Gluteenitonta Ranskassa?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Katco 6 messages05/10/2011 8:47 PM

    Hei,

    Miten olette pärjänneet Etelä-Ranskassa keliaakikkoina? Pitääkö palvelua osata vaatimalla vaatia?

    Olisi hienoa kuulla kokemuksianne!

  • Jezu  Admin06/07/2011 11:29 PM

    Tainnut jossain toisessakin Ranska-keskustelussa todeta, että en ole missään muualla saanut niin tylyä palvelua kuin ranskalaisissa ravintoloissa. En tosin vielä silloin ollut keliaakikko.

    Kannattaa muutama perusfraasi opetella ranskaa, jolla voi avata keskustelun ravintolassa. Tämä tuntui olevan ainoa tie parempaan palveluun useissa paikoissa.

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • donna 57 messages06/10/2011 4:31 PM

    Etelä-Ranskasta en tiedä mutta Pariisissa ei keliakiasta tiedetty niissä ravintoloissa mitään missä me vierailimme, sitten löydettiin aussi-pubi, jossa sitten vierailimmekin useampaan kertaan. Sieltä sai pihvit ja ranskalaiset ja kasviksia gluteenittomana. Eli ainut paikka missä meille tuli varma olo että keliakia ymmärrettiin.

    Ehkä johtui myös ranskankielen puhumattomuudesta ja siitä etteivät englantia nämä sekonkitarjoilivat hyvin tavanneet. Hassuna sivuasiana kerron että yhdessä turistiravintolassa meille tuotiin vain kyrillisillä kirjaimilla varustettu ruokalista eteen, en tiedä oliko venäjää mutta sinnepaikkaankaan ei voitu jäädä koska pyörittelivät vain silmiään gluteenitonta kysyttäessä.

    Surkeaakin surkeampi paikka keliaakikolle sanoisin.

    Tietysti olis pitänyt ottaa enemmän etukäteen selvää, ehkä sitten olis ruokailu onnistunut kaikkien kannalta paremmin..

  • Katco 6 messages06/11/2011 2:42 PM

    Kiitos Jezulle vinkistä olla tiukkana, normaalisti ulkomailla kun yrittää olla erityisen kohtelias, mutta sepä ei ilmeisesti Ranskassa tepsi

    Löysin surffailessani vähäsen jotain lisävalaistusta ja helpotusta tietämättömyyteni tuskaan. Englannin kielisiltä sivuilta pääsin AFDIAGIN sivuille joista löytyi mm. seuraavaa:

    Ranskassa käytetään kahta eri nimitystä gluteenittomuudesta:
    1. Intolérance au gluten
    2. La maladie cœliaque
    Jos joku tietää mikä ero näillä on, niin olisi mukava kuulla: ollakko gluteeni intolerantikko vaiko keliaakikko?

    http://www.afdiag.fr/index.php
    löytyi paljon hyvää tietoa, etenkin jos osaa ranskan kieltä, mutta vaikkei osaisi niin seuraavat tuotemerkkinimet videoesittelyin (tietääpä ainakin miltä tuotteiden merkit näyttävät kaupassa):

    1. Lactalis - Valpiform' - Allergo - leivonnaisia ja leipää
    2. Gerblé - leivonnaista ja leipää
    3. Carrefour sans gluten – Carrefour ketjun oma tuotemerkki (ilmeisesti uusi juttu) - mm. croisantteja odotellessa
    4. Casino - näillä oli jopa mikropastavalmisruoka-annoksia !
    5. Schär (kaikille meille tuttu valikoima)
    6. Ma vie sans gluten - lähinnä leipiä ja makaroneja

    Lisäksi AFDIAGIN sivuilla oli englanninkielinen loma-opas 2010. Mukana oli myös ranskan kielellä keliakiasta, jota voi näyttää paikallisille, kun he eivät muuten välttämättä ymmärrä asiaa:
    http://www.afdiag.fr/images/stories/holidayguide2010.pdf

    Biscuiterie de Provencella oli useita ihanan näköisiä mantelikakkuja ja keksejä.

