Katco 6 messages – 05/10/2011 8:47 PM
Hei,
Miten olette pärjänneet Etelä-Ranskassa keliaakikkoina? Pitääkö palvelua osata vaatimalla vaatia?
Olisi hienoa kuulla kokemuksianne!
Jezu Admin – 06/07/2011 11:29 PM
Tainnut jossain toisessakin Ranska-keskustelussa todeta, että en ole missään muualla saanut niin tylyä palvelua kuin ranskalaisissa ravintoloissa. En tosin vielä silloin ollut keliaakikko.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
donna 57 messages – 06/10/2011 4:31 PM
Etelä-Ranskasta en tiedä mutta Pariisissa ei keliakiasta tiedetty niissä ravintoloissa mitään missä me vierailimme, sitten löydettiin aussi-pubi, jossa sitten vierailimmekin useampaan kertaan. Sieltä sai pihvit ja ranskalaiset ja kasviksia gluteenittomana. Eli ainut paikka missä meille tuli varma olo että keliakia ymmärrettiin.
Ehkä johtui myös ranskankielen puhumattomuudesta ja siitä etteivät englantia nämä sekonkitarjoilivat hyvin tavanneet. Hassuna sivuasiana kerron että yhdessä turistiravintolassa meille tuotiin vain kyrillisillä kirjaimilla varustettu ruokalista eteen, en tiedä oliko venäjää mutta sinnepaikkaankaan ei voitu jäädä koska pyörittelivät vain silmiään gluteenitonta kysyttäessä.
Surkeaakin surkeampi paikka keliaakikolle sanoisin.
Tietysti olis pitänyt ottaa enemmän etukäteen selvää, ehkä sitten olis ruokailu onnistunut kaikkien kannalta paremmin..
Katco 6 messages – 06/11/2011 2:42 PM
Kiitos Jezulle vinkistä olla tiukkana, normaalisti ulkomailla kun yrittää olla erityisen kohtelias, mutta sepä ei ilmeisesti Ranskassa tepsi
Löysin surffailessani vähäsen jotain lisävalaistusta ja helpotusta tietämättömyyteni tuskaan. Englannin kielisiltä sivuilta pääsin AFDIAGIN sivuille joista löytyi mm. seuraavaa:
Ranskassa käytetään kahta eri nimitystä gluteenittomuudesta:
1. Intolérance au gluten
2. La maladie cœliaque
Jos joku tietää mikä ero näillä on, niin olisi mukava kuulla: ollakko gluteeni intolerantikko vaiko keliaakikko?
http://www.afdiag.fr/index.php
löytyi paljon hyvää tietoa, etenkin jos osaa ranskan kieltä, mutta vaikkei osaisi niin seuraavat tuotemerkkinimet videoesittelyin (tietääpä ainakin miltä tuotteiden merkit näyttävät kaupassa):
1. Lactalis - Valpiform' - Allergo - leivonnaisia ja leipää
2. Gerblé - leivonnaista ja leipää
3. Carrefour sans gluten – Carrefour ketjun oma tuotemerkki (ilmeisesti uusi juttu) - mm. croisantteja odotellessa
4. Casino - näillä oli jopa mikropastavalmisruoka-annoksia !
5. Schär (kaikille meille tuttu valikoima)
6. Ma vie sans gluten - lähinnä leipiä ja makaroneja
Lisäksi AFDIAGIN sivuilla oli englanninkielinen loma-opas 2010. Mukana oli myös ranskan kielellä keliakiasta, jota voi näyttää paikallisille, kun he eivät muuten välttämättä ymmärrä asiaa:
http://www.afdiag.fr/images/stories/holidayguide2010.pdf
Biscuiterie de Provencella oli useita ihanan näköisiä mantelikakkuja ja keksejä.
Johtopäätös lukemistani kokemuksista on se, että tarkkana kuin porkkana pätee Ranskassa. Mutta mikä tärkeintä, että siellä pitäisi pärjätä, eikä tarvitse raahata Suomesta saakka kaikkea mukana Katsotaan mitä käytäntö tuo mukanaan. Tulen kertomaan tänne kokemuksistani kyllä
Jezu Admin – 06/13/2011 12:50 AM
Joo, vähän tässä itseäkin jännittää kun itselläkin Ranskan matka tiedossa ekaa kertaa keliaakikkona. Mutta eiköhän sitä tästäkin selvitäKeliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
LG1982 165 messages – 06/13/2011 8:45 AM
Tuolta tuotepuolelta voi käydä kurkkaamassa ainakin Valpiformin keksien, Carrefour san glutenin ja Euro-Natin näkkileipien pakkauksia (haku-kenttään ko. merkki). Valpiformin keksit peruskeksejä, Suomeen niitä tuo Allermiina. Carrefourin croisantit omasta mielestäni aika kamalia, mutta esim. leipä ihan OK. Suklaakakku on erityisen pahaa. Carrefour-ketjun myymälöitä löytyy monesta maasta, mutta valikoima vaihtelee ja pakkauksissa en ole koskaan törmännyt esim. englanninkielisiin tuoteselosteisiin, mikä vaikeuttaa ostamista.
