Lapsikeliaakikon seuranta

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Ronjuska 60 messages03/06/2012 3:20 PM

    Kertokaa miten teillä seurannat edenneet? Helsingin lastenklinikalla tähystettiin meidän tyttö kohta 5v. Nyt vasta loppukuusta ensimmäinen käynti lääkärille ja ravitsemusterapeutille. Oma lastenlääkärimme sanoi, että aikanaan siirrymme mahd hänen seurantaansa.

  • ponipimu 239 messages03/06/2012 6:37 PM

    diagnoosin (lapsi silloin 8v) jälkeen käytiin ravitsemusterapeutin luona, puolen vuoden päästä oli kontrolliverikokeet, ja nyt seurataan kerran vuodessa verikokeilla ja lääkärissä käynnillä. tähystystä ei tarvitse tehdä ellei verikokeen arvoissa näy jotain hälyyttävää.

    seuranta on murrosikään asti. siitä eteenpäin en tiedä miten ja missä seurataan, riippuu varmaan opiskeluista ja työpaikoista.

    itselläni seuranta jatkuu nyt työterveyden puolella.

  • Ad

  • Ronjuska 60 messages03/06/2012 7:50 PM

    Hei! Onko teillä seurattu samassa yksikössä koko ajan? Entäs itselläsi eli aikuisella, onko seuranta myös vuosittain?
    Kiitti.

  • ponipimu 239 messages03/06/2012 9:38 PM

    meillä on lapsi saanut diagnoosin julkisella sairaalan puolella, tosin yksityislääkärin lähetteellä. minä aikuinen taasen terveyskeskuksen puolella.

    lyhyesti historia: lapsella erilaisia oireita joista selkein refluksi jonka vuoksi tähystettiin, verikoe osoitti valmiiksi keliakia-epäilyn. sairaalassa nukutuksessa tähystys. seuranta sairaalassa lasten polilla kerran vuodessa murrosikään asti.

    minulla selkeät oireet keliakiaan, lapsen diagnoosin jälkeen tiesin että minullakin keliakia. verikokeet ja tähystys terveyskeskuksen puolella, seuranta vuoden kuluttua, verikokeet ja uusintatähystys. seuranta olisi ollut tk:n puolella, mutta sovein että käyn jatkossa työterveydessä parin vuoden välein koska helpompi hoitaa asiat yhdessä paikassa.

    muu perhe on myös "testattu", pienemmät sisarukset menivät neuvolan lähetteellä verikokeeseen ja isä työterveyden kautta. myös lähisuku on testauttanut itsensä. meillä on suvussa keliakiaa, on nyt paljastunut.. sukurasite on riittävä peruste verikokeeseen, tästä joutui hieman lyömään nyrkkiä pöytään lääkärille.

  • Susa 61 messages03/07/2012 9:32 AM

    Lapsen seurannasta en osaa sanoa, itselläni diagnoosi (verikokeet ja tähystys) tehtiin työterveyshuollossa yksityisellä puolella, jonka jälkeen ilmoitettiin, että työterveyshuolto ei enää kustanna mitään, mikä liittyy keliakian hoitoon... Eli siltä osin piti siirtyä julkisen terv.huollon potilaaksi eikä seurantaa siis voitu jatkaa diagnoosin tehdyssä yksikössä käypä hoitosuositusten mukaisesti. Tai tokihan se olisi omalla rahalla onnistunut. Oireilin aika lailla tiukasta dieetistä huolimatta, joten kontrolliverikokeet otettiin n.puolen vuoden päästä diagnoosista terv.keskuksessa. Kontrollitähystys tehtiin n.11 kk päästä diagnoosista julkisella puolella sairaalassa, sitä ennen oli otettu myös jälleen verikokeet. Jatkoseurantasuositus oli verikokein kerran vuodessa, jos ei mitään erityistä ongelmaa tai oireita. Diagnoosin tehnyt yksityisen puolen gastroenterologi suositteli lasten keliakiariskin tutkimista HLA-Keli tutkimuksella. Terveyskeskuslääkäri ei tätä tutkimusta tunnistanut eikä ollut kovin innostunut asiasta, vasta-ainekokeisiin sai vähän kinuamalla lähetteen lapsille...

