J-T 91 messages – 06/29/2013 6:00 PM
Olen tuore keliaakikko ja ruokavalio aiheuttaa vielä hämmennystä. Ekana tuli mieleen, että uskallanko enää syödä ravintoloissa.
Ilahduin ensin, kun huomasin Denniksen mainostavan gluteenittomia pitsoja, mutta epärointini kasvoi kun sivuilla kuitenkin ilmoitetaan: "Ravintolassa, jossa gluteeniton pizza valmistetaan, myös käytetään jauhoja, joten tilassa voi leijua pieniä määriä vehnäpölyä."
Eli mikäli nyt gluteenittomaan pitsaani leijailisi vehnäpölyä, niin onko siitä sitten haittaa vai tuleeko ruoasta syömäkelvoton?
Teksti siis osoitteesta:
http://www.dennis.fi/erityisruokavaliot.html
Juulin 187 messages – 06/29/2013 6:37 PM
Ruoka kontaminoituu, mikäli siihen joutuu vehnäpölyä tai muuta missä on gluteenitonta.
Suolistot ovat yksilöllisiä, toiset huomaavat oireet tällaisestä, toiset eivät. Mutta oireettomanakin voi olla haittaa suolistolle.
Itselle ainakin ravintoterapeutti sanoi, että pitserioiden kanssa kannattaa olla varovoisia, sanoi suoraan useammankin pitserian nimen, johon ei kannata mennä. Koska gluteenittomuus ei ole ihan hallinnassa.
Ja gluteenittomuuden pitää olla koko valmistusketjun ajan, esim. gluteenittomaan ja normipitsaan ei saa laittaa kastiketta samasta astiasta tai samalla välineellä.
J-T 91 messages – 06/29/2013 7:33 PM
Ok, kiitoksia tiedosta
Lianna 55 messages – 06/29/2013 8:13 PM
Tulee, pitäisi pyyttää suojata pitsa kokonaan alufoliolla...
J-T 91 messages – 06/29/2013 8:24 PM
Ihmettelen vaan, että miksi nämä sitten saavat mainostaa ruokaa gluteenittomana jos kuitenkin samaan hengenvetoon kertovat siihen pääsevän vehnäjauhoa?
Suviih 629 messages – 06/29/2013 11:12 PM
Itse olen Denniksessä, kotipizzassa ja Rossossa syönyt gluteenitonta pizzaa, eikä oireita ole tullut. Ravintoloilla on omat toimintatavat joiden mukaan gluteenittomat pizzat paistetaan kontaminaation välttämiseksi (esim. Kotipizzassa gluteeniton pohja alumiinivuoassa, Rossossa leivinpaperin päällä jne.). Tuo Denniksen varoitus on lähinnä kaikista herkimpiä keliaakikoita silmällä pitäen. Itselleni Denniksessä tarjoilija selitti, kuinka tarkasti pyrkivät pizzat valmistamaan, jotta niihin ei gluteenia pääsisi. Kotipizzassakin ottavat täytteet aina avaamattomista pakkauksista gluteenittomiin pizzoihin ja käytäntö on käyty läpi keliakialiiton kanssa, jotta se on saatu mahdollisimman toimivaksi. Joten oma vastaukseni on, että pizzalle vain rohkeasti Ei ne siellä ravintoloissa pyörittele gluteenittomia vehnäjauhoissa Tampereella kannattaa testata Napolin gluteenittomia pizzoja, todella hyviä olivat.Gluteenittomia leivontaohjeita: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi
Blogin Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/gluteenitontaleivontaa
Juulin 187 messages – 06/30/2013 7:35 AM
Ja turvaavat oman selustansa samalla, jos jotain tulee niin on varoitettu. Sama kuin monissa tuotteissa jotka on valmistettu samassa linjastossa tai tuotantotiloissa on tuo "saattaa sisältää" varoitus.
Isabella 42 messages – 07/07/2013 10:09 PM
Itse en ehtinyt edes ravintolasta ulos ennenkuin jouduin ryntäämään vessaan. Kylmä hiki nousi heti pizzan syönnin jälkeen ja kaikki tuli vetenä läpi. En mene arpomaan toista kertaa tuonne paikkaan.
Pike 4 messages – 07/08/2013 1:48 PM
Isabella kirjoitti:
Isabella 42 messages – 07/09/2013 10:11 AM
Pike kirjoitti:
Juulin 187 messages – 07/09/2013 11:26 AM
Itselläni turpoaa vatsa ja suolisto puolessa tunnissa, ellei nopeamminkin jos saan gluteenia elimistööni.
Paju 25 messages – 07/09/2013 6:59 PM
Ilmeisesti laittavat leivinpaperia pizzan suojaksi uuniin, kerran nimittäin pizzan pohjassa oli hyvin paistunutta leivinpaperia. Tämä siis Turun Denniksessä.
J-T 91 messages – 07/17/2013 1:37 PM
Keskusteluun tulleiden kommenttien perusteella taidan kyllä aika pitkälti tehdä sitten pitsat kotona, mikäli haluaa varman päälle pelata
Mutta kyllä vaan tuoretta keliaakikkoa vähän pelottaa jos tuotetta saa mainostaa gluteenittomana vaikka se sitten kuitenkaan ei ole
Saisi kyllä näistäkin tulla tarkemmat säädökset että se ruoka joko on keliaakikolle sopivaa tai ei ja jos ei, niin ei merkitä sitä gluteenittomaksi. Ruokakaupassakin meinaa kiehua välillä yli kun ei osaa luottaa oikein mihinkään.
gimme 11 messages – 07/29/2013 8:32 AM
Itse olen Denniksestä saanut oireita, niinpä en ko. ravintolassa enää käy. Kotipitsasta oireita ei sen sijaan ole koskaan tullut, ja olenkin kotipitsan suurkuluttaja
Only registered users can participate discussion. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.