Keliakia ja diabetes

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Sussu2 59 messages05/12/2011 8:05 PM

    Kuinkakohan yleistä mahtaa olla keliaakikko lapsilla sairastua 1 tyypin diabetekseen. Tänään tulleessa keliakialiitonlehdessä on juttu keliakiaan liittyvistä sairauksista ja nyt vähän pelottaa, että mitä jos meidän 4v keliaakikko tyttö sairastuu vielä diabetekseenkin.

  • higga 209 messages05/15/2011 5:54 PM

    Samaa mietin... mutta neuvolalääkäri sanoi, että on paljon todennäköisempäää, että diabeetikko sairastuu keliakiaan kuin että keliaakikko sairastuu diabetekseen... mutta olis kiva nähdä tilastoja tms. Meillä siis 4v keliaakikkopoika.

  • Sussu2 59 messages05/16/2011 2:06 PM

    Soitin tänään diabetesliiton neuvontanumeroon ja sieltä kerrottiin, että 1-tyypin diabetekseen sairastumista ei voi mitenkään estää, koska sairaudesta ja sen synnystä ei vieläkään tiedetä tarpeeksi. Keliaakikolla diabetekseen sairastuminen on kuulemma yhtä yleistä kuin terveillä ihmisillä. Kehotettiin olla huolestumatta ja miettimättä asiaa sen ennempää, että sairastuu, jos on sairastuakseen. Esitin myös minulle lapsesta asti sanotun väitteen, että jos syö liian usein ja liikaa makeeta, voi sairastua diabetekseen, mutta se on kuulemma väärää tietoa ja kannattaa unohtaa. Helpottavaa kuulla tämmöstä tietoa.

  • LG1982  165 messages05/16/2011 5:39 PM

    Keliaakikolla ei ole suurempaa riskiä sairastua 1-tyypin diabetekseen kuin muillakaan. 1-tyypin diabeetikoilla sen sijaan on suurempi riski sairastua keliakiaan kuin muilla. Kun vajaalla prosentilla diabetesta sairastamattomista on keliakia, niin aikuisilla 1-tyypin diabeetikoilla keliakia on 2-5 prosentilla ja lapsilla jopa joka kymmenennellä. Epäselvää lienee edelleen, miksi D1:n ja keliakian yhteys on käytännössä juuri näin päin. Toki keliaakikkokin voi sairastua D1:een.

    D1:een voi sairastua milloin vain eli siinä mielessä nuoruusiän diabetes on harhaanjohtava termi. Olen kuullut tapauksista, jossa D1 on ollut synnynnäistä ja toisaalta henkilöistä, jotka ovat olleet yli 50v. sairastuessaan. Sairastumisen syitä ei tunneta, mutta makean syönti ei liittyne asiaan. Mahdollisesti lehmän maito vaikuttaa asiaan, joten vauvoille ei kannata antaa liian aikaisin tavallista maitoa (kuin ei myöskään gluteenipitoisia viljoja).

    Terveellinen, monipuolinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja lepo, tupakoimattomuus jne. lienevät ne toimivimmat keinot yrittää varmistaa terveyden säilyminen mahdollisimman pitkään niin aikuisilla kuin lapsillakin. D1:stä ei kannata liikaa murehtia, diabeetikot voivat elää nykyisin suht normaalia elämää.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,01s