Olen yleensä laiska jättämään palautetta ravintoloille, kahviloille ja hotelleille. Kiitän kyllä hyvästä gluteenittomasta tarjonnasta ja jos palautelomakkeita jossakin on tarjolla, niin saatan esittää toiveita valikoiman parantamisesta tms., mutta yleensä olen niitä asiakkaita, jotka äänestävät jaloillaan. Nyt löysin itsestäni uuden puolen ja pienen sysäyksen tähän antoivat riisikakut. Kyllä, luit oikein: riisikakut.
Majoituimme pitkän viikonlopun ajan pk-seudulla tunnetun hotelliketjun suhteellisen suuressa hotellissa. En tahdo tässä sen kummemmin lähteä hotellia nimeämään, vaan puhun siitä vain hotellina. Majoitus sujui muuten hyvin, mutta tällä kertaa kippo keikahti nurin gluteenittoman aamiaisen suhteen ja päädyin jo paikanpäällä jätetyn palautteen lisäksi kirjoittamaan suhteellisen pitkän, mutta kuitenkin asiallisen viestin hotelliin sähköpostitse gluteenittoman aamiaisen tasosta. Moitteiden lisäksi kirjoitin viestiin pitkän listan kehitysehdotuksia gluteenittoman aamiaisen suhteen ja jään mielenkiinnolla seuraamaan, poimiiko hotelli jotain ehdotuksiani käyttöön.
Mutta jos tarkemmin sitten siitä, mikä sai minussa aikaan tämän innon lähettää palautetta. Olen hyvin pitkän linjan keliaakikko ja muistan hyvin ne ajat, jolloin näkkileipä ja riisikakku olivat gluteenittoman tarjonnan perustaso ja pakastimesta sulatettu (=kivikovaksi kuumennettu) leipäpala jotain tarjonnan upealle tasolle nostavaa. Nykyään kuitenkin tietämys ja tuotevalikoimat ovat lisääntyneet siinä määrin, että se rima hyvän gluteenittoman aamupalan suhteenkin on noussut ja paljon. Moni hotelli tarjoaa nykyään useampia murolaatuja, keksejä, makeaa kahvileipää, puuroa ja useita lajeja pehmeää leipää; parhaimmat jopa karjalanpiirakoita ja oman leivänpaahtimen gluteenittomille leiville. Olen oppinut peilaamaan gluteenittoman tarjonnan tasoa tavallisten leipien ym. valikoimaan. Mikäli normaalien leipien valikoimakin on vain pari laatua, en odota, että gluteenittomien leipien valikoima olisi enempää kuin yhtä laatua. Ketjuhotellien suhteen odotan yleensä jokaisessa saman ketjun hotellissa samantasoista gluteenitonta aamiaista, sillä niinhän tavallinenkin aamiainen yleensä on.
Olen majoittunut monissa saman ketjun hotelleissa, kuin mihin tämä viikonlopun hotelli kuuluu ja tarjonta on yleensä ollut hyvä. Aamiaissaliin mennessäni huomasin ylitsepursuavan tavallisten leipien pöydän, jossa oli noin 10 erilaista leipälajia ja tämä nosti odotukset gluteenittoman tarjonnan suhteen melko korkealle. Hotelli on Suomen tasolla huonemäärältään suuri ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavia majoittuu hotellissa varmasti päivittäin, joten odotin, että leivät ja kahvileivätkin olisivat valmiiksi esillä. Pienoinen pettymys olikin, kun gluteenittomien esillä olevien tuotteiden tarjonta oli tämä:
Tässä vaiheessa toivon, että olisin ruuhkasta huolimatta kuvannut sen normaalien leipien pöydän, mutta valehtelematta se oli noin kolme metriä pitkä. Nykyisten gluteenittomien tuotteiden valikoimien vuoksi nuo tarjolla olleet riisikakut tuntuivat lähinnä pilkanteolta, sillä sen verran monta vuotta niitä tuli mussutettua kahvileipänä kyläpaikoissa muiden syödessä tuoretta pullaa. Ihmettelenkin, onko aamiaisen tuotevalikoimasta päättävä henkilö koskaan itse maistanut riisikakkuja. Muissa saman ketjun hotelleissa olen kuvun alta löytänyt murojen ja näkkileivän lisäksi yleensä keksejä ja jotakin leseitä tai pähkinöitä vaikka leivät olisikin pitänyt pyytää erikseen. Mikäli kuvun alla olisi ollut keksejä noiden riisikakkujen sijasta, olisi palautekin saattanut jäädä lähettämättä, mutta jostakin syystä nuo riisikakut tosiaan pudottivat sen heiluvan riman kokonaan.