Kyllä Ranskastakin varmasti löytää gluteenitonta syömistä, ainakin kala-, äyriäiäs-, liha-, kasvis- ja hedelmäpuolelta. Mukavaa matkaa.
Katco 6 messages – 06/13/2011 9:07 PM
Hei vaan,
Kyllähän sitä ruokaa varmasti saa syödäkseen, mutta jostain syystä kiva etsiä jotain tietoa etukäteen. Sen verran viime kesän autoreissusta tuli opittua kun Mariborissa useammassa ravintolassa kieltäydyttiin tekemästä gluteenitonta, sekoittivat sen kai vehnäallergiaan? Vasta n. neljännessä saatiin annokset - oli aika kurja kokemus herättää tuollaista pelkoa, eräs nuori tarjoilijapoikakin huusi minulle ettei halua ottaa vastuuta kuolemastani, huh... Ja kamala nälkä... Ja minulla oli keliakialiiton kielikäännös mukana. Ehkä Ranskassa on vähän parempaa tietämystä siihen nähden.
Kiitos Jezulle linkkivinkistä. Täytyy harjoitella asiaa Harmi, kun ravintolalistassa ei ollut etelä-ranskan ravintoloita kuin yksi Marseillessa.
Voih LG1982, ehdin jo herkutella mielessäni niillä croissanteilla Ja vielä suklaacroiskuilla! Kyllä ne Carrefourin paketit videokuvissa näytti ihan selkeiltä ja niissä luki selvästi "sans gluten".
Viime kesänä löysin Spar-merkin gluteenittomia tuotteita ympäri Eurooppaa, ne olivat tosi hyviä ja vaihtelua näihin tavanomaisiin merkkeihin. Niillä oli sellaisia käteviä ohuita yksittäispakattuja taittoleipiä, hyvin mahtui pieneen käsilaukkuun mukaan otettavaksi kaupungille ja olivat maukkaita, vähän sellainen ruisleipätyyppinen leipä.
LG1982 165 messages – 06/14/2011 6:11 PM
Menee jo aiheen vierestä, mutta suklaacroisantteja myös Schärillä esim. Cittareiden valikoimissa. Carrefourin tuotteissa gluteenittomuus selkeästi esillä, mutta jos tarvitsee muutoin tarkempaa tietoa ainesosista, niin menee hankalammaksi. Täytyykin ensi kerralla poiketa Sparissa, aikanaan Suomen Sparissa ei tainnut olla mitään omia tuotemerkkejä gluteenittomana.
Katco 6 messages – 07/20/2011 10:31 PM
Bonjour ja terveiset etelä-Ranskasta!
Ei voi muuta kuin kehua Provencea. Kertaheitolla ihastuttiin puolison kanssa ja varmasti mennään uudemmankin kerran käymään. Tuoksut, maut, viinit, maisemat, lämpö, Pastis ja avuliaat, ystävälliset ihmiset! Mahtavaa!!! Opettelin sanomaan ranskaksi keliakialiiton lapustani "Minulla on keliakia" ja sen jälkeen voin jo puhua englantia, palvelu pelasi hienosti, kun vähän yritti paikallista ja varsinkin kun kuulivat meidän olevan suomalaisia.
Sanakirja oli hyvä apu koko matkan ajan. Ruokakaupoilla sain tuoteselosteista kiinni mm. korppujauhot. Paikallisten nopea temperamentti näkyi lievänä kärsimättömyytenä odottaa hidasta pohjoismaalaista, kun hän saisi sanottua asiansa, joten välillä he vaihtoivat suosiolla englannin kieleen nopeasti Sujuvasti kuunneltiin ranskan kieltä ja joskus jotain asiasta ymmärrettiinkin. Sunnuntaisin ne harvat kaupat jotka olivat auki, siúlkivat ovensa 12.30 ja arkisin oli vaikea tottua siesta-aikaan, jolloin kaikki pienet ja osa isommistakin kaupoista piti ovensa kiinni 2-3 tuntia.
Keliaakikkona selvisin todella hyvin, vaikka etukäteen pelkäsinkin. Vain kerran syödessäni, vieläpä todella kalliissa ravintolassa, vatsa meni sekaisin. Kontaminaatio ilmeisesti...