    Johtopäätös lukemistani kokemuksista on se, että tarkkana kuin porkkana pätee Ranskassa. Mutta mikä tärkeintä, että siellä pitäisi pärjätä, eikä tarvitse raahata Suomesta saakka kaikkea mukana Katsotaan mitä käytäntö tuo mukanaan. Tulen kertomaan tänne kokemuksistani kyllä

  • Jezu  Admin06/13/2011 12:50 AM

    Joo, vähän tässä itseäkin jännittää kun itselläkin Ranskan matka tiedossa ekaa kertaa keliaakikkona. Mutta eiköhän sitä tästäkin selvitä

    Törmäsin sattumalta tällaiseen listaukseen ranskalaisista ravintoloista, joissa gluteeniton osataan ottaa huomioon jollakin tavalla:

    Gluten-Free Restaurants FRANCE

    Vinkkinä Katcolle, linkeistä saa toimivia laittamalla ympärille ja eli osoite. Muistaa aloittaa osoitteet http:// jotta toimii varmasti

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • LG1982  165 messages06/13/2011 8:45 AM

    Tuolta tuotepuolelta voi käydä kurkkaamassa ainakin Valpiformin keksien, Carrefour san glutenin ja Euro-Natin näkkileipien pakkauksia (haku-kenttään ko. merkki). Valpiformin keksit peruskeksejä, Suomeen niitä tuo Allermiina. Carrefourin croisantit omasta mielestäni aika kamalia, mutta esim. leipä ihan OK. Suklaakakku on erityisen pahaa. Carrefour-ketjun myymälöitä löytyy monesta maasta, mutta valikoima vaihtelee ja pakkauksissa en ole koskaan törmännyt esim. englanninkielisiin tuoteselosteisiin, mikä vaikeuttaa ostamista.

    Kyllä Ranskastakin varmasti löytää gluteenitonta syömistä, ainakin kala-, äyriäiäs-, liha-, kasvis- ja hedelmäpuolelta. Mukavaa matkaa.

  • Katco 6 messages06/13/2011 9:07 PM

    Hei vaan,

    Kyllähän sitä ruokaa varmasti saa syödäkseen, mutta jostain syystä kiva etsiä jotain tietoa etukäteen. Sen verran viime kesän autoreissusta tuli opittua kun Mariborissa useammassa ravintolassa kieltäydyttiin tekemästä gluteenitonta, sekoittivat sen kai vehnäallergiaan? Vasta n. neljännessä saatiin annokset - oli aika kurja kokemus herättää tuollaista pelkoa, eräs nuori tarjoilijapoikakin huusi minulle ettei halua ottaa vastuuta kuolemastani, huh... Ja kamala nälkä... Ja minulla oli keliakialiiton kielikäännös mukana. Ehkä Ranskassa on vähän parempaa tietämystä siihen nähden.

    Kiitos Jezulle linkkivinkistä. Täytyy harjoitella asiaa Harmi, kun ravintolalistassa ei ollut etelä-ranskan ravintoloita kuin yksi Marseillessa.

    Voih LG1982, ehdin jo herkutella mielessäni niillä croissanteilla Ja vielä suklaacroiskuilla! Kyllä ne Carrefourin paketit videokuvissa näytti ihan selkeiltä ja niissä luki selvästi "sans gluten".

    Viime kesänä löysin Spar-merkin gluteenittomia tuotteita ympäri Eurooppaa, ne olivat tosi hyviä ja vaihtelua näihin tavanomaisiin merkkeihin. Niillä oli sellaisia käteviä ohuita yksittäispakattuja taittoleipiä, hyvin mahtui pieneen käsilaukkuun mukaan otettavaksi kaupungille ja olivat maukkaita, vähän sellainen ruisleipätyyppinen leipä.

  • Ad

  • LG1982  165 messages06/14/2011 6:11 PM

    Menee jo aiheen vierestä, mutta suklaacroisantteja myös Schärillä esim. Cittareiden valikoimissa. Carrefourin tuotteissa gluteenittomuus selkeästi esillä, mutta jos tarvitsee muutoin tarkempaa tietoa ainesosista, niin menee hankalammaksi. Täytyykin ensi kerralla poiketa Sparissa, aikanaan Suomen Sparissa ei tainnut olla mitään omia tuotemerkkejä gluteenittomana.

  • Katco 6 messages07/20/2011 10:31 PM

    Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta!
    Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja varmasti mennään uudemmankin kerran käymään. Tuoksut, maut, viinit, maisemat, lämpö, Pastis ja avuliaat, ystävälliset ihmiset! Mahtavaa!!! Opettelin sanomaan ranskaksi keliakialiiton lapustani "Minulla on keliakia" ja sen jälkeen voin jo puhua englantia, palvelu pelasi hienosti, kun vähän yritti paikallista ja varsinkin kun kuulivat meidän olevan suomalaisia.

