Martsu 2 messages – 04/25/2009 1:29 PM
Hei!
Olen pitemmän aikaa miettinyt tuota glukoosi-fruktoosisiirapin soveltuvuutta keliaakikolle.
Eli jos tuotteessa (esim.hillot ym.) mainitaan tuoteselosteesssa ko.aine ja suluissa esim vehnä niin voiko keliakiaa sairastava syödä tuotetta(ei luont.glut)?
En ole saanut vastausta s.postilla vaikka sitä paikallisesta liitosta kysyinkin...joten turvaudun nyt teidän, hyvät palstalaiset, apuun. Mukavaa kevättä kaikille!
Vlad 22 messages – 05/02/2009 9:44 AM
Vehnäperäinen tärkkelys on tavaraa, josta gluteeni on poistettu teollisesti... Gluteenittomat jauhoseokset ja niistä valmistetut tuotteet sisältävät vehnätärkkelystä ja sopivat useimmille keliaakikoille.
Tämä sama ohje toimii myös mm. maltodekstriineissä sekä glukoosi-fruktoosisiirapeissa.
Kokeile miten herkkä olet, eli sopivatko ne myös sinulle.
Mulle nuo ed. mainitut eivät sovi vaan joudun noudattamaan luont. glut. valiota.
Martsu 2 messages – 05/02/2009 4:03 PM
mutta siis varsinaista gluteiinia (kiellettyä keliaakikolta) ko.aineessa ei enää ole valmistusprosessin myötä?
Kiitos vastauksesta sinulle!
Suviih 629 messages – 05/02/2009 8:34 PM
Keskivertokeliaakikko voi käyttää kaikkia näitä siirappeja ja maltodekstriinejä, ne ovat gluteenittomia (jos tarkkoja ollaan, gluteeni on yksi viljan proteiini ja kaikki tärkkelykset, myös vehnätärkkelys, ovat hiilihydraatteja, joten kun tärkkelyksen valmistus eli proteiinien ja hiilihydraattien erottelu on onnistunut, se on käytännössä gluteeniton). Tässä vielä linkki keliakialiiton sivulle juttuun, jossa kerrotaan kaikkia noita mitä voi ja mitä ei voi syödä. Tuota kyseistä siirappia ei listassa mainita, mutta nuo siirapit valmistetaan tosiaan siitä tärkkelyksestä kuten Vlad jo mainitsikin. http://keliakialiitto.fi/view/categories.asp?koodi=ekGluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Olli52 15 messages – 07/06/2011 5:51 PM
Voi voi tätä keskustelua!Näin "tuoreena keliaakikkona" en tahdo oikein saada selvää "ollakko vai ei?"
Eikö keskustelut voisi pitää niin, että näissä on vain ja ainoastaan paikkansa pitviä "väitteitä"?
Esim.tuon glukoosisiirapin kohdalla on monta eri mieltä ?
Tähän voisi puuttua jo ylläpitäjä.
Olin siinä käsityksessä , että täältä saa tieto , mutta vähän epäselväksi "totuus" jää.
Suviih 629 messages – 07/06/2011 6:26 PM
Glukoosi-fruktoosisiirappi on gluteenitonta (sen sisältämät gluteenimäärät ovat häviävän pieniä ja niin alhaisia, että siirappi luokitellaan gluteenittomaksi) ja suurin osa keliaakikoista voi sitä käyttää. Glukoosi-fruktoosisiirappia siis voidaan valmistaa vehnätärkkelyksestä, joka on käytännössä vehnää, josta on teollisesti eroteltu pois gluteenita sisältävä osa. Kuitenkin äärimmäisen herkät keliaakikot (esim. jotkut ihokeliaakikot), jotka joutuvat noudattamaan luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota, saattavat saada näistä siirapeistakin oireita ja eivät näitä näinollen voi käyttää.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Jezu Admin – 07/10/2011 10:58 PM
Ranskassa reissatessa liki kaikissa jogurttipurkeissa luki niiden sisältävän glukoosi-fruktoosisiirappia vehnästä. Jätin syömättä.Keliaakikko vm. -07 / Celiac since -07
marielli 14 messages – 02/22/2012 6:14 PM
Minulle glukoosi-fruktoosi ei käy
porajata 460 messages – 02/06/2015 1:08 PM
marielli kirjoitti:
porajata 460 messages – 02/06/2015 1:16 PM
Fruktoosisiirapista
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/07/lisattya-fruktoosia-vaikea-valttaa
Ron-keli 3 messages – 02/06/2015 3:51 PM
Sama käsitys on minulla kuin Porajatalla. Glukoosi-fruktoosisiirapit tms eivät todennäköisesti vaurioita ohutsuolta. Mutta paksusuolessa ne aiheuttavat monelle melkoiset ilmavaivat ja muut mahankivut. Ja ihokeliaakikot voivat saavat iho-oireita.
Keliakialiitto ottaa kantaa tuotteisiin tiukasti keliakian eli ohutsuolen kannalta. Me keliaakikot joudumme kuitenkin tulemaan toimeen koko kroppamme kanssa.
aleksi11 5 messages – 05/28/2021 12:10 PM
Mulle ei myöskään sovellu mikään vehnäperäinen.
Oli se sitten dexstroosi, mannitoli, glukoosisiirappi, muunnettu tärkkelys tai muu vehnästä tehty.
Ja nämä ns. "gluteenittomat" tarkoittaa vaan sitä että gluteenia on alle 0.003%
Itsellä kai keliakia + vehnäyliherkkyys.
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.