sisällä tuota Pandan suklaamixiä... Tehdäänköhän ne sitten samalla linjastolla jonkun muun tuotteen kanssa, joka sisältää vehnää?

  • seikku 36 messages12/13/2010 11:52 AM

    Vastasivat vain Pandalta tuohon, että ainoat gluteenipitoiset aineet, jota tuotannossa käytetään ovat maissihiutaleet ja ohramallasuute.
    Pitäisikö voida luottaa tuoteselosteen tekstiin, jos varoitusta ei ole?
    Tosin eihän siinä Tuplassakaan taida vieläkään olla, vaikka pitäisi olla...

  • Suviih  629 messages12/13/2010 6:38 PM

    Keliakialiiton joulukarkki listauksessa ei tänä vuonna ollut keliaakikoille sopivina edes juhlapöydän kohvehtirasioita (oli vain juhlapöydänkohvehdit 280g, mikä on rasia jossa on paperiin käärittyjä konvehteja).

    Katsoin Pandan sivuja ja siellä oli gluteenittomiksi laitettu vain makeiset, joissa ei ollut ohramallasuutetta tai maissihiutaleita, eli mitä ilmeisimmin Panda noudattaa nyt tuota uutta EU:n määräystä (kts. ketjun kolmas viesti), eikä sano gluteenittomiksi sellaisiakaan tuotteita, jotka ovat sitä aiemmin olleet, vaikka tuotannossa ei mitään mullistavaa ole tapahtunut. (ovat seikku:lle vastanneet, että vain maissihiutaleet ja mallasuute ovat ainoat gluteenipitoiset aineet joita käyttävät ja näinhän heillä on minun käsittääkseni tilanne ollut jo vuosia).

    Itse kyllä luotan tässä tapauksessa tuohon tuoteselosteeseen ja murisen EU:n suuntaan

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Vlad 22 messages12/14/2010 6:36 AM

    Moi!

    Ongelmana tuohon tulee vaan, että koska eivät enää itse listaa tuotteitaan glut. tuotteiksi, niin eivät varmastikaan pidä niin kovasti huolta jatkossa mm. kontamaatiosta tms. koska heidän ei tarvitse.
    Esim. jonkun "tehostuslaskelman" perusteella voipi asiat tuotannossa tai jopa ainesosissa muuttua yllättäin.

    Pitäisi aina olla kysymässä onko tilanne muuttunut, että uskaltaako popsia.

    Onko muuten sellaista luont. glut. rukavaliolla ollutta, joka olisi myöhemmin kestänyt glut. tuotteita? Ajattelin kokeilla ja helpottaa elämääni, että jos vatsa olisi jo glut. tuotteita kestänut.. Tein siis juuri testin glut. tuotteilla, niin eihän se edelleenkään onnistu.

  • Ad

  • seikku 36 messages12/14/2010 7:59 PM

    Tuota juuri tarkoitan, että olisi paljon helpompaa, jos tuoteselosteeseen voisi luottaa, eihän joka ikistä asiaa voi olla valmistajalta kysymässä ja keliakialiiton listoja kytätä.
    En muuten ollut huomannut tuota Juhlapöydän konvehti asiaa, että sitä ei enää siinä ollut.
    Enkeli ja tonttu suklaathan edelleen olivat, vaikka niissäkin on ohramallasuute?
    Täytyy varmaan taas kysellä, että miten ne poikkeavat tuosta..

    Keliakialiiton joulusuklaa listassahan oli uudet ohjeet, eli jos syö USEIN karkkeja, niin pitäisi valita täysin gluteeniton vaihtoehto, eikä esim. vähägluteenisiin luokiteltava. Tuo on mielestäni todella hankalaa, koska tuossa vähägluteenisten listalla on tuotteita, esim. Marianne mix, jonka aine-osaluettelossa ei ole mitään muuta viljaan viittaavaa, kun glukoosisiirappi ja glukoosi-fruktoosisiirappi, eli olen pitänyt täysin turvallisena syödä huoletta. Silti pitäisi rajoittaa? Joten silloinhan pitäisi muistaa ulkoa kaikki täysin gluteenittomat, tai kulkea lista mukana joka kauppareissulla.
    Tähän saakka poika on kyllä vetänyt ihan huoletta karkkeja, mitkä ovat sisältäneet noita aineita ja vuosi keliakian totemisen jälkeen kaikki arvot olivat ok.

  • Suviih  629 messages12/14/2010 8:33 PM

    Pandalla ei ole tuotteita, joissa olisi keksiä tai muuta vehnää sisältävää, joten mielestäni kontaminaatiota ei voi tulla sen enempää kuin aiemminkaan, jos eivät ota tuotantoon vehnää sisältäviä tuotteita (lakut tehdään ilmeisesti eri linjastolla, kun kontaminaatiota ei niistä ole suklaisiin tullut aiemminkaan). Heidän suklaatuotannossaan siis ainoa gluteenia sisältävä ainesosa on tuo ohramallasuute ja maissihiutaleet (jotka sisältävät myös ohramallasuutetta), joita sisältäviä tuotteita ei enää saa sanoa EU:n säädöksen myötä gluteenittomiksi, vaikka keliakialiiton kanta on jo vuosia ollut, että ohramallasuute on keliaakikoille sopivaa. Jos he ottavat tuotantoon tuotteita, jotka sisältävät vehnää, niin joutuvat lisäämään mahdollisesti kontaminoituviin tuotteisiin "saattaa sisältää vehnää" -merkinnän.

    Itse luotan tuoteselosteiseen ja syön Pandan ohramallasuutetta sisältäviä tuotteita kuten ennenkin, jos ei niihin ilmesty saattaa sisältää -varoitusta tai tule liiton kautta ilmoitusta kontaminaatiosta kuten tuon Tuplan kohdalla. En ymmärrä mistä sitä kontaminaatiota voisi tulla, jos tuotantoon ei ole otettu uusia makeisia, jotka sisältäisivät gluteenia muun kuin keliaakikoille sopivan ohramallasuutteen muodossa.

    Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
    Blogin Facebook-sivut:
    https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa

  • Katjahei 34 messages03/19/2011 10:18 PM

    Ravitsemusterapeutilla minulle sanottiin että kaikkia mallasuutteita saa syödä, myös ohramallasuutetta. Joten, kyllä söisin !

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s