    Sanakirja oli hyvä apu koko matkan ajan. Ruokakaupoilla sain tuoteselosteista kiinni mm. korppujauhot. Paikallisten nopea temperamentti näkyi lievänä kärsimättömyytenä odottaa hidasta pohjoismaalaista, kun hän saisi sanottua asiansa, joten välillä he vaihtoivat suosiolla englannin kieleen nopeasti Sujuvasti kuunneltiin ranskan kieltä ja joskus jotain asiasta ymmärrettiinkin. Sunnuntaisin ne harvat kaupat jotka olivat auki, siúlkivat ovensa 12.30 ja arkisin oli vaikea tottua siesta-aikaan, jolloin kaikki pienet ja osa isommistakin kaupoista piti ovensa kiinni 2-3 tuntia.

    Keliaakikkona selvisin todella hyvin, vaikka etukäteen pelkäsinkin. Vain kerran syödessäni, vieläpä todella kalliissa ravintolassa, vatsa meni sekaisin. Kontaminaatio ilmeisesti...

    Tehtiin itse ruokaa pitkälti, mm. ihania kanafileitä, tosi mehukkaita paistettavia. Vasikan aivot jätimme suosiolla kaupan hyllylle. Söimme ravintoloissa todella ihania, ruokaisia ja maukkaita salaatteja sekä teimme niitä itse toreilta ostamistamme tuoreista vihanneksista. Tuntui, että vihannekset ja hedelmät maksoivat paikoin vähemmän kuin Suomessa ja maut olivat aivan loistavat. Siis suosi suomalaista, osta ulkomaista? Eräskin ravintolan omistaja kuljetti vastapoimittuja pitkulaisia isoja retiisejä ja salaattia motskarin tarakalla ja kädensijoissa. Taatusti tuoretta tavaraa saimme lautasellemme. Hän kävi selventämässä minulta vielä lautasella olevien ainesten kanssa mitä voin syödä. Ainoat joita siitä en voinut, olivat krutongit - isäntä oli tyytyväinen, oli ymmärtänyt oikein. Myös kananmuna, muistaakseni kirjoitetaan d´oeuf, tarkistettiin minulta usein voinko syödä sitä.

    Tuntuivat ymmärtävän hyvin gluteenittomuuden, vaikka ei käyty missään turistirysissä syömässä. Jos ei keliakia sanonut mitään, niin gluteeni intoleranssi -sana sitäkin enemmän. Kertaakaan minulle ei yritetty tarjota leipää, vaan pikemmin käytiin varoittelemassa puolisolle tuodusta leipäkorista "it is not for you". Usein olen törmännyt kuinka ulkomailla gluteenittomaksi ymmärretään ruoka, mutta ei leipää Gluteenitonta leipää ei ollut tarjolla missään ravintolassa.

    Casino-kaupoista löysin ihanaa Allergon vakuumiin pakattuja isoja leipäviipaleita bio-hyllystä. Ne maistuivat melkein yhtä hyvälle kuin suosikkini Vuohelan leivät. Kaupan bio-osasto oli puolikkaan käytävänmitan kokoinen, eikä gluteenittomia oltu merkitty mitenkään erityisesti, vaan ne sai metsästää tuote tuotteelta. Samoin sieltä löytyi Allergon Mini cakes, joissa maistui jokin hassu sivumaku. Mutta hyllyistä löytyi myös kolme Casinon erilaista gluteenitonta mikroruoka-annosta. Ihastuin juustotäytteiseen Ravioliin - nam! Mutta mitään laihduttajan ruokaa annos ei ollut, sisältäen lähes 600 kcal!

    Carrefourista löytyi gluteenittomia croisantteja, jotka olivat uunin jälkeen tosi herkullisia. Ostin yhden vakuumipakatun Carrefourin leivän sieltä mukaan, kaapissa odottaa herkkuhetkiä. Leipä näytti samanlaiselta kuin eräs espanjalainen glut. leipä.

    Muuten kävin parissa luontaistuotekaupassa, joissa olikin myös ranskalaisia omia merkkejä myynnissä. Valikoima ei ollut suuri kummassakaan. Eräästä löytyi todella herkullisia juustotankoja. Kaupan omistaja kertoi, että leipurin tytär oli sairastunut keliakiaan ja siksi aloittanut glut. tuotteiden valmistuksen. Leipä maistui lupauksista huolimatta aivan Schärin vakuumileivältä. Toisesta bio-kaupasta löytyi Les Recettes de Céliane -merkin leipää, joka oli ihan ok. Myös merkin Madeleinet maistuivat hyviltä.

