Gluteeniton ravintolassa

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • Chefdecruisine 1 message06/25/2015 10:05 PM

    Hei vaan kaikille. Itselläni ei ole keliakiaa, mutta olen kokkina eräässä pienessä ravintolassa. Minua mietityttää seuraava asia. Kuinka voin luvata asiakkaalle gluteinittoman ruuan, jos keittiössäni käsitellään leipää ja muitakin gluteinia sisältäviä tuotteita. Koskaanhan en voi olla 100 % varma asiasta. Pyrin käyttämään tietysti gluteinittomille omia paistinpannuja yms, mutta keittiö on kovin pieni, jolloin kontaminaation vaara kasvaa. Ajan tässä takaa, että kuinka herkkä keliaakikko, noin yleensä on? Ja miten esim. Järjestätte kotona ruokailun yms.jos esim. Muut perheen jäsenet käyttävät gluteinia sisältäviä tuotteita. Voitteko valmistaa gluteinitonta ruokaa samassa uunissa, jossa on valmistettu esim pullaa tahi pizzaa. Ymmärrän, että tämä on yksilökohtaista, ja haluaisin kuulla mielipiteitä keliakikoillta itseltään.
    Minulla ainakin kokkina on usein suuri huoli, että ruoka olisi turvallista syödä.
    Kiitoksia vastauksista jo etukäteen&#128522;

  • Jezu  Admin06/26/2015 11:59 PM

    Tosi hienoa saada tänne näkemyksiä myös ravintola-alan ammattilaisilta. Itse kyllä luotan siihen, jos pyydän annokseni gluteenittomana, että keittiössä kokki ottaa asian tosissaan ja omalla kohdalla olen hyvin harvoin saanut mitään oireita ravintolakäynnin jälkeen, tosin en olekaan erityisen herkkä. Painotan myös aina tarjoilijalle, että välittää tiedon keittiöön asti - näin ei ole aina käynyt.

    Varmasti suuri osa keliaakikoista valmistaa kodissaan ruokaa sellaisessa keittiössä, jossa käsitellään myös gluteenipitoisia aineksia. On vain tärkeää muistaa pitää työtasot ja -välineet puhtaina (meillä on erilliset leikkuulaudat, leivänpaahtimet ja voiveitset). Monesti tulee myös vuoroteltua, jolloin gluteenipitoisia ja gluteenittomia ei käsitellä samaan aikaan keittiössä, jolloin ei ainakaan muruja hypi leipää leikatessa (rapeasta patongista voi hyppiä leikatessa muruja metrin päähän, kannattaa siis pitää vaikka pyyhkettä päällä leikatessa) jne. Tämä voi tosin ravintolassa olla aika haastavaa.

    Yhteistä uunia tulee myös käytettyä, tosin kiertoilmatoimintoa emme käytä, ettei uuniin mahdollisesti jääneet jäämät lähde liikenteeseen. Mikrottaessa eineksiä avaa vain pakkauksen kulman tai käyttää puhdasta mikrokupua.

    Keliakia-osioon on kerätty vinkkejä ruoan valmistajille ja ravintolassa vierailuun. Ehkä sieltä löytyy hyviä vinkkejä sinullekin Tsemppiä ja rohkeutta keliakia-asiakkaiden palvelemiseen - pidät pinnat ja työvälineet puhtaina ja pyrit varmistamaan, ettei gluteeniannoksista hypi mitään ylimääräistä sekaan, niin hyvä siitä tulee Myös se on oleellista, että tarjoilija tietää mikä se täydellisesti valmistettu gluteeniton annos olikaan

    Loppuun vielä sellainen huomio, että keliaakikko on kyllä valmis odottamaan annostaan hieman pidemmän tovin, jos sen huolellinen valmistaminen sen vaatii

    Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07

  • Ad

  • sirppa 1 message06/28/2015 4:21 PM

    Raaka-aineiden säilytykseen on myös hyvä kiinnittää huomiota, ettei vehnäjauhot pölise sokerin sekaan ym. Soijakastike, sinappi ym hyvä tarkistaa että ovat luontaisesti gluteenittomia. Moni ravintola onneksi käyttää vain Dion-sinappia joka sopii. Samoin balsamicosiirappi on hyvä tarkistaa ettei ole tärkkelystä. Perusmausteita, ei dextroosia sisältäviä..