Huomasin pöydässä kuitenkin lapun, että gluteenitonta leipää tulisi pyytää henkilökunnalta. Nappasin tarjoilijaa hihasta kiinni ja jäin odottamaan, kun tarjoilija kiiruhti keittiön puolelle. Lopputulos: sain eteeni YHDEN sämpylän, pari voinappia ja kuivan, sokeroimattoman munkin. Moniko normaalia ruokavaliota noudattava tyytyy hotellin viikonloppuaamiaisella yhteen ainoaan sämpylään? Tai syö näkkileipää? Tuskin kovin moni. Keliaakikolta ei kuitenkaan edes kysytä, minkä tyyppistä leipää hän haluaisi ja minkä verran. Tavikset saavat valita paahtoleivän, ruisleipien, vaaleiden sämpylöiden, jyväleivän ja ties minkä joukosta mieleisensä, mutta keliaakikon tulisi syödä sitä mitä eteen annetaan. Puuroa minulle ei tässä hotellissa edes tarjottu, vaikka monissa saman ketjun hotelleissa on kysytty tahdonko puuroa tai neuvottu mistä löytyy gluteenittomat pussipuurot.
Koomisen sävyn ensimmäisen aamun aamiainen sai siinä vaiheessa, kun lähdin hakemaan pöydästä lisää leivänpäällisiä ja kahvia. Olin tässä vaiheessa ennättänyt syödä halkaistusta sämpylästä puolet ja munkki oli vielä koskematon. Kun tuli takaisin, oli astiat sämpylän puolikkaineen ja munkkineen viety pöydästä pois - se siitä kahvileivästä sitten. Tyydyin juomaan paljaan kahvin, sillä riisikakut eivät edelleenkään innostuneet. Jätin kirjallisen palautteen huoneesta löytämäni palautelomakkeen välityksellä heti aamiaisen jälkeen, mutta parannusta ei tulevina aamuina tapahtunut. En enää viitsinyt juosta tarjoilijan perässä, kun näin, että muinakin aamuina kiikutettiin muihin pöytiin ihan samanlaisia gluteenittomia tarjottavia (sitä yhtä sämpylää ja munkkia), vaan tyydyin suosiolla näkkäriin (ja näkkäreiden huventumisesta päätellen niin taisi tehdä jokunen muukin asukas). Tässä hotellissa ei ainakaan keliakiaviikkoon ollut panostettu.
Mitä keliaakikko sitten toivoisi hotellin aamupalalta? En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta ainakin itse toivoisin seuraavia asioita:
1. Leivät tarjolle suoraan pöytään, että saa itse valita mitä leipää ja minkä verran tahdot ottaa. 2-4 lajia tavallisten leipien valikoimaan peilaten.
2. Omat levitteet ja myös marmeladia, mikäli sitä on tarjolla taviksillekin.
3. Leivänpaahdin. Investointina erillinen paahdin gluteenittomille leiville maksaa noin 30-40 euroa, mutta lopputuloksena voi houkutella monia asiakkaita majoittumaan. Mieluusti sellainen malli, jossa on päällä ritilä sämpylöiden lämmittämistä varten.
4. Keksejä ja pientä makeaa kahvin kanssa (näidenkin määrä tavallisten vastaavien valikoimaan peilaten)
5. Täysjyvämuroja, mysliä ja jotain lesettä tai pellavansiemenrouhetta jogurtin kanssa syötäväksi.
6. Karjalanpiirakoita. Ymmärrän, että ovat usein kustannuskysymys, mutta voisin vaikka maksaa euron lisämaksun, jos saisin aamiaisella gluteenittoman, lämpimän HYVÄN karjalanpiirakan.
7. Puuroa. Esimerkiksi riisipuuro sopisi varmasti kaikille keliaakikoille, mutta koska itse voin käyttää kauraa, olisin tyytyväinen vaikkapa Provenan pikapuuro -pusseihin, joista voisin itse valmistaa puuroni lisäämällä vain kuumaa vettä.
8. Valikoimaan liittymätön asia, mutta odotan myös sellaista tuotteiden asettelua, etteivät ruoat pääse sekoittumaan ja keliaakikoille sopivat ruoat kontaminoitumaan gluteenista.
Tiedän, että hotellin aamupalalla on paljon muutakin kuin vain ne leivät, puuro, murot ja kahvileivät, mutta mielestäni keliaakikolla on oikeus vaatia vastaavaa aamupalaa kuin taviksilla. Keliaakikko maksaa hotellihuoneesta saman hinnan kuin muutkin, joten miksi pitäisi tyytyä riisikakkuihin. Mitä sinä toivot hotellien aamupalalta? Jätä kommenttisi alle
Merkintään liittyvät avainsanat: aamiainen, aamupala, gluteeniton, hotelli, kahvileipä, leipä, leivänpaahdin, munkki, muro, mysli, odotus, palaute, puuro
No comments yet. Share your valuable opinion and comment!
You must be logged in to post a comment. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.