Idea: Gluteenitonta paremmin tarjolle

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Jezu  Admin09/25/2012 11:10 PM

    Monet, esimerkiksi valmisruoat ovat ainesosiltaan gluteenittomia, mutta valmistaja ei saa aikaan gluteeniton-merkintää pakettiin. Ehkä eivät voi taata gluteenittomuutta kontaminaatioriskien takia tai esimerkiksi haluavat käyttää halvempaa vehnä-pastaa.

    Miten tämä ongelma ratkaistaisiin? Tarjotaan verohelpotuksia valmistajille, jos tuote on gluteeniton. Näin paljon myyvätkin tuotteet kannattaisi tehdä gluteenittomina, koska verohyöty leviäisi isommalle asiakaskunnalle. Valmistaja saisi todellista porkkanaa tuottaa gluteenittomia tuotteita. Ehtona verohelpotukselle olisi se, että tuotteet ja koko valmistusprosessi olisivat varmasti gluteenittomia.

    Tokihan tässä on ongelmansa, koska monet tuotteet ovat automaattisesti gluteenittomia. Toisaalta vastaava verohelpotus voisi olla esimerkiksi laktoosittomissa maidoissa. Tämä voisi helpottaa myös pienten gluteenittomien valmistajien toimintaedellytyksiä.

    Tämä näin keskustelun avauksena. Mitä mieltä olette?

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Marianne82 27 messages09/26/2012 12:48 PM

    Totta puhut, monet valmisruoat ovat gluteenittomia mm. lähes kaikki kiusaukset, niitä ei vain ole merkitty mitenkään. Ainesosaluetteloista joutuu aina tarkistamaan tuotteen sisällön. Asiaan varmasti vaikuttaa myös se, että gluteenittomuutta ei pystytä varmuudella takaamaan.

    Tosin valmistajat eivät vielä tänäpäivänäkään oikein tunnu ymmärtävän gluteenittomuden merkitystä - olen itse asiaa tiedustellessani törmännyt kysymykseen: ei kai se gluteenittomuus niin iso juttu ole? Ja tästä ei ole kuin vuosi aikaa..., kyseessä oli melko suuri valmisruokatoimija.

    Ilokseni olen huomannut, että löytyy myös valmistajia, jotka ovat merkinneet tuotteisiin selvästi gluteeniton/ laktoositon. Esimerkiksi Kokkikartanolta löytyy aivan mahtavan hyviä keittoja, joiden pakkauksissa on selvät merkinnät. Tosin ei heidänkään kaikissa tuotteissa mitään merkintöjä ole.

    Minä laitan usein palautetta suoraan valmistajille ja he ovat ainakin kertoneet, että huomioivat tulevaisuudessa tätä asiaa yhä enemmän sekä tuotekehityksessään, että pakkausmerkintöjä miettiessään. Nähtäväksi jää, miten käy?

    Varmasti tuo verohelpotuskin motivoisi valmistajia kehittämään enemmän gluteenittomia tuotteita...

  • Ad

  • Ninni 114 messages09/26/2012 1:53 PM

    Näin keliaakikon kannaltahan tuo olisi hieno homma - selkeät merkinnät ja helppo tietää, mitä syödä ja mitä ei.

    Tulee mieleen kuitenkin se, miksi yhteiskunta suosisi verohelpotuksin juuri gluteenittomuutta. Monelle on yhtä tärkeää vaikkapa vehnättömyys, soijattomuus, pähkinättömyys, maidottomuus, laktoosittomuus, pippurittomuus jne.

    Olisiko oikein, että hedelmäkarkkien tai salmiakin tai margariinin tai limsan valmistaja saisi saman verohelpotuksen kuin gluteenittoman leivän tai pastan valmistaja? Saisiko hedelmien toimittaja tai salaatteja pussittava firma myös verohelpotuksen jos tuote on gluteeniton?

    Nykyisessä taloustilanteessa taitaa jäädä haaveeksi...

  • Jezu  Admin09/26/2012 2:16 PM

    Ninni kirjoitti:
    Näin keliaakikon kannaltahan tuo olisi hieno homma - selkeät merkinnät ja helppo tietää, mitä syödä ja mitä ei.

    Tulee mieleen kuitenkin se, miksi yhteiskunta suosisi verohelpotuksin juuri gluteenittomuutta. Monelle on yhtä tärkeää vaikkapa vehnättömyys, soijattomuus, pähkinättömyys, maidottomuus, laktoosittomuus, pippurittomuus jne.

    Olisiko oikein, että hedelmäkarkkien tai salmiakin tai margariinin tai limsan valmistaja saisi saman verohelpotuksen kuin gluteenittoman leivän tai pastan valmistaja? Saisiko hedelmien toimittaja tai salaatteja pussittava firma myös verohelpotuksen jos tuote on gluteeniton?

    Nykyisessä taloustilanteessa taitaa jäädä haaveeksi...

