Olut ja alkoholi

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • motusalem 85 messages06/30/2011 4:22 PM

    Olut nousee keliakiakeskusteluihin aina näin kesällä - paitsi, että tänä kesänä ei ole noussut. Asiantuntijoiden (oluen panemisen asiantuntijoiden) mielipide asiasta on, että gluteeni häviää prosessin aikana ja suurin osa oluista kävisi näinollen keliaatikoille. Onko päivitettyä listaa tai uutta tietoa panimoiden suunnasta, sitä mitkä oluet käyvät gluteenittomaan ruokavalioon. Kukko, Munchen/Keisari, Ligh Beer -osasto on huonosti olutkuppiloissa saatavilla. Kävin baarissa oluella parin vuoden tauon jälkeen ja jouduin tyytymään lonkeroon.

    Toinen ajatus aiheesta on se, että joskus käytiin keskustelua siitä, mitkä alkoholijuomat sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Hassu ajatus sinänsä, koska en ole huomannut mitään mikä ei käy - oluen lisäksi.

    Aurinkoista kesää!

    Alkoholi ei kuulu juurikaan ruokavaliooni - mutta toisinaan joutuu harmillisesti kieltäytymään, kaverin tarjoamasta ja terassin pöytään tuomasta oluesta.

  • Kimble65 26 messages07/02/2011 4:20 PM

    Tilanne ei ehkä ole niin paha kuin miltä näyttää - mutta esitän silti vain omia huomioita, en anna mitään suosituksia:

    Koska Keliakialiitto on testauttanut vain kotimaisia oluita, olen etsinyt tietoa muualta ja Ruotsin keliakialiiton sivuilta löytänyt linkin sikäläisen elintarvikeviraston testituloksiin:

    http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/K2_olsorter2009.pdf

    Koska listalta löytyvä Lapin Kulta Premium Lager 5,2 arvatenkin on meillä Lapin Kulta IV A:ta, tiedustelin asiaa Hartwallilta ja sain seuraavan vastauksen:

    (lainaus) Meidän tutkimus- ja kehityspäälliköltä juuri saamani tiedon mukaan esittämällesi kysymykselle olisi oikea osoite Keliakialiitto (www.keliakialiitto.fi), joka on asettanut tiukemmat rajat kuin Ruotsissa.
    Lapin Kulta IVA:sta ei ole tehty meidän toimesta analyysiä mutta LK III:sta tehdyt analyysit antavat Ruotsissa käytetytyllä analyysimenetelmällä ( nk. R5 Sandwich) alle 3 ppm:n gluteenipitoisuuksia (analysoitu v. 2005).
    Keliakialiitto vaatii lisäksi nk. R5 Competitive analyysin, jolla analysoituna vastaavat arvot olivat noin 10 - 15 ppm. Näihin perustuen on todennäköistä, että Lapin Kulta IVA:n gluteenipitoisuus on Competitive analyysillä alle 20 ppm. Gluteenipitoisuus vaihtelee jonkin verran riippuen
    satokausista ja mm. tästä syystä Keliakia iitto edellyttää gluteenittomilta tuotteilta vuosittaista gluteenipitoisuuden seurantaa. Johtuen R5 Competitive menetelmän tulosten vaihtelevuudesta Hartwall ei tällä hetkellä tuota gluteenitonta olutta (lainaus loppu).

    Kotimaisista voi juoda lisäksi myös Mallaskosken Kuohu-oluita, jotka myös on testattu:

    http://www.mallaskoski.fi/index.php/tiedotteet/mallaskosken_kuohu_oluet_k_yv_t_keliaakikolle/

    Itse en ole huomannut mitään ongelmia niin kauan kuin juodut määrät ovat kohtuullisia - mutta minulla on muutenkin aika lievät oireet. Myöskään runsas vuosi sitten tehdyssä uusintatähystyksessä ei näkynyt mitään odottamatonta, joten ilmeisesti en ole ainakaan kaljalla nukkaani kiusannut.

