Munkit kuuluvat vappuun ja onneksi ne on helppo valmistaa myös gluteenittomana. Tässä on Helka Tukiaisen vinkit hillotäytteisiin munkkeihin. Samasta taikinasta voi valmistaa myös helpompia munkkirinkilöitä (paina peukaloilla reikä pyöreän pullan keskelle ja muotoile rinkiläksi)
Ainekset (n. 34 munkkia)
5 dl maitoa, vettä tai vichyvettä
50 g hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1-2 tl kardemummaa
1,5 dl sokeria
2 munaa
13 dl Semper Fin Mix Hienoa jauhoseosta
1 dl sulatettua voita tai margariinia
Paistamiseen: 1 litra rypsiöljyä
Täyte: n. 1 dl hilloa tai marmeladia
Päälle: hienoa sokeria
Lämmitä maito, vesi tai vichyvesi kädenlämpöiseksi (37°C). Sekoita hiiva nesteeseen. (Jos käytät kuivahiivaa nesteen lämpötila (42°C) ja hiiva lisätään jauhoseokseen.)
Lisää psyllium ja anna turvota noin 10 min. Vispaa joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja voisula.
Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella, vatkaimen taikinakoukuilla tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pyöreitä pullia ja kohota kuuman vesihöyryn päällä tai huoneen lämmössä leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Kuumenna öljy n. 180 °C:een ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa. Jos se nousee heti pintaan, on öljy tarpeeksi kuumaa.
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Kun teet täytettyjä munkkeja laita pursotinpussiin pitkänokkainen munkkitylla ja n. 1 dl hilloa tai marmeladia. Pursota hilloa kypsän munkin sisään. Pyörittele munkit siro erikoishieno sokerissa tai tomusokerissa.
Vappu ja brunssi ovat hyvä yhdistelmä.
Aamukahvilla.fi –blogista löydät kivan jutun gluteenittomasta kotibrunssista. Klikkaa ja katso:
Gluteeniton kotibrunssi ja porkkanasämpylöiden resepti
Merkintään liittyvät avainsanat: gluteeniton brunssi, Gluteeniton vappu, gluteenittomat munkit
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.