    Erittäin hyviä kysymyksiä ja kuten totesin, asiassa on haasteita, eikä raha liene niistä pienin. Lainsäädäntökin voi aiheuttaa jotain esteitä sille ketä saa suosia ja ketä ei? Toisaalta voisi olla luontevaa tukea terveyttä edistäviä (ja toisten terveydelle välttämättömien) tuotteiden tarjontaa verohelpotuksilla ja samalla kiristää esimerkiksi sokeriveroa. Voisiko myös suolaa ja kovia rasvoja verottaa? Se miten tuotteet määritellään onkin sitten hyvä kysymys. Gluteenittomista ja laktoosittomista voisi aloittaa? Tuntuisi myös fiksulta myydä hedelmiä edullisemmin ja kiristää samalla rasvaa/suolaa/sokeria sisältävien tuotteiden hintaa?

    Nyt vaan lisää keskustelua aiheesta! Ja kuka tahansa poliitikko saa ottaa kopin tästä - ei ruokavaliokorvauksen korottamisen tarvitse olla ainoa keliaakikoiden elämää helpottava asia

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • ukalliok 3 messages09/26/2012 2:34 PM

    Mää joku vuosi sitten otin yhteyttä Ingmaniin jäätelöpakettien merkintään liittyen. Itsellä kun pitää olla luontaisesti gluteeniton tuote, niin usein on ongelma se, et kylässä tarjottavana on jäätelöä, jossa on vehnäntärkkelys. Kysyin, et voisko tehdä niiden pakkaukseen merkinnän luontaisesti gluteeniton/gluteeniton siihen paketin päälle. Niiltä tuli vastaus, ettei kuulu heidän konseptiin .

  • Tallulah 476 messages09/26/2012 3:19 PM

    Komppaan täysin Ninniä. Yhteiskunta ei taatusti lähde tukemaan ainoastaan keliaakikkojen asiaa. Eikä epäterveelliselle ruualle pidäkään mielestäni antaa mitään verohelpotuksia vaikka olisi kuinka gluteenitonta! Valmismoskat kun ovat epäterveellisiä ja olisi aivan järjetöntä että sellaista tuettaisiin yhteiskunnan toimesta. Ennemmin kannattaisin hedelmien ja kasvisten hinnan saamista alas, ja noiden keinotekoisten einesten hinnan nostamista. Nythän tilanne on päinvastainen, prosessoitu ruoka on edullista mutta terveellinen/luomu on kallista. Suolapähkinät on halpoja mutta suolaamattomat aivan järkyttävän kalliita.

    Ja Marianne82, gluteenittomuus EI ole niin iso juttu, kun asiaa katsoo suuren yrityksen näkökulmasta.

  • Marianne82 27 messages09/26/2012 4:53 PM

    Olen samaa mieltä, että aika epätodennäköistä tämä verohelpotus varmaan käytännössä olisi, eikä mitään epäterveellistä tulisikaan tukea.
    Valmisruoissa on kyllä ihan kelvollisiakin tuotteita. Erot huomaa,kun lukee ainesosaluetteloita. Yleistys, että kaikki valmisruoka on moskaa, ei pidä paikkaansa, mutta niistä hyvistä joutuu kyllä maksamaan enemmän kuin ns. peruseineksistä.

    Minusta on melko lyhytnäköistä suurenkaan yrityksen väheksyä pieniä marginaaliryhmiä, kukaan ei voi tietää miten suureksi ne kasvavat, ja se joka on ensimmäisenä huomioinut myös nämä "vähemmistöt", saattaa olla voittaja. Sen ymmärtää, että näitä tuotteita ei kaikki voi lähteä kehittämään ja valmistamaan, mutta tässä tapauksessa kyse oli vain pakkaukseen laitettavasta merkinnästä - sitä ei viitsitty laittaa, kun ei ole mikään iso juttu...

  • Ad

  • Jezu  Admin09/26/2012 11:50 PM

    Tallulah kirjoitti:
    Valmismoskat kun ovat epäterveellisiä

    Paljon eineksiä syöneenä en kyllä komppaa tämän suhteen. Monet einekset eivät maistu niin hyvältä kuin rehti kotiruoka, mutta mihin väite niiden epäterveellisyydestä perustuu? Jos samoista aineksista tehdään kotiruokaa tai se prosessoidaan valmiiksi tehtaalla, ei ruoka muuttune epäterveelliseksi tai keinotekoiseksi, vaikka se siinä lootassaan saattaakin näyttää ei-niin-herkulliselta? Lisäksi eineksiäkin saa nykyään luomuna, mutta hinta on tolkuton verrattuna ei-luomuun. Toisaalta kaikilla ei ole aikaa laittaa eväitä tai mahdollisuutta käydä työpaikkaruokalassa.

    Oikeastaan haen tällä ajatuksella sitä, miksi ison yrityksen kannattaisi tehdä makaroonilaatikot gluteenittomista makarooneista, kun 99% asiakkaista ei asiasta välitä. Veroporkkanalla mieli voisi muuttua.

    Ylipäätään gluteenittoman tarjonnan laajentamisessa ja keliaakikoiden tukemisessa pitäisi pohtia muitakin ratkaisuja kuin vain pientä ruokavaliokorvausta. Esimerkiksi Itävallassa gluteenittomat tuotteet ovat verovähennyskelpoisia niiden ostajalle. Voisiko tällainen malli toimia Suomessa?

