tanja 4 messages – 08/13/2009 10:53 PM
Hei! Minulla on todettu keliakia kymmenen vuotta sitten ja silloin suosituksena oli, että voi syödä suurimpien myllyjen tai merkkien kaurahiuraleita, kuten elovena tai nalle jne. Onko nykyään suosituksena,että tulisi käyttää vain puhdasta kauraa?
Mulla on melkeinpä oireeton keliakia, joten vaikea sanoa,että onko siitä kauran syönnistä seurannut jotain ja verikokeissa en ole käynyt sitten diagnoosin.
Ajattelin kysyä suoraan teiltä asiantuntijoilta.Keliakiliiton sivuilta en suoranaisesti löytänyt vastausta tähän.
Vlad 22 messages – 08/14/2009 9:11 AM
Kyllä, suosituksena ovat nykyisin vain puhdaskauratuotteet.
KattiMatikka 271 messages – 08/14/2009 7:01 PM
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakian_hoito/kaura_ruokavaliossa/tanja 4 messages – 08/14/2009 7:44 PM
Kiitoksia vastauksista! Taidanpa sitten siirtyä puhdaskaurahiutaleisiin, vaikka hinta niissäkin tavallisiin verrattuina taas harmittaa.
annepanne 52 messages – 08/15/2009 7:46 AM
Minuakin harmittaa tuo korkeampi hinta ns. puhdaskauratuotteilla. Esim. Raision Elovenaa sai syödä aikaisemmin, siinä ei valmistajan mukaan ollut vaaraa muista viljoista. Mutta annas olla, kun Raisio toi markkinoille Provena tuotteet, mm. kaurahiutaleet, niin sen jälkeen se ei enää takaakaan Elovenan puhtautta. Ei tietenkään, koska oli kalliimpi Provena-tuote. Sitä vaan keliaakikot taas ostamaan, heiltä taas rahat pois. Minusta Elovena on maultaan ja koostumukseltaan paljon parempi kuin nämä Provenan ja Puuppolan jättikokoisiksi litistetyt kauranjyvät.
KattiMatikka 271 messages – 08/16/2009 12:58 PM
Kyllä tosiaan itki sydän verta, kun Myllyn Parhaan kaurapuuroa ei enää saanut... Se oli ainoa sellainen halpa normi-tuote, josta keitettiin koko perheen puurot. No eipä keitetä enää. Nyt keitetään Semperin hiutaleista puuro. Ja hintaero tavallisiin on aika huikeaKari 364 messages – 08/17/2009 1:22 AM
Tota, mulla on sellaisempi linja, että kun on noitten epävarmuuksien kanssa kovasti paljon epävarmuutta, tuumasin mennä esim. aamupalalla linjalle: kahvia ja jugurttia ja marjoja. Mitä noista viljoista - antaa olla. Tai hedelmiä. Kyllä niilläkin jaksaa
Olin tänään läheisen ala-asteen siis koulu tapahtumassa. Thaimaalainen rouva tarjoili riisikääröja, vihannesta ja jauhelihaa, kaikki gluteenitonta. Oli hyvä lounas.
taigis 101 messages – 08/17/2009 3:44 PM
...mutta ne kuidut, kun niitäkin pitäis jostain saada!milla 412 messages – 08/17/2009 4:37 PM
Mitä mieltä olette Pirkan kaurahiutaleista ?
Vaula 141 messages – 08/17/2009 5:15 PM
Sattuipa melkein vahinko tänään - ostin kaupasta Go Green -ruokakermaa, mutta päätin kuitenkin vielä varmistaa että onhan Go Greenin tuotteet tehty puhdaskaurasta. Kävikin ilmi että niitä EI voi keliaakikko käyttää. En löytänyt tietoa valmistajan sivuilta - aika iso puute mielestäni - vaan googlettamalla jostain Keliakialiiton vanhasta dokumentista. Sama juttu muuten Sunnuntai-merkin kauratuotteiden kanssa, nekään eivät sovi keliaakikolle (valmistaja on sama eli Raisio). Onneksi on sentään Oatly, jonka tuotteita voi käyttää.
