motusalem 85 messages – 12/30/2008 6:57 PM
Mikähän p*****le siinä on, että lentokenttien ravintolat ja kahvilat ja lounget ovat täynnä sivistyneitä, viittä kieltä puhuvia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan keliakiasta ja ovat aivan ymmällään ravintolakortin (jollakin näistä viidestä kielestä) nähdessään.
Helsinki-Vantaan Loungessa saa gluteenittomia sämpylöitä (ja tietoa salaattien ym. gluteenittomuudsta) pyytäessään. Ihan sama mihin ilmansuuntaan matka tästä jatkuu, niin keliakia häviää sanastosta.
Vähän lentoasemista sivuun:
Kysyin yhdeltä gastroenterologilta, että onko tämä sairaus jotenkin "suomalainen" tai elintasosairaus tai edes länsimaisen maailman ongelma. Kaveri väitti silmä kirkkaana, että ei ole!!!
Näyttäkää minulle gambialainen keliaatikko tai edes vietnamilainen...
Jezu Admin – 12/30/2008 11:36 PM
Lentoasemien ruokapaikat ovat lähes toivottomia.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Tallulah 476 messages – 12/03/2009 3:23 PM
Kerrotko motusalem mitä tekemistä kielitaidolla tai sivistyksellä on keliakian tuntemuksen kanssa? Itse kun en oikein näitä kahta asiaa yhdistä...
Ja oikeasti, tiedän kyllä että oma napa on se tärkein mutta pientä realismia. Keliakia on länsimainen sairaus, jota sairastaa max 1%. Aika kohtuutonta olettaa että maailman jokainen ravintolassa työskentelevä tuntisi sen. Ja keliakiaa on eniten Suomessa. Mun mielestä on aika käsittämätöntä, jos pystyisi ulkopuolisena katsomaan, että miten max 2% väestöstä saa oman ruokavalionsa merkinnät lähes jokaiseen ruokalistaan! Ja siltikin kuulee vain jatkuvaa valitusta kun jossain ei ollut merkintää riittävän selvästi. Joskus voisi katsoa edes sentin päähän omasta p-eestänsä. (Jos niskat vääntyvät niin hyvin ;D)
Suviih 629 messages – 12/03/2009 6:09 PM
Epäilen muuten että tämä keliakian länsimaalaisuus saattaa osittain johtua siitä, että täällä sitä tutkitaan eniten ja länsimaissa käytetäänkin paljon enemmän gluteenipitoisia viljoja kuin Aasiassa ja Afrikassa. Jos sairaus ei ole vaikkapa Aasian lääkäreille tuttu, sitä tuskin todetaankaan siellä. Tietysti vaikuttaa myös terveydenhuollon taso, monikohan kiinalainen menee lääkäriin valittamaan vatsavaivoja... ei ehkä ainakaan ne köyhimmät. Suomessa keliakian tutkimus on maailman huippua, joten ehkä tälläkin on jotain tekemistä sen kanssa että keliaakikoita (todettuja sellaisia) on Suomessa suhteessa enemmän kuin muissa (länsi)maissa.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
motusalem 85 messages – 12/03/2009 8:00 PM
Ettäkö mitä tekemistä Keliakian tuntemuksella ja sivistyksellä ja kielitaidolla on keskenään? Kun matkustaa niin oppii - kehitysmaat, joissa keliakiaa ei tunneta, ovat usein sivistystasoltaan meitä itsekkäitä länsimaita matalammalla, koska heidän prioriteettinsa ovat aivan jossakin muualla kuin sivistyksen ja vaikka kielitaidon kehittämisessä. Se onko sivistystaso jotenkin tavoiteltava tai edes positiivinen olotila - siihen en osaa ottaa kantaa...luultavasti ei ole.
Sivistyksen kantasana on muuten latinan civilis, joka tarkoittaa kaupunkilaista - eli maaseudulla ei voi sivistystä esiintyä
Keilakiaa ei ole sen enempää Suomessa kuin muuallakaan - sitä juuri tuolta gastroenterologilta kysyin. Sairauksien diagnosoinneissa on tietenkin alueellisia eroja, koska esimerkiksi maailman pahimmat AIDS-alueet tuskin saavat hankittua resursseja mahalaukun tähystykseen puutteelisen AIDS diagnosoinnin ollessa arkipäivää.