Tehtiin itse ruokaa pitkälti, mm. ihania kanafileitä, tosi mehukkaita paistettavia. Vasikan aivot jätimme suosiolla kaupan hyllylle. Söimme ravintoloissa todella ihania, ruokaisia ja maukkaita salaatteja sekä teimme niitä itse toreilta ostamistamme tuoreista vihanneksista. Tuntui, että vihannekset ja hedelmät maksoivat paikoin vähemmän kuin Suomessa ja maut olivat aivan loistavat. Siis suosi suomalaista, osta ulkomaista? Eräskin ravintolan omistaja kuljetti vastapoimittuja pitkulaisia isoja retiisejä ja salaattia motskarin tarakalla ja kädensijoissa. Taatusti tuoretta tavaraa saimme lautasellemme. Hän kävi selventämässä minulta vielä lautasella olevien ainesten kanssa mitä voin syödä. Ainoat joita siitä en voinut, olivat krutongit - isäntä oli tyytyväinen, oli ymmärtänyt oikein. Myös kananmuna, muistaakseni kirjoitetaan d´oeuf, tarkistettiin minulta usein voinko syödä sitä.
Tuntuivat ymmärtävän hyvin gluteenittomuuden, vaikka ei käyty missään turistirysissä syömässä. Jos ei keliakia sanonut mitään, niin gluteeni intoleranssi -sana sitäkin enemmän. Kertaakaan minulle ei yritetty tarjota leipää, vaan pikemmin käytiin varoittelemassa puolisolle tuodusta leipäkorista "it is not for you". Usein olen törmännyt kuinka ulkomailla gluteenittomaksi ymmärretään ruoka, mutta ei leipää Gluteenitonta leipää ei ollut tarjolla missään ravintolassa.
Casino-kaupoista löysin ihanaa Allergon vakuumiin pakattuja isoja leipäviipaleita bio-hyllystä. Ne maistuivat melkein yhtä hyvälle kuin suosikkini Vuohelan leivät. Kaupan bio-osasto oli puolikkaan käytävänmitan kokoinen, eikä gluteenittomia oltu merkitty mitenkään erityisesti, vaan ne sai metsästää tuote tuotteelta. Samoin sieltä löytyi Allergon Mini cakes, joissa maistui jokin hassu sivumaku. Mutta hyllyistä löytyi myös kolme Casinon erilaista gluteenitonta mikroruoka-annosta. Ihastuin juustotäytteiseen Ravioliin - nam! Mutta mitään laihduttajan ruokaa annos ei ollut, sisältäen lähes 600 kcal!
Carrefourista löytyi gluteenittomia croisantteja, jotka olivat uunin jälkeen tosi herkullisia. Ostin yhden vakuumipakatun Carrefourin leivän sieltä mukaan, kaapissa odottaa herkkuhetkiä. Leipä näytti samanlaiselta kuin eräs espanjalainen glut. leipä.
Muuten kävin parissa luontaistuotekaupassa, joissa olikin myös ranskalaisia omia merkkejä myynnissä. Valikoima ei ollut suuri kummassakaan. Eräästä löytyi todella herkullisia juustotankoja. Kaupan omistaja kertoi, että leipurin tytär oli sairastunut keliakiaan ja siksi aloittanut glut. tuotteiden valmistuksen. Leipä maistui lupauksista huolimatta aivan Schärin vakuumileivältä. Toisesta bio-kaupasta löytyi Les Recettes de Céliane -merkin leipää, joka oli ihan ok. Myös merkin Madeleinet maistuivat hyviltä.
Ulkona syöminen pizzerioiden, leipomoiden ja bruchettojen luvatussa maassa, välillä kunnon ruokaravintolan löytäminen tuotti vaikeuksia -etenkin nälkäisenä. Yritin metsästää creppejä, mutta kaikki ravintolat käyttivät niissä myös vehnäjauhoja. Kaupastakaan en löytänyt aitoja tattarista tehtyjä creppejä. Harmi!
Perunalastuista tavalliset Artesan -chipsit olivat turvallisia. Monissa oli käytetty vehnää muodossa tai toisessa tai sitten sanakirjasta ei löytynyt ko. sanaa.
Kaikki liikkuminen, kävely ja vaellus piti painon kurissa, päinvastoin jopa vähän tippui. Ensimmäisen kerran lomamatkalla käy näin. Ja herkuteltiin paljon mm. Pastiksella ja Rose-viinillä! Voin lämpimästi suositella Etelä-Ranskaa!
Jezu Admin – 07/21/2011 6:16 PM
Katco kirjoitti:
Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Katco 6 messages – 07/22/2011 3:58 PM
Jezu kirjoitti:
Tallulah 476 messages – 07/22/2011 4:33 PM
Strasbourgissa ei ollut mitään ongelmia ja se on pohjoisessa. Tosin siellä on totuttu keskustelemaan englanniksi, en tiedä johtuiko siitä.
Jezu Admin – 07/30/2011 9:59 PM
Tässä muuten yksi tuote aiemmin mainitsemastani Carrefourin No Gluten -sarjasta:Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.