    Ja aivan totta, gluteenittomille sipseille ei pidä antaa mitään alennuksia, pikemminkin päinvastoin

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ninni 114 messages09/27/2012 8:22 AM

    Perusongelma tässä lienee se, että gluteenittomien tuotteiden ostajia on edelleen tosi vähän. Tällöin tuotantokustannukset ovat väkisin paljon suuremmat kuin sellaisella tuotteella, jota myydään huomattavasti enemmän. Jokainen vähänkään prosesseista ja tuotannollisista asioista ymmärtävä tietää tämän. Siksi varmasti gluteenittomien jauhojen/pastojen/leipien tuottaminen oikeasti maksaa enemmän kuin vehnätuotteiden valmistaminen ja siksi myös tuotteet ovat niin paljon kalliimpia.

    Jonkin verran gluteeniton -merkintöjä on ilmaantunut tuotteisiin, jotka ihan perinteisestikin ovat gluteenittomia, esim. maksalaatikko tai kinkkusiivut. En tiedä, onko tuote silti testattava gluteeniin suhteen, jos tuotannossa ei käsitellä mitään gluteenipitoista? Yksi syy merkintöjen vähäisyyteen on varmasti se, että tuotteen joka erä on testattava ja tarvittaessa hylättävä, jos se ei olekaan gluteeniton. Ison erän hylkääminen on tietysti kallista, jos suurin osa asiakaskunnasta voisi ihan hyvin tuotetta käyttää.

    Nyt on paljon puhuttu ylipäänsä tuotepakkausten merkinnöistä ja siitä, miten harhaanjohtavia ne ovat. Mansikkavohveleissa ei välttämättä ole lainkaan mansikkaa ja maissitortillat tehdään vehnästä jne. Tähän keskusteluun olisi hyvä ottaa mukaan laajemminkin se, että selkeästi merkittäisiin kaikki allergisoivat tai muita terveydellisiä ongelmia aiheuttavat aineet.

    Itse ainakin valitsen kaupassa mieluummin sen soijakastikkeen, jossa on sana gluteeniton, vaikka tiedän, että kaikkien soijakastikkeiden pitäisi olla keliaakikolle turvallisia. Se jossa gluteeniton lukee, on usein vielä vähän kalliimpi kuin muut, mutta jos muutkin toimivat kuten minä, niin myyntikin tekstin ansioista kasvaa ainakin pikkuisen. Useinhan gluteeniton ruokavalio ei ohjaa vain yhden henkilön valintoja vaan koko talouden valintoja, jolloin merkintöjen vaikutus korostuu.

  • eijah 24 messages09/27/2012 8:13 PM

    Siis maksaahan gluteeniton merkki, kuten kaikki joutsenlippu tms. merkit yleensäkin niillä on hintansa. Hintaa en kylläkään tiedä, mutta ei mitään halpoja kuitenkaan.

    Mutta jos on gluteention merkki, se on tutkittu ja luotettava merkki, johon voi luottaa.

    Ajattelin että pienimmillä valmistajilla ei ole varaa tuota merkkioikeutta käyttää.... ikävää sekin kun on niitä jotka tekisivät varmaan mielellään gluteenittomia ja takaisivatki sen.
    Mutta on taas niitä jotka eivä takaa gluteenittomuutta, kun tekevät muutakin ja onko heillä tarpeeksi sitten tietoakaan.

    Vaikea asia.

  • Tallulah 476 messages09/28/2012 12:01 PM

    Jezu kirjoitti:
    mutta mihin väite niiden epäterveellisyydestä perustuu?

    En tarkoittanut kaikkia eineksiä, vaan lähinnä valmisruokia. Niissä on hurja määrä lisäaineita ja suolaa, ravintoarvot heikot ja sen lisäksi ne vielä maistuukin ällöttäviltä (se tosin ei tarkoita epäterveellisyyttä).

    Jezu kirjoitti: Oikeastaan haen tällä ajatuksella sitä, miksi ison yrityksen kannattaisi tehdä makaroonilaatikot gluteenittomista makarooneista, kun 99% asiakkaista ei asiasta välitä. Veroporkkanalla mieli voisi muuttua.

    Miksi juuri gluteeniton? Jos gluteenittomasta tuotteesta saa verohelpotusta, miksei soijattomasta, laktoosittomasta, maidottomasta, pähkinättömästä, viljattomasta jne? Ei yhteiskunta voi tukea vain yhtä erityisruokavaliota niin paljoa, nyt jo meillä on ruokavaliokorvaus, jota useimmilla muilla ei ole. Siitähän muut älähtäisivät kunnolla, ja ihan syystäkin. Itse haluaisin lähteä siitä että myös vilja-allergiset saisivat ruokavaliokorvauksen ennen kuin keliaakikon korvausta nostetaan senttiäkään. En ilmeisesti osaa katsoa niin pelkästään omaan napaan.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,011s