Munkit kuuluvat vappuun ja onneksi ne on helppo valmistaa myös gluteenittomana. Tässä on Helka Tukiaisen vinkit hillotäytteisiin munkkeihin. Samasta taikinasta voi valmistaa myös helpompia munkkirinkilöitä (paina peukaloilla reikä pyöreän pullan keskelle ja muotoile rinkiläksi)
Ainekset (n. 34 munkkia)
5 dl maitoa, vettä tai vichyvettä
50 g hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1-2 tl kardemummaa
1,5 dl sokeria
2 munaa
13 dl Semper Fin Mix Hienoa jauhoseosta
1 dl sulatettua voita tai margariinia
Paistamiseen: 1 litra rypsiöljyä
Täyte: n. 1 dl hilloa tai marmeladia
Päälle: hienoa sokeria
Lämmitä maito, vesi tai vichyvesi kädenlämpöiseksi (37°C). Sekoita hiiva nesteeseen. (Jos käytät kuivahiivaa nesteen lämpötila (42°C) ja hiiva lisätään jauhoseokseen.)
Lisää psyllium ja anna turvota noin 10 min. Vispaa joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja voisula.
Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella, vatkaimen taikinakoukuilla tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pyöreitä pullia ja kohota kuuman vesihöyryn päällä tai huoneen lämmössä leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Kuumenna öljy n. 180 °C:een ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa. Jos se nousee heti pintaan, on öljy tarpeeksi kuumaa.
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Kun teet täytettyjä munkkeja laita pursotinpussiin pitkänokkainen munkkitylla ja n. 1 dl hilloa tai marmeladia. Pursota hilloa kypsän munkin sisään. Pyörittele munkit siro erikoishieno sokerissa tai tomusokerissa.
Vappu ja brunssi ovat hyvä yhdistelmä.
Aamukahvilla.fi –blogista löydät kivan jutun gluteenittomasta kotibrunssista. Klikkaa ja katso:
Gluteeniton kotibrunssi ja porkkanasämpylöiden resepti
Merkintään liittyvät avainsanat: gluteeniton brunssi, Gluteeniton vappu, gluteenittomat munkit
No comments yet. Share your valuable opinion and comment!
You must be logged in to post a comment. If you do not have a user account, please register. It's fast and free! If you have already registered, please log in at the top right menu.
Notice that anyone can add any kind of content into service. Also all advertised products are not gluten-free. Administrator is not responsible and you take full responsibility what you eat. If you notice vandalism or contents that include gluten, please notify the admistrator.