  • Ad

  • Kimble65 26 messages07/02/2011 4:27 PM

    Ai niin, kotimaisista unohtui Nokian Panimo, jonka Keisarioluista kolme (Lager, Münchener ja Dark) alittavat raja-arvot:

    http://www.nokianpanimo.fi/juomat

    Minusta sekä Keisarit että Mallaskosken Kuohut (niinkuin Kukotkin) ovat oikein hyviä - mutta Lapin Kullassa on se etu että sitä saa kaikkialta. Light Beer ei taas minusta ole olutta, joten sitä en kommentoi (mutta sehän on taas makuasia...)

  • motusalem 85 messages07/02/2011 6:34 PM

    Kiitos Kimble!
    Ymmärsinkö nyt oikein, että voin juoda yhden lapparin keppanan terssilla, jos tilanne sitä vaatii?
    Minulla kyse on yleensä yhdestä annoksesta olutta kerrallaan.

  • teppo 3 messages07/02/2011 8:31 PM

    Yksi nanogramma gluteenia aiheuttaa immunologisen reaktion, joka näkyy veressä vielä 9kk:n ajan. Oluet eivät ole gluteenittomia, vaan niissä voi olla vähän gluteenia. Sitä kannattaa miettiä kannattaako oluen vuoksi riskeerata.

  • porajata 460 messages07/02/2011 9:29 PM

    Litrassa olutta saa olla 100mg gluteenia niin menee vielä erittäin vähägluteenisena, vai kuinka ?

  • Kimble65 26 messages07/02/2011 10:16 PM

    Ainakin minä tulkitsin Hartwallilta saamaani vastausta siten, että Lapin Kultaa voi juoda sen yhden annoksen kohtuullisen turvallisin mielin, siinä kuin oman keliakialiittomme hyväksymiä merkkejäkin.

    Huom! Tämä on siis minun tulkintani, ei Hartwallin - ja niinkuin Teppokin totesi, olut ei ole gluteenitonta; jokaisen täytyy itse tehdä omat valintansa.

  • Ad

  • Olli52 15 messages07/04/2011 6:59 PM

    Tarkoittaako tämä että myös nuo"gluteenittomaksi kerrotut" oluet sisältävät tätä #myrkkyä#?
    Mielestäni jos kerrotaan että on "gluteenitonta" sen pitää myös sitä olla?

  • porajata 460 messages07/04/2011 8:00 PM

    Olli52 kirjoitti:
    Tarkoittaako tämä että myös nuo"gluteenittomaksi kerrotut" oluet sisältävät tätä #myrkkyä#?
    Mielestäni jos kerrotaan että on "gluteenitonta" sen pitää myös sitä olla?

    Gluteenittomassa saa olla 20mg/kg jos oikein ymmärrän ?

  • Vlad 22 messages07/05/2011 9:44 AM

    teppo kirjoitti:
    Yksi nanogramma gluteenia aiheuttaa immunologisen reaktion, joka näkyy veressä vielä 9kk:n ajan. Oluet eivät ole gluteenittomia, vaan niissä voi olla vähän gluteenia. Sitä kannattaa miettiä kannattaako oluen vuoksi riskeerata.

    Tätä en ole kuullut aikaisemmin?? Kiinnostaa kyllä tietää mistä tieto on peräisin???

    1 nanogramma on siis 0,000001 mg.
    Ja siis gluteenittoman rajan 20 mg on 20 000 000 ng.

    Uudet erittäin vähägluteeninen ja gluteeniton merkinnät ovat mielestäni huonoja. Luontaisesti gluteeniton sentään takasi sen, että mitään tärkkelyksiä, joissa oli käytetty vehnää, ei ollut. Eikä siis näitä "puhdistettuja" raja-arvon alittavia tärkkelyksiä saanut olla.

    Venhää meillä Euroopassa riittää. Onhan se "kätevämpää" suosia ja käyttää vehnää kuin esim. maissipohjaisia tärkkelyksiä.

    USA:ssa tämä asia on tehty ihanan selkeäksi, mutta jenkit ovatkin valtava maissintuottaja.

  • Reetta  719 messages07/06/2011 10:57 AM

    Onpa hyvä, kun en ole ollut oluen ystävä ennen keliakiaa eikä keliakian kanssa eläessä. Ei tarvi miettiä gluteenia.