  • Erja 2 messages06/28/2015 6:23 PM

    Kaikki gluteeniton kannattaa tehdä luontaisesti gluteenittomana; ainakaan vehnätärkkelystä sisältäviä jauhoja tai muita tuotteita ei siis kannata hankkia, vaikka tuotteessa lukisi gluteeniton. Kaikki keliaakikot eivät siedä vehnätärkkelystä. Ja kaikki keliaakikot eivät siedä gluteenittomaksi merkittyä kauraakaan. Tavallinen kaura kuuluu ehdottomasti kiellettyihin aineisiin, koska se sisältää muiden jauhojen pölyä.

  • Iiki 23 messages06/28/2015 8:54 PM

    Hei! Ja ensiksi kiitos, että kysyit neuvoa täältä. Ammattikeittiössä ei tule käyttää ollenkaan vehnätärkkelystä eikä tavallista kauraa sisältäviä tuotteita. Tässä sinulle linkki Keliakialiiton sivuille, josta löydät valtavasti tietoa: https://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca_ja_terveydenhuolto/

  • Vesiperhonen 20 messages06/29/2015 12:52 PM

    Ensin iso kiitos Chefdecruisinelle että otat meidät keliaakikot huomioon ravintolassa jossa olet työssä ja kyselet neuvoja täältä! ♥ Kaikki työvälineet pitäisiä olla erikseen meille keliaakikoille, mutta koska se on mahdotonta ravintoloissa niin huolellinen pesu ja kuivaus riittää. Jotta vältettäisiin kontaminaatio riskeiltä täytyisi gluteenittomat tuotteet säilyttää erillään muista tuotteista. Jos keliaakikko tilaa vaikka pihvin teiltä niin älkää paistako sitä samalla parillalla missä paistatte leivitettyjä leikkeitä vaan meille tulee olla oma pannu pihvien paistoon. Muistakaa myös huolellinen käsien pesu ja hanskojen vaihto kun käsittelette gluteenittomia tuotteita ja ruokia.

    Esim. leivät, sämpylät ym. on hyvä tilata sellaisesta paikasta ettei niissä ole vehnäntärkkelystä eikä gluteenitonta kaurakaan koska suurin osa keliaakikoista ei siedä vehnäntärkkelystä yhtään ja gluteeniton kaura on toinen jota harva keliaakikko sietää.

    Sitten teillä käy varmaan myös näitä trendi keliaakikoita jotka luulevat laihtuvansa kun ovat siirtyneet gluteenittomalle ruuokavaliolle... Se taas turhauttaa teitä kokkeja ja moni kokki saattaa ajatella ettei se haittaa jos hieman gluteenia tulee ruuan mukana, koska ette te voi tietää kuka on oikeasti keliaakikko ja kuka taas trenjaaja. Jos asiakas sanoo olevansa keliaakikko ja herkkä sellainen, niin silloin hän sitä oikeasti on!

    Itsellä on tosi ärhäkkä suolisto keliakia joka tarkoittaa sitä että jos saan murusenkin gluteenia se on mulle sairaala keikka, eli meidän kanssa täytyy olla sairaan tarkka. Olen keliakia ryhmän ylläpitäjä jossa on yli tuhta keliaakikkoa ja kaikki niistä on herkkiä olipa sitten iho keliasta kysymys tai suolisto keliakiasta.

    ISO kiitos vielä loppuun että otat tämän sivuston kautta yhteyttä meihin keliaakikoihin ja kyselet neuvoja, sillä tällä tavalla sinä opit tietämään sen miten sairaan tarkkaa se meidän ruokien ym. valmistus on! ♥

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,019s