Aitona Itä- Suomalaisena ihmisenä olen tottunut että meilläpäin syödään karjalanpiirakoita sekä arkena että juhlissa. Tähän asti olen antanut äitini hoitaa tätä pestiä. Hän taitaakin taidolla sekä tavallisten että myös gluteenittomien karjalanpiirakoiden paiston. Yritin hieman vaivihkaa kysyä häneltä taikinasta vinkkejä mutta tarkkaa reseptiikkaa en saanut. Syynä tietenkin se että tottunut emäntä hoitaa hommat näppituntumalla eikä laske jauhomääriä.
Haastoin siis itseni ja tein kuin teinkin gluteenittomat karjalanpiirakat tänään iltapalalle.
Hommahan lähtee siitä että täytyy keittää maittava riisipuuro. Toki kyllähän perunaakin käytetään mutta minun makuuni on enemmän riisipiirakat.
RIISIPUURO:
2 dl puuroriisiä,
8 dl vettä,
2 dl ruokakermaa/ veden ja kerman voi toki korvata 1l punaistamaitoa,
suolaa (tässä kohti pitää suolaa olla pikkuisen enemmän kuin normaalisti riisipuurossa.
Keitetään kunnon tanakka puuro. Jäähdytetään ennen piirakan tekoa ja laitetaan puuroon 1 raakakananmuna ennen piirakan tekoa. Muna ehkäisee puuron kuohumisen piirakan sisältä pois.
Äitini käyttää gluteenittomissa karjalanpiirakoissa Jyttejauhoja (tummia sekä vaaleita) sekä tattarijauhoja. Ja koska meidän jauhokaapissa ei kyseisiä jauhoja ollut tietenkään kun inspiraatio iski niin tein sitten niillä jauhoilla mitä oli käytössä ( kolmen lapsen kanssa kauppaan lähteminen ei juurikaan houkuttanut tässä vaiheessa).
TAIKINA:
1,75 dl kevyt maitoa,
1 rkl öljyä,
3 dl viljatuotteen tummia jauhoja
1 dl sempperin vaaleaa jauhoseosta
2 tl suolaa
Sitten vaan taikinaa tasaiseksi, josta olen oppinut ottamaan piirakan aihiot vesilasilla.
Piirakka-aihiot täytyy suojata hyvin, jotta ne eivät pääse kuivumaan työvaiheiden välissä.
Kun aihiot ovat valmiit alkaa piirakoiden täyttäminen ja yhdistely kuten meillä täällä P-K:ssa sanotaan.
Usein piirakkatalkoissa joissa tehdään monia satoja piirakoita toinen emäntä tekee pohjia ja toinen yhdistelee, isännän virka on paistaa piirakat.
Parhaitahan karjalanpiirakoista tulee kun ne paistetaan puu- uunissa mutta kuten tänään hyvin kelpasi myös sähköuuni. Uuni saa olla todella kuuma 275- 300 asteinen, jolloin piirakkapellillinen paistuu 10-15 minuutissa. Kuumat piirakat voidellaan kuumalla voisulalla. Ja nautitaan tietenkin heti.
Vaikka tänään piirakat tehtiin eri jauhoista, kokeilu osoittaa että ei kannata jymähtää aina samaan totuttuun tapaan. Hyviä ja makoisia tuli näilläkin jauhoilla.
Mikäli haluaa pakastaa esim. juhlia varten kannattaa piirakat pakastaa voitamattomattomana. Juhlapäivänä sulattaa uunissa ja voidella sitten vasta kuumana.
Kiitos kun luit loppuun saakka. Jatkossa taas gluteenittomista leipomiskokemuksistani tarinoita.
Merkintään liittyvät avainsanat: gluteeniton, karjalanpiirakat, keliakia, leivonta, resepti
Tule mukaan keliaakikoiden omaan yhteisöön Glu.fi:hin – täysin ilmaiseksi!
Ei vielä kommentteja. Jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!
Sinun tulee olla kirjautuneena, jotta voit kommentoida. Jos sinulla ei ole vielä omaa käyttäjätunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy. Se on nopeaa ja ilmaista! Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään oikean yläkulman valikosta.
Huomaa, että kuka tahansa voi lisätä palveluun millaista sisältöä tahansa. Myöskään kaikki mainoksissa olevat tuotteet eivät ole gluteenittomia. Ylläpitäjä ei voi vastata sisällön oikeellisuudesta ja olet aina itse vastuussa siitä mitä suuhusi laitat. Jos huomaat ilkivaltaa tai gluteenipitoisia sisältöjä, ilmoita siitä ylläpitäjälle.