    Ulkona syöminen pizzerioiden, leipomoiden ja bruchettojen luvatussa maassa, välillä kunnon ruokaravintolan löytäminen tuotti vaikeuksia -etenkin nälkäisenä. Yritin metsästää creppejä, mutta kaikki ravintolat käyttivät niissä myös vehnäjauhoja. Kaupastakaan en löytänyt aitoja tattarista tehtyjä creppejä. Harmi!

    Perunalastuista tavalliset Artesan -chipsit olivat turvallisia. Monissa oli käytetty vehnää muodossa tai toisessa tai sitten sanakirjasta ei löytynyt ko. sanaa.

    Kaikki liikkuminen, kävely ja vaellus piti painon kurissa, päinvastoin jopa vähän tippui. Ensimmäisen kerran lomamatkalla käy näin. Ja herkuteltiin paljon mm. Pastiksella ja Rose-viinillä! Voin lämpimästi suositella Etelä-Ranskaa!

  • Jezu  Admin07/21/2011 6:16 PM

    Katco kirjoitti:
    Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta!
    Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja varmasti mennään uudemmankin kerran käymään...

    Tämä mainio tarina kannattaa lisätä myös Vinkkien puolelle.

    Itse tuli oltua kesällä keski- ja pohjoisranskassa. Siellä ravintoloissa oltiin aivan hukassa keliakian suhteen, vaikka puolisoni osaa ranskaa enemmän kuin muutaman lauseen

    Isoista Carrefoureista löytyi heidän omaa No Gluten -sarjaa, jossa oli mm. erittäin maukasta leipää ja magdalena-muffinsseja. Ostin myös ko. sarjan croisantteja, jotka odottavat vielä kotona syömistä Casino-minimarketeista tuntui kaikista löytyvän ainakin gluteenitonta pastaa.

    Lyonista löytyi biomarketti, jossa oli erittäin hyvin gluteenittomia kuivatuotteita.

    Vielä kun ehtisi lisäämään kaikki reissun vinkit vinkkipalstalle

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Katco 6 messages07/22/2011 3:58 PM

    Jezu kirjoitti:
    Katco kirjoitti:
    Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta!
    Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja varmasti mennään uudemmankin kerran käymään...

    Tämä mainio tarina kannattaa lisätä myös Vinkkien puolelle.

    Itse tuli oltua kesällä keski- ja pohjoisranskassa. Siellä ravintoloissa oltiin aivan hukassa keliakian suhteen, vaikka puolisoni osaa ranskaa enemmän kuin muutaman lauseen

    Isoista Carrefoureista löytyi heidän omaa No Gluten -sarjaa, jossa oli mm. erittäin maukasta leipää ja magdalena-muffinsseja. Ostin myös ko. sarjan croisantteja, jotka odottavat vielä kotona syömistä Casino-minimarketeista tuntui kaikista löytyvän ainakin gluteenitonta pastaa.

    Kiitos Jezu Siellä se nyt on yhden kuvan kera!

    Ne Carrefourin croiskut maistuivat herkullisilta, suoraan uunista. En ole syönyt croissantteja 7 vuoteen, siis diagnoosin jälkeen. Onneksi on ollut muitakin herkkuja.

    Olisi mukavaa kuulla myös sinun kokemuksiasi matkaltasi. Etelä-ranskalaiset kehuivat olevansa aivan erilaisia kuin pohjois-ranskalaiset. Pari kertaa meilläkin tuli vastaan näitä "ymmärtämis"-ongelmaisia, taisivat olla kotoisin pohjoisesta. Ymmärtäminen riippui ennemmin tahto-tilasta kuin osaamattomuudesta

    Spar-kaupoista ei tuolla seudulla (kierrettiin monta, myös Marseillessa) löytynyt mitään eikä Monoprix-kaupoistakaan, vaikka isoja olivat.

  • Tallulah 476 messages07/22/2011 4:33 PM

    Strasbourgissa ei ollut mitään ongelmia ja se on pohjoisessa. Tosin siellä on totuttu keskustelemaan englanniksi, en tiedä johtuiko siitä.

  • Ad

  • Jezu  Admin07/30/2011 9:59 PM

    Tässä muuten yksi tuote aiemmin mainitsemastani Carrefourin No Gluten -sarjasta:

    No Gluten 4 Magdalenas met chocolade chip, 100 g

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,012s