Vaatimukseni tosiaankin on, että maailman jokainen ravintolassa työskentelevä tuntisi keliakin - olen tuottamassa siitä filmiä, koska arviolta kolmannes maailman ravintoloissa työskentelevistä on luku- ja kirjoitustaidottomia.
Ja Tallulah: on mukava huomata että me emme olekkaan täällä pelkästään tukemassa toisiamme vaan haastamassa väittelyyn kuin maikkarin keskustelupalstoilla ikään
Reetta 719 messages – 12/03/2009 8:43 PM
Positiivinen kokemus on Funchalin lentoasemalta. Helmikuussa tänä vuonna paluulento Madeiralta oli useita tunteja myöhässä ja Finnair tarjosi lentoasemalla välipalaa. Tarjottava ei ollut gluteenitonta, mutta henkilökunta tosi fiksusti kysyi, kävisikö meille kahdelle keliaakikolle salaatti. Ja jonkin ajan päästä tuotiin eteen ruokaisa salaatti.
Madeira on muutenkin paikka missä löytyy keliakiatietoutta.
Tallulah 476 messages – 12/03/2009 8:49 PM
Motusalem, meillä taitaa olla eri mittari sivistykselle. ;D
Mutta tuo jota mainitset sivistykseksi, en pidä tavoittelemisen arvoisena.
Minä en vain voi käsittää että näin pienellä vähemmistöllä ei riitä tajua siihen ettei jokainen maailman ihminen tunne sanaa keliakia, tai että se olisi mitenkään tavoittelemisen arvoista.
Kaikki turistirysät joissa käy paljon suomalaisia, tai muita länsimaisia, on jonkinlainen keliakiatuntemus. Itse kun en turistihelvettejä (mulle ne on helvettejä) juuri harrasta niin ei ole niin hirveästi niistä kokemusta.
OT, mutta pidän näistä keskustelupalstoista jotka keskittyvät yhteen asiaan, koska näillä palstoilla siedetään eri näkemyksiä. Menepä Suomi24-palstalle esittämään vastaavaan niin sut haukutaan niin lyttyyn ettei mitään rajaa... Mulle on kirjaimellisesti toivoteltu syövän saantia kun olen kyseenalaistanut toisen keliaakikon käyttäytymistä. Mä saan kicksejä siitä että joku haastaa mut! Onneksi ilmoitin heti aluksi olevani vastarannan kiiski.
Zlatan 44 messages – 12/03/2009 9:21 PM
Pari vuotta sitten kun tultiin kotiin Roomasta italialaiset tietenkin meni lakkoon ja jouduttiin odottamaan 8 tuntia lentokentällä. Finnair hankki meille lounasliput ja kun meni ravintolaan ja kertoi "senza glutine" niin kokki näytti mitä kaikkea voisin ottaa alkuruoasta jälkkäriin.
motusalem 85 messages – 12/03/2009 10:32 PM
Tallulah, en tainnut mainita sanallakaan omaa mittariani saati näkemystäni sivistyksestä, mutta jos tiedät sen niin hyvä.
Olen ollut pari vuotta diagnosoitu keliaatikko ja matkustellut paljon (nopea laskutoimitus....n. 20-25 valtiota parissa vuodessa - lentoasemia vielä enemmän). Turistihelveteistä puhuvat yleensä reppumatkailijat, itse en kuulu heihin. Mistähän he tietävät niiden kamaluuden, kun kuulemma kiertävät ne kaukaaMatkusteluista vain osa on harrastamista. Olen matkaillut myös paikoissa, joissa ei olla koskaan kuultu valtiosta nimeltä Finland...puhuin lentoasemien ongelmista. En odota gluteenitonta ruokaa Indonesian pikkusaarten ruohopintaisten kiitoratojen vieressä olevilta "lentoasemilta", mutta Euroopan ilmasiltojen solmukohtien kentiltä odotan!
Pidä kiinni näkemyksistäsi! Oma mielipide on aina arvokas.
yt.
motusalem
Jezu Admin – 12/03/2009 11:03 PM
Jezu kirjoitti:
motusalem kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Pulde 16 messages – 12/04/2009 5:32 PM
Olin viime kesänä reilaamassa, ja olin todella yllättynyt siitä, miten tunnettu keliakia on. Oli sitten varmaan aika sattumaa, en tiedä.