    Kesäterassilla se on se yksi (tai kaksi) lonkero.

  • Olli52 15 messages07/06/2011 5:57 PM

    Niin, laitoin juuri tuonne "glukoosisiirappi" keskusteluun viestin, kun toiset sanoo että on ja toiset ei? Eli esim. siideri ei olekkaan ehkä "turvallista"? ne jotkut sisältävät tätä glukoosi siirappia.
    Mutta ota nyt sitten selvää , kun on montaa mielipidettä!!!
    Ainakin näin "aloittelijalle" vaikeaa.....

  • Ad

  • vattumarko 15 messages09/11/2011 3:51 AM

    Kyllä itselläkin tuntuu maha menevän lonkeroidenkin glukoosisiirapista sekasin, et ois kans kiva kuulla muidenkin käyttäjien mielipidettä asiaan, eikä pelkästään keliakialiiton..

  • Kari 364 messages09/12/2011 11:33 PM

    Mä en oikein ota nyt selvää, montako olutta sais ottaa. Aikoinaan pari vuotta sitten laitoin "jarrut päälle" ja määrittelin 2 kaljaa / pv max. Koff 1 tai Kukkoa. Siinä olen pysynyt. Lonkero ja viinikin on onneksi keksitty

    Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.

  • vattumarko 15 messages09/17/2011 4:30 PM

    Salapoliisityötä tehneenä huomasin että Hartwallin Original Long Drinkeissä ja Long Grapessa tuota glukoosisiirappia ei ole, sen sijaan kaikissa Cool Grapeissa ja Otto-juomissa on kaikissa, ainakin TUOTESELOSTEEN mukaan

  • sumaa 7 messages09/24/2011 12:49 PM

    Mielestäni tuo raja-arvo on kiristynyt gluteenittomien kohdalla 10mg..ja oluen kohdalla vaikka on merkki kyljessä esim.kukko olut ei suositella yhtä isoa tölkkiä enempään..

  • sumaa 7 messages09/24/2011 12:54 PM

    Reetta kirjoitti:
    Onpa hyvä, kun en ole ollut oluen ystävä ennen keliakiaa eikä keliakian kanssa eläessä. Ei tarvi miettiä gluteenia.

    Kesäterassilla se on se yksi (tai kaksi) lonkero.

    Niin mutta kun sitä gluteenia on ruokapuolella niin monessa tuotteessa ei koske ainoastaan gluteeniä ikävä kyllä sairaus olisikin "helppoa" jos näin olisi

  • Ad

  • ponipimu 239 messages09/24/2011 7:35 PM

    olen ennenkin kirjoittanut oluesta, johonki toiseen ketjuun, mutta kyllä sitä olutta voi juoda yhden, kaksi, ja enemmänkin, se suositus että vain kaksi pikku tölkkiä päivässä on vain sen takia kun alkoholia ei saa suositella kenellekkään.

    miksi muuten siinä tölkin kyljessä olisi gluteeniton merkki? jos vain rajoitetun määrän päivässä voi ottaa, silloinhan muidenkin gluteenittomien merkkien alla olevia tuotteita pitäisi syödä vain rajoitetusti. onko jossain suositusta että vain kaksi gluteenitonta keksiä päivässä?

    tietenkään en suosittele kenellään käsilaukullista kukkoa, mutta keliakialiiton suositukset menee kyllä toisinaan överiksi.

  • tanita 8 messages03/11/2012 12:22 PM

    Nokian panimon Keisari-oluesta taisi olla tiedote ettei ole enää gluteeniton. Mutta kuulin tällaisen version eräältä baarimestarilta. Merkki katosi oluesta koska siitä veloitetaan niin paljon kun on kyseessä muutenkin laajasti myyty tuote. Eli tästä syystä valmistajat eivät edes välitä tutkia tuotteitaan kun eivät viitsi ruveta maksamaan merkistä. Tiedä sitten onko totta vai ei, ilmeisesti kaverilla oli olevinaan jotain sisäpiirin tietoa. Tuli vain mieleen että jos tuo on totta, niin eipä taida valmistajilla olla niin väliksi niitä gluteenipitoisuuksia mitata.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,012s