Gluteeniton Intia?

Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!
<< Start < Previous
Next > End >>
  • tytti 34 messages04/23/2012 8:45 PM

    Edessä 2 viikon matka Intiaan. Nähtävänä Delhi, Nagpur sekä Ladakh, jotka sijaitsevat Keski- ja Pohjoisintiassa. Ruokavalionani on haastava gluteeniton ja kasvisruoka. Onko kokemuksia? Kasvisruokaahan kaiketi saa kaikkialta. Suomessa ainakin intialaisissa ravintoloissa ei ole ollut mitään ongelmaa löytää gluteenitontakin syötävää, mutta sehän ei kyllä kerro mitään todellisesta paikallisesta ruoasta. Tiedän jotain intialaisesta ruokakulttuurista: se vaihtelee paikoittain niin paljon ettei siitä voi tietää mitään. En kuvittelekaan olevani mitään muuta kuin yllättynyt kunhan pääsen sinne. Olen kyllä henkisesti valmistautunut syömään pelkkää riisiä ja hedelmiä koko matkan ajan... Kuvaavaa on mm. Ladakhin ruokakulttuuri, joka lukemani mukaan koostuu perinteisesti nuudelisopasta (vehnästä) ja mykysopasta (lihasta ja ohrasta)!

  • oranki 35 messages04/23/2012 10:16 PM

    Intia on keliaakikko-kasvisyöjän paratiisi (varsinkin Etelä-Intia) ja kyllä muualtakin Intiasta saa aina jotakin syömistä. Ainakin dalia ja riisia. Mainitsemistasi paikoista en ole käynyt kuin Delhissä, mutta muutoin reissannut aika ympäri Intiaa useampia kuukausia. Ja olen myös kasvissyöjä. Yleensä löytyy aina jostain veg-ravintola.

    Tosiaan jos jättää naanit syömättä ja muutkin leivät (paitsi etelässä voi syödä dosaa, appamia, idliä ja vaikka mitä) ja jos varman päälle ottaa niin kaikenlaiset kasvispihvit ja pallerot joissa saattaa olla gluteenijauhoja, mutta ei edes aina ole.

    Samoja ruokia löytyy osin kuin Suomen intialaisista ravintoloista (tosin vähän erilaisia) ja lisäksi paljon 'uusia herkkuja'! Oi, ihan vesi tuli kielelle kun muistelin intialaisia ruokia...

    Vehnä on hindiksi rawa/rava. Ja englantiahan puhutaan aika yleisesti.

  • tytti 34 messages03/05/2014 7:25 PM

    Tähän Intian-ketjuun päivitystä: olen ehtinyt jo edellisen 2012 vuoden reissun jälkeen käymään juuri nyt tammikuussa 2014 uudestaankin Intiassa. Näiltä kahdelta reissulta voin sanoa että kiitos neuvoista: asiat olivat juuri niin kuin Oranki viestissään mainitsi. Vältyin koko matkan ajan syömästä mitään sopimatonta, paitsi kerran: ravintolassa minulle tuotiin jälkiruoaksi Gulab jamun - niminen pallero siirapissa. Vakuutettiin kivenkovaan, että on valmistettu paneerista (juustosta) ja sokerista... ja seuraavana päivänä aivan mahdoton ripuli ja tuska. Tutkin myöhemmin suunnileen pahimmasta toivuttuani tätä jälkiruokaa jota oli myynnissä kaupassa valmiina säilykkeenä: vehnäähän siinä oli. Tosin perinteistä reseptiä googletettaessa ohjeissa ei lähes koskaan laitettu vehnää. Sama juttu koskee esim. dosa-lettuja: perinteisesti kotona tehtynä ne valmistetaan vain riisistä ja linsseistä, mutta marketeissa myydään nykyään dosavalmisjauhoja, joissa on aina vehnää mukana. Tällä toisella matkallani osasin välttää jo edellisen matkan kompastuskiviä ja selvisin luultavimmin vehnättä... tosin sain matkalla salmonellan joka vieläkin mahanpohjassa hieman möyrii ja kipristelee joten en ole aivan varma. Mutta mahtavat reissut oli kummatkin, ihanaa täysin gluteenitonta ruokaa oli valtavasti joka puolella tarjolla. Ja sen voin sanoa että ensimmäisellä kerralla tapasin vain yhden paikallisen joka tiesi keliakiasta (olin ällistynyt siitäkin!) mutta toisella kerralla tapasin jo kolme henkilöä. Pikkuhiljaa homma edistyy... Tämä sairaushan vaivaa kyllä paikallisia sielläkin (varsinkin Pohjois-Intiassa missä vehnää syödään paljon) mutta diagnosointi ja tietoisuus on vielä lapsenkengissään. P.S.: netistä celiactravel.com -sivulta löytämäni hindinkielinen restaurant card ei kuulemma ollut oikein kirjoitettu, vaan sisältää paljon kirjoitusvirheitä. Yritän saada tuttavani tekemään uuden korjatun version.

<< Start < Previous
Next > End >>
Piditkö sisällöstä? Jaa se myös ystävillesi!

Join the discussion

The most read discussions in category

Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.

©2024 Glu.fi
Service infoNewsTerms of serviceTell friendHelp and rulesSuomeksiFeedbackSähkönsäästö ‐ Made ❤ Helsinki ‐ 0,009s