  • Ronjuska 60 messages03/07/2012 7:40 PM

    Ok. Meillä suvussa ei ole tiedossa tytön lisäksi yhtään keliaakikkoa. Ronjan isosisko kävi vatsakipujen vuoksi verikokeissa jo aiemmin. Nyt käytiin juuri toisen isosiskon kanssa. Saa nähdä, oma vatsani joskus hyvin äkkipikainen ja ruis selkeästi aiheuttaa ilmavaivoja, että jänskää on. Toinen isosiskoista kasvaa huimasti eikä häntä juuri vatsavaivat kiusaa, että yllättyisin kyllä kovasti.

  • higga 209 messages03/08/2012 8:32 PM

    Meidän seuranta on yksityisellä lastengastroenterologilla, sairaalaankin olisi päästy, mutta meille tämä on ollut hyvä ja lääkärin saa tarvittaessa helposti kiinni. Kerran vuodessa käymme verikokeessa ja vastaanotolla jos mitään erikoisempaa ei ole. Verikokeessa katsotaan perusverenkuva ja keliakiavasta-aineet. Alussa verikoe otettiin kolmen kuukauden välein, sitten puolen vuoden välein muutaman kerran.

    Ravitsemusterapeutilla kävin pari kertaa neuvolan kautta heti aluksi ja n. puolen vuoden kuluttua diagnoosista. Sen jälkeen ei olla käyty.

  • Ad

  • Toukokisu 31 messages03/09/2012 4:18 PM

    Meillä kans neidin keliakia todettiin noin kaksi vuotta sitten lastenklinikalla. Tähystyksen jälkeen osastolla ollessamme ravintoterapeutti kävi heti juttelemassa. Sen jälkeen 3kk päästä lastenklinikalle verikokeisiin. Sitten oli muistaakseni 6kk väliä, kun ei ollut arvot oikein kohdilla. Sit vuosi ja silloin oli kaikki kunnossa ja nyt seuraava on sitten kahden vuoden päästä.

  • Ronjuska 60 messages03/09/2012 5:32 PM

    Toukokisu, edelleen siis käytte lastenklinikalla?

  • Toukokisu 31 messages03/09/2012 10:11 PM

    Ronjuska kirjoitti:
    Toukokisu, edelleen siis käytte lastenklinikalla?

    Jep.

  • Saessa 4 messages09/20/2012 8:24 AM

    Millainen tuo HLA-Keli koe on? Molemmat lapseni joutuvat siihen. Onko se pelkkä verikoe vai otetaanko koepala? Ja suun kautta?

  • Mammutti 11 messages09/20/2012 12:36 PM

    Saessa kirjoitti:
    Millainen tuo HLA-Keli koe on? Molemmat lapseni joutuvat siihen. Onko se pelkkä verikoe vai otetaanko koepala? Ja suun kautta?

    Meidän tyttö on tähystetty ja nyt otettiin HLA-koe. Se on pelkkä verikoe.

  • Ad

  • Saessa 4 messages09/20/2012 2:26 PM

    Mammutti kirjoitti:
    Saessa kirjoitti:
    Millainen tuo HLA-Keli koe on? Molemmat lapseni joutuvat siihen. Onko se pelkkä verikoe vai otetaanko koepala? Ja suun kautta?

    Meidän tyttö on tähystetty ja nyt otettiin HLA-koe. Se on pelkkä verikoe.

    Kiitos vastauksesta.
    Tuo pelkkä verikoe ei taida riittää KELAlle sen kuukausittaisen ruokakustannustuen saamiseksi?

  • Ronjuska 60 messages09/20/2012 10:38 PM

    Ymmärtääkseni diagnoosiin vaaditaan tähystyksellä todettu suolinukanvaurio ym.

  • taigis 101 messages09/21/2012 6:59 AM

    Lastenosastolla käytiin 16-vuotiaaksi saakka vuosittain, verikokeet, mittaukset ja jutustelu lääkärin kanssa.
    Yli 16-vuotias siirtyy "aikuiseksi" , ruokavaliokorvaus muuttuu ja alenee, kontrollit jäävät omalle vastuulle sen jälkeen.
    Joitain suosituksia saatiin, juuri tyyliin, "verikokeet vuosittain", mutta käytännössä ne ovat juuri tuollaisten "taisteluiden" takana, jos niitä halutaan.
    Tällä hetkellä meistä ei kukaan käy säännöllisissä tarkistuksissa, toki jos oireita, muutoksia olossa tai jtn. muuta aiheellista on, niin ne vaadimme.

    Eli lastenosaston säännöllisen kontrollin jälkeen putoaa kuin tyhjän päälle. Tylyä!

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s