Suviih 629 messages – 08/17/2009 6:26 PM
Nuo kauratuotteet kyllä kaipaisivat tuoteselosteisiin lisäyksen, että soveltuvatko keliaakikoille. Niitäkin kun on sen verran montaa merkkiä, että saattaa joskus tulla kiireessä erehdysostos.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
KattiMatikka 271 messages – 08/17/2009 9:47 PM
Millalle vastauksena: EI Pirkan kaurahiutaleita. Eivät ole puhdasta kauraa...
milla 412 messages – 08/18/2009 5:17 AM
KattiMatikka kirjoitti:Kiitos. Niitä on tullut välillä syötyä . Ilman oireita. Vaikka muuten saan kyllä helposti vatsaoireet.
annepanne 52 messages – 08/18/2009 7:26 AM
Olen Millan kanssa samaa mieltä, että Provena ei ole hyvää, ei myöskään Puuppolan aitokaura, se haiseekin tosi pahalta. Jos Elovenaa ei saa syödä, olisin minäkin kiinnostunut tietämään, mikä olisi yhtä hyvää. Kyllä maussa on eroa!
Jezu Admin – 08/18/2009 2:28 PM
annepanne kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
milla 412 messages – 08/18/2009 3:27 PM
Joo, ne Provenan pikapuurot on käteviä ja hyviä töissä ym .
Mut kotona tykkään aamuisin syödä ISON lautasellisen puuroa, pikapuurosta ei oikein aamupalaksi riitä .
Olis kiva tietää onko muuta kaurapuuro- vaihtoehtoa kuin nuo provenan hiutaleet ????
Toukokisu 31 messages – 08/18/2009 5:06 PM
Sit on Semperin kaurahiutaleet, noista kolmesta vaihtoehdosta musta parhaita, ei oo niissä osunut niitä inhottavia kuoren paloja.
KattiMatikka 271 messages – 08/18/2009 10:02 PM
Millalle vielä: EI Myllyn parasta. Ei ole puhdasta kauraa sekään...milla 412 messages – 08/19/2009 5:15 AM
Eli ei ole mahdollistakaan että nuo esim Raision tuotteet sopisi joillekin ?
Pitänee tuota Semperin hiutaletta jostain etsiä. Ei ollut meidän kanta kaupassa
milla 412 messages – 08/19/2009 6:02 PM
Tuli tuossa mieleen vielä, että miten sopii nuo Myllyn Parhaan Tattari hiutaleet ? ? Onko ne turvallisia syödä ? Ihana jos joku osaa vastata . Nautin niitä sitten aamulla :P
anniina 14 messages – 08/24/2009 8:28 AM
Osallistun keskusteluun sen verran, että minustakin ne Puuppolan hiutaleet on todella pahoja! Itse tykkäisin nimenomaan Myllyn Paras-hiutaleista, mutta nekö oli siis kiellettyjen listalla.. voihan video! Kaikki hyvä kielletään
Vaula 141 messages – 07/19/2010 4:12 PM
Vielä Go Greenin ruokakermasta.. Tarkistin valmistajan sivuilta ja siinä Vispissä on ainesosana kauraa vain 2,4 %. Voisi kuvitella että kun kauran määrä on niin pieni, niin vaikka tuotteeseen käytetty kaura olisikin muilla viljoilla kontaminoitunutta, ei gluteenin määrä lopullisessa tuotteessa menisi gluteenittoman tuotteen määritellyn raja-arvon yli. Jos Vispiä käyttää esimerkiksi täytekakussa (esim. 2 x 200 ml:n purkki -> kauran määrä koko kakussa = 9,6 g, ja jos kakusta tulee esim. 10 palaa niin jokaisessa olisi alle gramma kauraa). Mitäs mieltä olette? Tämä kaikki tietenkin sillä oletuksella että syöjä voi ylipäätään käyttää kauraa.
Tallulah 476 messages – 07/20/2010 9:40 AM
^Mun mielestä ei mitenkään voi ylittyä gluteenittomuuden raja! Niin kontaminoitunutta kaura ei voi olla.
porajata 460 messages – 07/21/2010 11:31 AM
Kysymys kauran käytöstä
Miten todetaan ne joille kaura ei sovi ?
-oireiden perusteella vai miten ?
Tallulah 476 messages – 07/21/2010 12:37 PM
^Nimenomaan oireista. On tutkittu että kaura ei tuhoa suolinukkaa, joten jos ei saa oireita, kaura sopii. Ja jos saa oireita, suolinukka ei silti tuhoudu vaan kaura ei vain sovi vatsalle.
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.