vattumarko 15 messages – 01/14/2012 1:25 PM
Salapoliisityöt jatkuu..Ei taida glukoosikaan (rypälesokeri) olla luontaisesti gluteeniton, jos sitä viljoista kerran valmistetaan?
http://www.dansukker.fi/fi/Tietoa_sokerista/Sokerilajit.aspx
Tätä glukoosia melkein kaikki nakit ja leikkeleet tuntuu sisältävän..
milla 412 messages – 01/14/2012 6:47 PM
Missähän kaikessa tuota glukoosia käytetään ?? VOiskohan olla vatsaoireille tuossa selitys :/
lorangil 82 messages – 01/14/2012 11:32 PM
Hmmm. Nyt olisi asiantuntijan paikka. Jos tuotteen glukoosi on tehty vehnätärkkelyksestä, niin todella pienethän ne gluteenin mahdolliset jäämät olisivat, kun kerran vehnätärkkelystäkin keliaakikolle suositellaan käytettäväksi,ellei ole esim. ihokeliakia tai huono hoitovaste. Vilja-allergikolle puolestaan voisi olla sitten mahdollista saada jotain oireita..?
Tämä löytyi keliakialiiton sivuilta:
"Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi ym. tärkkelysmakeuttajat
Tärkkelysmakeuttajien (esim. glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi) vehnä- tai ohra-alkuperää ei tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Tärkkelyssiirapit sopivat keliaakikoille."
lorangil 82 messages – 01/14/2012 11:42 PM
Mutta tosiaan jos LUONTAISESTI gluteenittomuudesta on kyse, niin eihän tuo viljaperäinen glukoosi kai sitten ole?? Mutta eikös tuoteselosteessa pitäisi mainita, että glukoosi on esim. vehnäperäistä, eikä esim. peruna- tai maissiperäistä.. Hmmm..
Kappas, pienellä vaivalla löytyi seuraava linkki, jossa alhaalla laatikossa mainitaan, ettei vehnäperäistä glukoosisiirappia tarvitse mainita...
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/ruoka- allergeenit/yleisimmat_ruoka-allergian_aiheuttajat/vilja/
"Vehnä, ohra, ruis, kaura, speltti, kamut-vilja ja niitä sisältävät tuotteet on aina ilmoitettava pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.
Poikkeukset:
• vehnäpohjaiset glukoosisiirapit ja maltodekstriinit
• ohrapohjaiset glukoosisiirapit
• tislattujen alkoholijuomien vilja-alkuperä (esim. viski)
• viinin valmistuksessa käytettävät viljavalmisteet on merkittävä 31.12.2010 jälkeen.
Mitä nimiä pakkausmerkinnöissä voi olla:
• Vehnätuotteita: bulgur, durum, semolina, cous cous/kuskus"
DanseMacabre 13 messages – 02/22/2013 7:41 AM
Keskustelu on jo vuoden vanha, mutta nostetaanpa pinnalle.Susa 61 messages – 02/23/2013 10:35 AM
Keliakia-diagnoosista on pari vuotta, en ole noudattanut luontaisesti gluteenitonta, mutta kärsin vaihtelevasti vatsavaivoista, lähinnä kivuliaista, yölläkin herättävistä ilmavaivoista. Täytyy alkaa tarkemmin selvitellä, mistä johtuu, voi olla ja mitä suuremmassa määrin todennäköistä ärtyneen suolen oireyhtymä. Mutta siis glukoosi, tärkkelyssiirapit jne. aiheuttavat oireita kyllä.
Isabella 42 messages – 02/23/2013 11:54 AM
En pysty juurikaan syömään salmiakkeja ym., varmaankin juuri niiden tärkkelyssiirapin tms. aineiden takia. Ruokavalioni on luontaisesti gluteenitonta, koska vehnätärkkelys esim. leivässä aiheuttaa vatsaoireita ja pahaa oloa. Tästä syystä varmaan nuo karkitkin aiheuttavat oireita.
Ziggy 7 messages – 02/20/2017 4:06 PM
Heippa!
Minulla tulee sekä iho- että vatsaoireita viljaperäisistä lisäaineista.
Jos syön esim. gluteenittomaksi merkittyä ruokaa, missä on glukoosia niin vatsa menee sekaisin ja ruoka tulee vauhdilla ulos. Lisäksi lisäaineista tulee rupia ja haavoja ihoon.
Kannattaa välttää näitä lisäaineita:
Glukoosi eli rypälesokeri
Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi
Dekstroosi (eli D-glukoosi)
Maltodekstriini
aleksi11 5 messages – 05/28/2021 12:15 PM
Mulla maha menee sekaisin just näistä mitä täällä on mainittu, lisäisin vielä mannitolin, sitä ei kai kukaan maininnut.
Dekstroosia ja maltodekstriiniä voin syödä jos on erikseen merkattu, että valmistettu maissista.
Jos ei mitään lue niin ovat todennäköisesti vehnästä ja jätän väliin,
Sen verran oon vehnäperäistä pystynyt ottamaan, että sitruunahappo, mikä siis tehdään vehnästä, niin oon harkinnalla voinut ottaa, ilman sen pahempia vatsavaivoja. Sitä on usein limuissa ja mehuissa. En kyllä päivittäin sitä käyttäisi.
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.