Prahassa tutustuimme jenkkiin, joka tiesi oitis mistä on kyse - hänen tädillään oli myös keliakia. Valenciassa hengailimme parin aussin kanssa, joiden suvussa oli myös keliakiaa. Valenciassa tapasimme myös latvialaisen pojan, jonka pikkusisko oli keliaakikko, ja jonka äiti oli ollut perustamassa Latvian keliakiayhdistystä. Kroatiassa huonekaverinamme oli brittimies, joka oli ollut gluteenittomalla dieetillä viisitoista vuotta sitten, tosin myöhemmin oli tullut ilmi ettei hänellä koskaan keliakiaa ollutkaan. Hänellä oli kyllä hauskoja juttuja siitä, kun netti ei ollut sillon vielä nykykäytössään ja viikottain tuli tarkistaa tekstiteeveestä, mitkä uusista tuotteista olivat gluteenittomia ja mitkä eivät.
Muistaakseni oli vielä muitakin tyyppejä, jotka tiesivät heti mistä keliakiassa on kyse. Noh okei, tämä oli Euroopassa ja ihmiset länsimaalaisia, mutta ennen reissua mulla oli sellainen käsitys että pohjoismaiden ulkopuolella keliakiaa ei tunne about kukaan.
ranex 21 messages – 08/29/2010 9:57 AM
ruvettaamkos listaamaan miltä asemalta löytyy meille sopivaa syömistä.
Hki-Vantaalta stokkalta löytyy jotain,
muista en tiiä, mutta tietäskö onko Kööpenhaminan kentällä tahi Madritin kentällä sopivaa sapuskaa, sillä kohtapuoliin joutuu noilla kentillä muutaman tunnin lusmuilemaan, sen tiiä että lentoyhtiöt joilla lennetään ei tule gluteenitonta vastaan, tai jos ottas vaan nestemäisenä, niin tulis.
pitääkö taas ostaa muutama HK plöö evääks. toisaalta pitäs kokeilla lentoemojen hermoja ja pyytää niitä sitten se lämmittämään, onnistuskohan??
Mikäs sen kivempaa kun kentällä järsiä paketti ekana auki ja sitten syyvä "sivistyneesti" lenkkiä raakana, kaikki Suomalaiset ainakin tietäis, että tuossa ruokailee heimoveli.
LG1982 165 messages – 08/29/2010 4:15 PM
Hki-Vantaan Stockalla ei enää gluttikeksejä. Olivat keväällä usein loppu ja paikka siirtyi aivan lattian rajaan. Nyt ei ollut enää edes paikkaa. Tämä siis sen aivan turvatarkastuksen jälkeen olevan Stockan tilanne, kaukolentojen yhteydessä olevan myymälän tilannetta en tiedä, mutta siellä ei taida olla elintarvikkeita lainkaan. HK:n plöötä taitaa kyllä olla valikoimissa edelleenkin.
Mamma 117 messages – 09/01/2010 1:34 PM
ranex kirjoitti:
lorangil 82 messages – 09/01/2010 6:45 PM
Myös minä luulen että varmasti monessa ei-länsimaisessa maassa ei keliakia tule niin helposti ilmi, koska gluteenipitoisten viljojen käyttö on vähäisempää. Esimerkiksi eri maiden keittokirjoja selailemalla olen huomannut, että monissa ohjeissa itämaisessa ja vaikkapa meksikolaisessa ruoanlaitossa ei vehnä ole ongelma, kun käytetään riisiä tai maissia.
Kari 364 messages – 09/01/2010 9:17 PM
Tyttäreni kävi aikoihin tuhkapilven Köpiksen kentällä. Piti jatkaa keliakiakokoukseen Norjan Kristiansandiin. No ei jatkettu kun tuhka sulki kenttiä. Ottivat kentällä salaatit, silleen gluteenittomat, ja viimeisellä lähdöllä takasin Suomen Helsinkiin. Sanoi kotiuduttuaan, että käytiinpä salaattilounaalla Köpiksessä, heh.
Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.
Suviih 629 messages – 01/20/2013 3:52 PM
Roomassa Fiumicinolta sai gluteenitonta pastaa terminaali 1:ssä sijaitsevassa My Chef -ravintolassa (alueella B, mäkkärin vieressä oleva iso My Chef). Pastat olivat DS:n gluteenittomia pakastepasta-aterioita, jotka lämmitettiin asiakkaalle mikrossa. Lasagne ainakin oli todella hyvänmakuinen, ei olisi uskonut mikron kautta tarjoilluksi pakasteeksi.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.